La Junta Electoral espanyola defensa que cal mantenir el vot pregat

L’organisme entén que constitueix una “garantia” de la identitat de l’elector que, si se suprimeix, hauria de ser substituïda per un altre sistema, tot i admetre que està dificultat el sufragi dels residents a l’estranger

Els integrants de la Junta Electoral Central.
Els integrants de la Junta Electoral Central.

La Junta Electoral Central d’Espanya considera que no es pot suprimir, ara mateix, el sistema de vot pregat. Malgrat els inconvenients importants que presenta, i que s’han pogut constatar amb els problemes viscuts pels residents a Andorra que podien participar en les eleccions autonòmiques d’aquest diumenge a Castella i Lleó, l’òrgan considera que, per ara, s’ha de mantenir. Ho argumenta pel fet que garanteix que el sufragi l’emet l’elector i no cap altra persona. Tot i això, sí que admet que caldria agilitzar altres tràmits, com ara l’enviament de la documentació.

El sistema del vot pregat es va instaurar en la reforma legal del 2011. A diferència del que succeïa fins llavors, en què els electors espanyols a l’estranger (entre ells, lògicament a Andorra) rebien automàticament la documentació per poder participar als comicis, es requeria ara que se sol·licités de forma prèvia, fos per correu o, ja en els darrers anys, de forma telemàtica. Un dels problemes és el fet que la documentació necessària per exercir el dret al sufragi, entre ells les paperetes dels partits participants, s’envien amb un temps massa just. Per això, aquesta fórmula sempre s’ha posat en qüestió.

PP i PSOE es juguen la victòria a Castella i Lleó.

Relacionat

Malestar de ciutadans de Castella i Lleó que no podran votar per problemes burocràtics

Tant en qüestió que, ara, PSOE i Podemos han presentat una proposició de llei per canviar-ho. Aquesta es troba ara mateix a tràmit parlamentari. Per això, la Junta Electoral Central -organisme que els darrers anys ha generat molta polèmica com ara amb la inhabilitació d’un diputat de la CUP al Parlament de Catalunya- ha emès un informe amb diverses consideracions sobre la qüestió.

I en ell es defensa que el vot pregat “constitueix una garantia perquè l’exercici del vot sigui realitzat per la persona interessada”. Per tant, argumenten que, si s’elimina la necessitat de demanar expressament que es vol participar als comicis, s’entén que aquesta seguretat es perd. “El canvi de domicili de l’elector no comunicat a temps al consolat o la seva mateixa defunció fora d’Espanya no comunicada als familiars, a més de les variacions produïdes al cens posteriors al tancament del cens electoral vigent poden portar a l’enviament d’ofici de la documentació a un domicili inapropiat i a la seva eventual utilització indeguda”, afirmen en l’informe.

L'ambaixador espanyol, Àngel Ros, a una compareixença aquest dimecres.

Relacionat

Ros culpa al sistema de vot pregat dels problemes que han tingut els residents de Castella i Lleó

Per tant, la Junta Electoral central entén que “és imprescindible mantenir un mecanisme de garantia en la identificació de l’elector”. Així, en tot cas, si el vot pregat se suprimeix, caldria introduir una de nova que permeti assegurar la seva personalitat.

Sí que s’admet, en canvi, que cal “establir mesures que permetin l’enviament de la documentació amb anterioritat a la confecció de les paperetes oficials”. S’entén que “si es dotés convenientment els consolats de mitjans materials i personals, es podria fer que fossin aquests els qui realitzessin l’enviament”. Una altra solució serà la possibilitat de “descàrregues telemàtiques” de les paperetes. Això sí, “establint mesures tècniques per evitar que es pugui rastrejar la selecció feta per l’elector”. És a dir, garantint el secret del vot.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending