Fi del vot pregat per als residents espanyols

El BOE ha publicat la modificació legal que elimina aquest sistema que dificultava la participació electoral; a partir d’ara, en tots els comicis, amb excepció dels municipals, tornaran a rebre automàticament la documentació per exercir el dret de sufragi

L'urna al consolat espanyol, en unes eleccions anteriors.
L'urna al consolat espanyol, en unes eleccions anteriors. Toni Solanelles

El vot pregat pels residents espanyols ja és història. La modificació de la llei electoral que suprimia aquest tràmit previ, que en molts casos dificultava el dret al sufragi, ha estat ja publicada al Boletín Oficial del Estado i ha entrat en vigor. Per tant, per als pròxims comicis que se celebrin al país veí, la documentació es rebrà automàticament. El text també incorpora altres millores, com ara la possibilitat d’imprimir les paperetes. El canvi, però, manté que no es pot participar a les municipals.

El sistema de vot pregat es va instaurar en la reforma de la llei Orgànica del Règim Electoral General del 2011. Establia un tràmit suplementari per als residents a l’estranger, a Andorra inclòs, que volguessin votar a les eleccions que se celebressin al seu país d’origen. En concret, prèviament havien de demanar la documentació i esperar a rebre-la per poder participar en els comicis.

Els integrants de la Junta Electoral Central.

Relacionat

La Junta Electoral espanyola defensa que cal mantenir el vot pregat

El canvi ha estat, democràticament parlant, un desastre. Si l’abstenció ja era històricament elevada per part dels expatriats, aquesta es va desplomar. I en molts casos, sobretot a llocs més llunyans, la documentació arribava massa tard i la gent es quedava sense votar. Les queixes han acabat forçant un canvi de la legislació, aprovada definitivament ara fa uns dies pel Senat després del seu pas pel Congrés.

I aquest dilluns s’ha publicat al BOE. El principal canvi del text és l’eliminació del sistema del vot pregat. Com ha explicat a través de les xarxes socials el ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, a partir d’ara els residents a l’estranger rebran automàticament la documentació necessària per votar. No l’hauran de demanar prèviament. A banda, també tindran l’opció de descarregar les paperetes i imprimir-les. És a dir, més facilitats.

PP i PSOE es juguen la victòria a Castella i Lleó.

Relacionat

Malestar de ciutadans de Castella i Lleó que no podran votar per problemes burocràtics

I això s’aplicarà ja a la pròxima cita amb les urnes, previsiblement el maig de l’any vinent. Llavors, hi ha prevists comicis a 13 parlaments autonòmics: Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella la Manxa, Extremadura, Madrid, Murcia, Navarra i La Rioja. Coincidiran amb les municipals. En aquestes, però, els expatriats continuaran sense poder participar. També pel 2023 s’han de celebrar les generals. Això, és clar, si no es produeix alguna convocatòria anticipada, com l’actual situació política fa pensar que podria succeir a Catalunya.

Comentaris

Trending