Els partits polítics veuen amb recel el risc d’un Copríncep d’extrema dreta

Les formacions admeten que les idees de Le Pen no els fan el pes i confien que, en la segona volta, es confirmin els pronòstics i s’acabi imposat Emmanuel Macron

Macron saluda els consellers generals durant la seva visita al Principat, el 2019.
Macron saluda els consellers generals durant la seva visita al Principat, el 2019. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

Els resultats de la primera volta de les eleccions presidencials franceses s’ha rebut amb un cert recel a Andorra, que també està pendent del que pugui passar el 24 d’abril, ja que les urnes decidiran també qui és el Copríncep. I en aquest cas, es torna a veure amb certa por la possibilitat que el cap d’Estat gal acabi sent una representant de l’extrema dreta. Malgrat això, es confia que Emmanuel Macron pugui repetir la victòria de fa cinc anys i, per tant, s’eviti aquesta opció.

Aquesta seria la línia general dels partits consultats (des de Demòcrates s’ha optat per esperar al que passi en la segona volta). El president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha lamentat especialment el fet que “l’extrema dreta es consolida a França” i això, avisa, “no és una notícia agradable”. També s’ha volgut posar en relleu que “és una llàstima tenir una esquerra tan fragmentada, quan entre tots els candidats han obtingut entre un 35% i un 40% del vot”. Al seu entendre, “Mélenchon ha perdut molt suport d’esquerra” i, per això, “no estarà a la segona volta”.

Cartells electorals a l'ambaixada francesa

Relacionat

Macron guanya a Andorra aprofitant la divisió d’una extrema dreta on Zemmour fa ‘sorpasso’ a Le Pen

López ha posat en relleu que el 24 ‘abril hi haurà “una opció de centre global i una d’extrema dreta”. I confia que  “no passi” aquesta darrera perquè “és un risc de pèrdua democràtica i de retrocés en avenços que hem fet els últims anys”. També admet una certa por pel fet que “massa sovint hem vist eleccions que no han registrat el resultat que era l’aparent”.

Des de Liberals, el seu secretari de Relacions Internacionals, Toni Puig, valora positivament el fet que Macron, de la mateixa família política, “hagi estat el més votat”. Tot i això, apunta que “França està molt polaritzada”. Ho evidencia el fet que “tant l’extrema dreta com l’extrema esquerra han fet més del 20% i, en canvi, els partits tradicionals han gairebé desaparegut”.

Sobre la possibilitat que Le Pen guanyi en segona volta, admet que no li agrada. “Per molt que sigui una dona, les seves idees fan una mica de por, igual que el seu discurs amb Europa i l’amistat amb Putin que ara ha volgut amagar”, ha comentat. Confia, però, que es repeteixi el resultat de fa cinc anys: “els partits més tradicionals ja han demanat el vot per Macron i ara cal esperar que fan els seguidors de Mélenchon”.

Emmanuel Macron i Marine Le Pen es disputaran la presidència francesa i el coprincipat andorrà.

Relacionat

Macron i Le Pen, guanyadors de la primera volta en la cursa cap a la presidència de França

Des de Terceravia, Josep Pintat també admet que “les idees de Le Pen s’allunyen de les que tenim aquí”. Malgrat això, defensa que “el que hauria de fer Andorra és el de sempre. Tenim dos Coprínceps que també tenen interessos legítims i cal saber lidiar. Ens tocarà afrontar la realitat que hi hagi i res més”. El polític lauredià sí que avançat les seves sensacions amb relació a la segona volta: “Entenc que serà com la darrera vegada”. També ha destacat que “Macron ha viscut situacions complexes com la pandèmia i la guerra a Ucraïna i crec que els francesos han valorat positivament com ho ha fet”, apunta.

Comentaris (23)

Trending