Govern admet ara que molts temporers necessitaran un certificat de trànsit per viatjar a Andorra

El ministeri d’Exteriors tramitarà el document, prèvia sol·licitud per part del treballador o l’empresa contractant a Interior un cop comprovats els problemes dels primers argentins que es volien desplaçar al Principat

Comentaris

Molts argentins es van quedar varats a l'aeroport d'Ezeiza tot i tenir vol.
Molts argentins es van quedar varats a l'aeroport d'Ezeiza tot i tenir vol.

Els temporers que no tinguin passaport comunitari i que no s’hagin vacunat amb alguns dels fàrmacs validats per l’Agència Europea del Medicament (EMA), com ara l’Sputnik, necessitaran per poder fer viatjar pels països veïns un certificat de trànsit que expedirà el ministeri d’Afers Exteriors. Inicialment, es preveia que aquest document no seria pas necessari, però els primers casos d’argentins a qui no s’ha deixat volar des de Buenos Aires han canviat la situació. La petició es podrà fer de forma telemàtica.

Les quotes de temporers per aquest hivern sí que acceptaven qualsevol vacuna vàlida als Estats d’origen dels treballadors. Es tractava, de fet, d’una condició necessària vist que a molts països sud-americans s’ha emprat majoritàriament Sputnik i no pas els vaccins validats a Europa (Moderna, Pfizer, AstraZeneca o Janssen). El problema podria raure a l’hora de viatjar, ja que un dels requisits que han de complir els viatges de països tercers a la Unió Europea per entrar a l’espai Schengen era presentar un certificat de vacunació.

Molts temporers arribaran via l'aeroport del Prat.

Relacionat

Espanya no posarà traves al pas dels temporers que vinguin a Andorra a fer la campanya d’hivern

En un primer moment, i de fet el mateix ministeri de Sanitad espanyol així ho va indicar en ser qüestionat des d’Altaveu, s’entenia que una alternativa era presentar una PCR negativa o un certificat d’haver passat la Covid-19 en els darrers mesos. El problema, però, se l’han trobat els primers argentins que han intentat viatjar. La companyia Level va impedir embarcar a alguns d’ells en un vol amb destinació a Barcelona. El motiu? No disposaven d’un certificat del Govern que confirmés que venien a treballar.

Un document en el qual s’estava treballant, segons van explicar dimecres fonts de l’executiu. Ara bé, més com un “facilitador” que no pas perquè fos un requisit imprescindible. Aquest dijous, però, la situació ha canviat. La confirmació dels problemes que estan tenint molts temporers per volar ha obligat a reaccionar. Així, i mitjançant un comunicat, s’ha indicat que “els treballadors temporers nacionals de països tercers i que vulguin entrar a Andorra per motius laborals podran sol·licitar un certificat de trànsit fins al Principat en cas de no complir amb els criteris d’accés a l’espai Schengen”.

L'aeroport internacional d'Ezeiza, des d'on havien de viatjar els temporers.

Relacionat

Temporers argentins denuncien que no se’ls deixa volar des del seu país per arribar a Andorra

I quins són aquests criteris? Es recorda llavors que cal ser “viatgers de tercers països que apareguin a la llista de la Unió Europa pels quals s’aixequen les restriccions de viatge relatives a la Covid-19”. En aquest sentit, ni l’Argentina ni Xile estan en aquesta relació. En segon terme, sí que poden viatjar aquells “amb pauta de vacunació completa” amb fàrmacs validats per l’EMA o l’OMS. Una tercera opció és demostrar “motius essencials”.

I el Govern admet, ara, que hi ha molts temporers que no podran acollir-se a cap dels tres supòsits. Per això, “caldrà que disposin d’un certificat de trànsit expedit pel ministeri d’Afers Exteriors”, que permetrà entrar a Espanya o França i arribar al Principat. Per obtenir-lo, el treballador o l’empresa contractant ho ha de sol·licitar fent arribar al ministeri de Justícia i Interior un correu electrònic (temporers@policia.ad).

S’haurà d’acompanyar de fotocòpies del passaport, del certificat d’antecedents penals i del precontracte de treball. També caldrà aportar un certificat de vacunació -en aquest cas, sí que val les que siguin acceptades als països d’origen- o un que especifiqui que s’ha passat la malaltia en els darrers sis mesos. També s’acceptarà haver passat la malaltia i haver rebut una dosi del vaccí.

En la petició, s’han de donar dades de contacte, “especialment adreça de correu electrònic i telèfon mòbil”. El ministeri avaluarà el dossier i decidirà si s’accepta o no emetre el certificat, fet que comunicarà a Exteriors perquè el completi i l’enviï al temporer.

Comentaris (6)

Trending