La Unió Europea aplana els viatges dels temporers cap a Andorra

L’organisme comunitari inclou Argentina en la llista de països als quals no s’aplica restriccions de desplaçaments i Espanya ho aplica des d’aquest dissabte, fet que els hauria de permetre volar, en teoria, sense certificat de trànsit

L'aeroport d'Ezeiza, des del qual viatgen molts temporers argentins.
L'aeroport d'Ezeiza, des del qual viatgen molts temporers argentins.

El viatge dels temporers argentins que vinguin a treballar al Principat per la campanya d’hivern podria fer-se menys feixuc, almenys pel que fa als tràmits, els pròxims dies. La Unió Europea ha actualitzat la llista de tercers països sobre els quals recomana als Estats membres que no apliquen restriccions de viatge. I, entre aquests, hi ha l’Argentina. Espanya ja ha aplicat la decisió i això ha de permetre rebaixar la documentació a presentar per agafar un vol i, fins i tot, podria no ser necessari el certificat de trànsit.

Per resumir-ho, ara mateix l’entrada a Espanya per via aèria o marítima està, en línies generals, restringida per culpa de la pandèmia. Es denega als viatgers provinents de tercers països tret que compleixin alguna d’una sèrie de condicions. Entre ells, ser residents a un país de la UE, de Schengen o assimilats, com ara Andorra, personal diplomàtic, que viatgin per motius familiars imperatius o que siguin treballadors altament qualificats.

També s’exceptua les persones que tinguin un certificat de vacunació amb algun dels fàrmacs aprovats per l’Agència Europea del Medicament o l’OMS. En el cas de molts temporers, això suposa un problema. I és que el vaccí més utilitzat al seu país ha estat Sputnik, no validat encara per cap dels dos organismes.

L'aeroport internacional d'Ezeiza, des d'on havien de viatjar els temporers.

Relacionat

Temporers argentins denuncien que no se’ls deixa volar des del seu país per arribar a Andorra

Una altra excepció és si s’és resident a un determinat grup de països als quals no s’apliquen restriccions per la seva situació sanitària. En aquesta relació, que segueix els criteris marcats per la UE, hi havia, per exemple, Austràlia, Canadà, Xile o l’Uruguai. Però, fins ara, no pas Argentina. Això dificultava els viatges dels temporers provinents d’aquell Estat, com evidencia el fet que els darrers dies són uns quants els qui han denunciat que no se’ls ha permès embarcar en vols des d’Ezeiza cap a Espanya. El Govern va anunciar dijous que havia enllestit un document com a certificat de trànsit.

Molts argentins es van quedar varats a l'aeroport d'Ezeiza tot i tenir vol.

Relacionat

Govern admet ara que molts temporers necessitaran un certificat de trànsit per viatjar a Andorra

Ara, però, la situació podria canviar. O, millor dit, hauria de canviar. La UE ha revisat aquesta llista de països tercers i, vista la millora de la situació sanitària, ha inclòs l’Argentina en ella. També han entrat Colòmbia, Perú i Namíbia. Així s’indica que “a partir del 28 d’octubre, els Estats membres hauran d’aixecar gradualment les restriccions de viatge en les fronteres exteriors” per als residents a aquests tercers països.

I, de fet, Espanya ho ha fet aquest mateix dissabte. El BOE publica una modificació de l’ordre del ministeri d’Interior del 17 de juny que establia els criteris per a l’aplicació de la restricció temporal de viatges no imprescindibles a la Unió Europea i l’espai Schngen per motius de raons d’ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. I aquesta, bàsicament, actualitza la dita llista, amb la inclusió, entre altres, d’Argentina.

Per tant, i com ha indicat en un comunicat la cancelleria d’Exteriors de la república, “els argentins i residents podran ingressar a la UE” i només hauran de complir “les mesures relacionades amb la salut, com ara test o quarantenes, que determinin les autoritats nacionals competents del país on viatgin. El cas d’Espanya, i segons la informació de la web del ministeri de Sanitat, si no es disposa d’un certificat Covid digital expedit a Europa, també valdria un de vacunació contra la Covid-19 -segueix sense ser vàlida Sputnik-, una prova diagnòstica amb resultat negatiu o un certificat d’haver passat la malaltia. En teoria, ja no caldria certificat de trànsit, fet que s’haurà d’acabar de confirmar els pròxims dies.

Etiquetes

Comentaris

Trending