Temporers argentins denuncien que no se’ls deixa volar des del seu país per arribar a Andorra

Se’ls hauria impedit l’embarcament a Ezeiza malgrat presentar una PCR i un test d’antígens negatiu, al•legant que Espanya també demana per permetre el pas cap al Principat un certificat del Govern assegurant que es ve a treballar al Principat

L'aeroport internacional d'Ezeiza, des d'on havien de viatjar els temporers.
L'aeroport internacional d'Ezeiza, des d'on havien de viatjar els temporers.

Des que es va anunciar l’obertura de la quota d’hivern, són molts els ciutadans sud-americans que s’han mogut per trobar feina al país. Més enllà de tenir contracte i allotjament, un aspecte que preocupava era garantir el viatge, en mig d’un context de restriccions per la pandèmia. Semblava que seria possible i, de fet, són molts els que ja estan arribant. D’altres, però, no tenen tanta sort. Un grup de persones han denunciat que la companyia que havien contractat per volar des d’Argentina no els permet viatjar al·legant que els falta documentació.

Així ho han explicat a Altaveu dues de les afectades per una situació que es va viure diumenge a l’aeroport d’Ezeiza, a Buenos Aires. Asseguren que no van ser pas les úniques que es van emportar una desagradable sorpresa quan es disposaven a embarcar en l’avió de Level, companyia associada a Andorra, que les havia de portar fins a Barcelona. Des d’allà, es traslladarien a Andorra.

Anaven, relaten, amb tota la documentació que, segons el ministeri de Sanitat espanyol, calia per fer el trajecte entre l’Argentina i territori hispà. Cert, el certificat de vacunació no era vàlid perquè la doble dosi la tenen amb la russa Sputnik, que no està reconeguda encara per la Unió Europea -Andorra sí que l’accepta-, però presentaven tant una prova PCR com un test d’antígens amb resultat negatiu. I, fins i tot, una d’elles un certificat d’haver passat la Covid-19.

El Govern admet que treballa en un document d’aquest tipus que, de fet, sí que va existir l’any passat, però enguany pensant més com a “facilitador” del pas per certs països que no pas perquè sigui un requisit obligatori

“Estàvem fent el ‘check in’ i ens van demanar quina vacuna teníem. Vam dir que era Sputnik. Ens vam demanar per què viatjaven. Un supervisor de l’aerolínia ens va dir que Espanya demanava a Andorra un certificat assegurant que tenim un contracte allà”, recorden. I, per tant, la companyia no els va deixar embarcar malgrat que cadascuna d’elles disposaven d’un bitllet que els havia costat, al canvi, uns 500 euros.

No van ser els únics afectats per la situació. Altres temporers es van trobar amb el mateix problema, sense que, cal remarcar-ho, la prohibició l’apliqués cap organisme oficial, ni argentí ni espanyol. El vet és de l’aerolínia tot reclamant un document que, si es fa cas al que posa la web de Sanitat, no es necessita.

Ara, tots ells es troben en una cursa contrarellotge. Intenten aconseguir aquest paper que els ha de permetre volar amb Level per no perdre el bitllet pagat. Segons se’ls ha comentat des de l’aerolínia, tenen de temps fins al dijous. Evidentment, la preocupació és enorme perquè temen que els seus plans quedin esmicolats, per no parlar dels diners ja gastats en un vol que, per ara, no tenen garantit poder agafar.

Fonts del Govern han volgut deixar clar que entre els requisits que demana Andorra per venir no hi ha pas aquest certificat que, de fet, sí que va existir l’any passat. S’entenia, però, que ara no caldria. Tot i això, i davant els dubtes que s’estan generant, sí que “es treballa” per tenir un model que es pugui facilitar als temporers. Més com a “facilitador” del viatge que no pas, remarquen, perquè sigui obligatori. Ara bé, s’admet que encara no hi és. Per tant, no és segur que pugui arribar a temps pels afectats pel vet de Level.

Comentaris (6)

Trending