Macron guanya a Andorra aprofitant la divisió d’una extrema dreta on Zemmour fa ‘sorpasso’ a Le Pen

L’actual president i Copríncep assoleix el 30,37% dels vots (287) en uns comicis on també es constata al Principat el desastre sofert pels dos partits tradicionals: PS i Republicans

Cartells electorals a l'ambaixada francesa
Cartells electorals a l'ambaixada francesa G. P.

Emmanuel Macron, amb 287 vots, ha estat el guanyador a Andorra de la primera volta de les eleccions presidencials franceses després del recompte de vots. L’actual president i Copríncep ha tret profit de la divisió del vot en una extrema dreta on Éric Zemmour (200) ha fet el ‘sorpasso’ a Marine Le Pen (146). Les votacions a l'ambaixada gal·la han estat marcades per l'abstenció amb només 971 vots dels 2.481 electors inscrits.

Al Principat s’han repetit molts dels fenòmens globals de França, però amb algunes particularitats. Així, Macron ha estat el candidat més votat. Dels 958 vots vàlids -també s’han de sumar 3 nuls i 10 blancs-, l’actual president ha aconseguit el 30,37%. És a dir, 287. Millora lleugerament el resultat assolit a la primera volta de fa cinc anys (270 vots, 23,91%).

En canvi, una diferència amb França és qui ha quedat segon. No ha estat Le Pen, sinó Zemmour, amb 200 sufragis (el 21,16%). La candidata del Front Nacional, per la seva banda, ha perdut suports en comparació a la primera volta del 2017. Ha aconseguit només 146 vots, pels 230 de llavors. En certa forma, es pot parlar de ‘sorpasso’ entre els líders de la ultradreta que, tot s’ha de dir, junts serien la força més votada.

A Andorra també s’ha traslladat el desastre patit pels partits tradicionals. En el cas dels Republicans, que fa cinc anys, amb François Fillon, s’havien imposat al Principat (354 vots), Valérie Pécresse només n’ha sumat 39, el 4,13%. Encara més important ha estat el daltabaix de la socialista Anne Hidalgo. Tot just 20 suports, un 2,11%.

MACRON I LE PEN, DUEL A LA SEGONA VOLTA

A nivell ja de tota França, Macron, ha resistit l’embat de l’extrema dreta i ha guanyat amb més marge de l'esperat Marine Le Pen en el recompte total de la primera volta de les eleccions presidencials. Segons el ministeri de l’Interior, l’actual president ha obtingut el 27,84% dels vots (9.560.545), mentre que la dirigent ultradretana ha quedat segona amb el 23,15% dels sufragis (8.109.857). Això són 1,4 milions de vots de diferència, un coixí que hauria de ser prou ampli per a anar amb tranquil·litat a la segona volta el 24 abril, però a França ningú es refia de l’extrema dreta i ja s’ha posat en marxa un front unitari de la majoria de partits per barrar el pas a Le Pen.

El tercer candidat més votat ha sigut Jean-Luc Mélenchon, de la França Insubmisa, qui ha obtingut un 21,70% de les paperetes (7.605.225), a només 800.000 vots de distància de la líder del Front Nacional.  Molt per darrere queden l'altre candidat d'extrema dreta, Zemmour (7,02%); la candidata dels Republicans, Pécresse (4,73%); l’ecologista, Yannick Jadot (4,49%) i Jean Lassalle (3,23%). Nicolas Dupont-Aignan, Fabien Roussel, Anne Hidalgo, Philippe Poutou i Nathalie Arthaud no superen el 3%.

Emmanuel Macron i Marine Le Pen es disputaran la presidència francesa i el coprincipat andorrà.

Relacionat

Macron i Le Pen, guanyadors de la primera volta en la cursa cap a la presidència de França

Hidalgo, actual alcaldessa de París i candidata del Partit Socialista va confirmar el que ja fa anys que és una evidència: l’electorat ha deixat de fer confiança al partit que aquest diumenge només va aconseguir un irrisori 2% dels vots. El partit dels presidents François Mitterand, François Hollande i del primer ministre Lionel Jospin, ha fet el pitjor resultat de la seva història i aquesta derrota posa en dubte fins i tot la seva supervivència. Abans d’aquests resultats ja hi havia veus internes que demanaven la dissolució de la formació, i ara caldrà veure quin és el següent pas d’Hidalgo, que també queda tocada com a alcaldessa de la capital francesa.

Els resultats tampoc han estat bons pels Republicans, el partit que representa la dreta conservadora i que ha liderat Valérie Pécresse. Amb una experiència dilatada com a política, Pécresse es va veure com una amenaça real per a Emmanuel Macron. A l’hora de comptar els vots, la líder conservadors, hereva de Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy, ha quedat molt per darrere de Marine Le Pen i fins i tot l’ha superat el candidat de la ultradreta Eric Zémmour. Cal tenir en compte que l'Estat només paga les despeses de les campanyes electorals si se supera el 5% de vots a la primera volta. La desfeta, en el cas de Valérie Pécresse, li deixa un deute personal d'uns cinc o sis milions d'euros.

“No s'equivoquin. Res està resolt”, ha afirmat Macron en el seu discurs davant els seus simpatitzants en la Porta de Versalles a París. “El debat que tindrem els pròxims 15 dies és decisiu per al nostre país i per a Europa”, ha advertit.  Així, ha plantejat “proposar alguna cosa nova per a unir conviccions i sensibilitats diverses” i ha agraït el seu suport als candidats que ja han demanat el vot per a la seva opció. “Agreixo a Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Valérie Pécresse i Fabien Roussel, que m'han brindat el seu suport des d'aquesta mateixa nit”, ha afegit.  Segons un sondeig publicat per la televisió BFM, l'empresa SFR i  la revista ‘L'Express’ Macron s'imposaria a Le Pen amb un 52-48% en la segona ronda de les eleccions presidencials. L'estudi ha sigut elaborat per l'empresa Elabe.

Candidat Vots Percentatge
Arhaud 4 0,42%
Roussel 12 1,27%
Macron 287 30,37%
Lassalle 25 2,64%
Le Pen 146 15,65%
Zemmour 200 21,16%
Mélenchon 129 13,65%
Hidalgo 20 2,11%
Jadot 47 4,97%
Pécresse 39 4,13%
Poutou 7 0,74%
Dupond-Aignan 29 3,07%

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending