Espanya no posarà traves al pas dels temporers que vinguin a Andorra a fer la campanya d’hivern

A l’entrar al país veí, si s’han vacunat amb fàrmacs no validats a Europa, podran accedir presentant una prova PCR negativa o un certificat d’haver superat la Covid-19

Molts temporers arribaran via l'aeroport del Prat.
Molts temporers arribaran via l'aeroport del Prat.

Els ciutadans sud-americans, principalment argentins, que volen treballar a l’hivern a Andorra han rebut amb optimisme la nova quota de temporada, amb prop de 3.000 autoritzacions per a extracomunitaris. Molts d’ells també respiren alleugerits pel fet que es doni per vàlida la vacuna Sputnik, que s’ha posat massivament als seus països. La principal preocupació que tenen és si podran entrar a Espanya per arribar al Principat, una opció que, des del ministeri de Sanitat del país veí, s’assegura que es permetrà si es presenta una prova diagnòstica negativa.

Un dels problemes que preocupava al col·lectiu, com han explicat alguns dels seus membres a Altaveu, era les exigències que, sanitàriament, pogués demanar a Andorra. Tots ells tenien clar que estar vacunats o haver passat la malaltia i, per tant, estar immunitzat, seria una demanda clau. Ara bé, el dubte era saber quins fàrmacs s’acceptarien. Als seus països d’origen un dels vaccins més emprats ha estat l’Sputnik rus, que encara, cal recordar, no està aprovat ni per l’Agència Europea del Medicament ni per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Rossell i Benazet, durant la roda de premsa.

Relacionat

Els temporers del pròxim hivern hauran d’acreditar que estan vacunats o haver passat la Covid-19

Des del Govern, però, s’ha calmat aquesta inquietud. El decret de quotes exigirà la doble pauta amb qualsevol vacuna que hagi estat validada al seu Estat d’origen. Per tant, en el cas dels argentins o els xilens valdria també el fàrmac rus. L’altra opció és demostrar que s’ha superat la malaltia en els darrers sis mesos i, per tant, es té anticossos. Un cop desvetllada aquesta incògnita, són molts els que s’han començat a moure per veure si poden trobar feina al Principat.

Molts temporers tenien por que, en no haver estat vaccinats amb fàrmacs validats a Europa, no se’ls permetés l’accés a Espanya de pas cap al Principat, fet que Madrid apunta que no hauria de succeir

L’altra gran dubte que tenen, però, és com es realitzarà el viatge. Per arribar a Andorra, està clar, han de transitar per França o Espanya. I es tem que aquests països, en el marc de les restriccions de mobilitat encara vigents per culpa de la pandèmia, puguin limitar la seva entrada. Almenys al país veí del sud, i sempre que la situació no canviï, això no passarà.

Fonts del ministeri de Sanitat espanyol consultades per Altaveu han explicat que als temporers que vinguin cap a Andorra se’ls aplicarà la mateixa normativa que ja val pels viatges provinents de països que no formen part de la Unió Europea o assimilats. I es remeten a la normativa ara en vigor. Per un costat, a la resolució del 4 de juny del 2021 de la Direcció General de Salut Pública relativa als controls sanitaris a realitzar en els punts d’entrada a Espanya. Per l’altre, un ordre del 23 de juny.

Així, i segons consta a la web del ministeri de sanitat, als viatgers provinents d’Argentina, que es considerat un país de risc “hauran d’omplir abans de la sortida un formulari de control sanitari i obtenir el seu QR per presentar a l’hora d’embarcar i als controls sanitaris a la seva arribada a Espanya”. A més “hauran de presentar un certificat o document acreditatiu de vacunació”. Aquí només seran vàlids els aprovats a Europa, però hi ha una segona opció: “una prova diagnòstica d’infecció activa o de recuperació de Covid-19. És a dir, una PCR negativa o l’acreditació d’haver superat la malaltia.

Més fàcil ho tindrien, ara mateix, els temporers que vinguin de Xile. Aquest país no està considerat una zona de risc. I això suposa que simplement “hauran d’omplir un formulari de control sanitari i obtenir el QR”. Evidentment, en les pròximes setmanes això podria canviar en funció de l’evolució sanitària als respectius Estats.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending