Els temporers del pròxim hivern hauran d’acreditar que estan vacunats o haver passat la Covid-19

Govern acceptarà qualsevol vaccí que hagi estat validat per les autoritats del país d’origen del treballador, tot tenint en compte que a la majoria d’Estats de l’Amèrica del Sud s’ha emprat especialment l’Sputnik rus, encara no aprovat per l’OMS

Rossell i Benazet, durant la roda de premsa.
Rossell i Benazet, durant la roda de premsa. SFGA

Els treballadors estrangers que vulguin fer temporada d’hivern hauran de demostrar que estan vacunats. Així ho estableix el decret de la quota per a la campanya de neu que ha aprovat el Govern. El document preveu fins a 4.200 autoritzacions, el que representa un 30% més que les que s’havien validat ara fa un any, la gran majoria d’elles per a extracomunitaris. En aquest sentit, Rossell ha afirmat que s’acceptarà qualsevol vaccí validat als països d’origen. I això vol dir, per exemple, l’Sputnik en el cas dels argentins.

El decret de quota confirma la confiança del Govern en poder recuperar una campanya d’hivern el més normal possible. Així, en comparació a la del 2020, la xifra de permisos que es preveuen atorgar s’incrementa de forma important, fins a 4.200, per les aproximadament 3.200 d’ara fa un any. A més, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha recordat que aquest contingent, en cas de necessitat, és ampliable fins a un 30% més.

La quota aprovada ascendeix fins a 4.200 autoritzacions, el que suposa un 30% més que la que es va preveure per la passada temporada, ja que es confia en una recuperació del turisme de neu

En aquest sentit, des del Govern s’ha indicat que no s’ha tingut en compte, en realitat, les dades de la passada campanya. Al contrari, es confia en “la millora dels indicadors de la pandèmia” i en “les previsions positives de necessitat de personal d’hivern”. Per això s’ha optat per una quota que “recupera les xifres de temporades anteriors”.

Pel que fa a la tipologia, el gruix de les autoritzacions es reserven per a extracomunitaris. Fins a 2.941, segons ha indicat Rossell. La resta serà per a comunitaris, siguin fronterers (190) o residents a altres zones de la Unió Europea (1.069). Pel que fa als sectors, 2.317 corresponen a l’hoteler, que s’emporta la part més grossa de la quota. Les pistes podran demanar fins a 978 mentre que els seus establiments, un total de 479. 35 seran per a agències de viatge, 209 per a les botigues de lloguer de material d’esquí i 107 per al comerç. Les darreres 75 es destinaran a empreses de neteja.

En tots els casos, això sí, es requerirà que s’hagin vacunat amb doble dosis i que hagin passat almenys catorze dies des de la segona punxada o bé que s’acrediti haver superat la malaltia en els darrers sis mesos.

Un tema important que s’ha volgut aclarir és quines vacunes seran o no acceptades. I és que cal tenir present que a Amèrica del Sud, d’on provenen la gran majoria d’extracomunitaris, els vaccins que s’estan distribuint no són pas els que s’han injectat a Andorra (Moderna, AstraZeneca o Pfizer) o el de Janssen, també emprat a Europa. Per exemple, en el cas de l’Argentina s’ha apostat molt per Sputnik, el fàrmac creat a Rússia. En aquest sentit, s’ha indicat que s’acceptaran les que siguin emprades habitualment al país d’origen.

Comentaris (5)

Trending