Confiança política en què la continuïtat de Macron facilitarà l’acord d’associació

Els partits andorrans celebren la derrota de Le Pen per les idees que propugna però també per la sensació que el líder d’En Marxa pot aportar més en les negociacions amb la Unió Europea

Espot i Macron, durant la visita del Copríncep francès a Andorra.
Espot i Macron, durant la visita del Copríncep francès a Andorra.

Sigui quina sigui la banda de l’espectre polítics, els partits andorrans han rebut amb satisfacció el resultat de la segona volta de les presidencials franceses i, sobretot, la continuïtat d’Emmanuel Macron com a Copríncep. Es valora, per un costat, el risc que suposava l’altra aspirant, la ultradretana Marine Le Pen. I, per l’altre, el fet que amb l’actual inquilí de l’Elisi hi ha més probabilitats d’assolir un bon acord d’associació amb la Unió Europea.

“Francament, estem contents; ho vam seguir i, quan vam saber el resultat,  ens vam alegrar”, ha explicat el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat. I aquesta satisfacció té dos motius. “Primer, Macron és un europeista convençut i sabem que ens vol ajudar a aconseguir el millor acord per Andorra amb la UE”, remarca. Ara, “tenir un país tan gran amb un president que ens vol ajudar és molt positiu”.

El segon motiu d’alegria és el fet que “França estigui governat per una persona centrista i moderada”, ja que “és una bona notícia” tot indicant que “són aquestes polítiques les que han de prevaldre” tot advertint “cap a on ens porten les més dures o autàrquiques com a Hongria, Polònia o Rússia”.

Emmanuel Macron compareixent davant els seus seguidors al 'Champ de Mars'.

Relacionat

Copríncep Macron (i 2)

Per la seva banda, el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, i el parlamentari de la mateixa formació Jordi Font coincideixen plenament en pràcticament la mateixa frase, sense dir-s’ho, quan se’ls demana pel triomf d’Emmanuel Macron en les presidencials franceses: “Vist la rival que tenia, me n’alegro moltíssim”, deixa anar Font. “Veient sobretot quines eren les alternatives”, el triomf del fins ara president i Copríncep era el millor que podia passar, explica López, que lamenta la manca de pronunciament demòcrata entre la primera i la segona volta. Volgudament, els responsables demòcrates van optar per no valorar els resultats que hi va haver a la primera volta.

Pere López celebra el “discurs europeista” de Macron i explica que el seu és el posicionament “més neutre” de tots els candidats que tenien possibilitats reals de passar a la segona volta. Per tant, en definitiva, “veiem amb bons ulls” la reelecció i es considera des del PS que en relació amb Andorra “res no canvia”, i que l’Elisi continuarà donant suport al Principat en tan què Estat.

El fet que “és coneixedor de la situació del país”, de la realitat del Principat, també ho remarca el líder de Terceravia, un Josep Pintat que felicita Macron i recorda que el seu triomf “és el que els francesos han volgut”. A partir d’aquí, Pintat espera que el coneixement que té el president francès, en tan què Copríncep, de la realitat andorrana serveixi per contribuir a “desencallar” algunes de les incerteses que planen sobre el Principat. Algunes de globals i alguna altra d’específica.

Per al líder de Terceravia hi ha “tres focus que són tres incerteses” sobre els quals, d’alguna manera o altra, el Copríncep francès tindrà possibilitat d’estar al costat d’Andorra o d’incidir-hi. El primer focus, segons Pintat, és “com acabarà evolucionant la pandèmia” i comprovar si finalment, l’hivern que ve, “no hi haurà cap sorpresa” i realment es podrà donar per acabada la crisi sanitària o hi haurà “alguna sorpresa desagradable” que impedirà liquidar la qüestió.

La segona de les incerteses que esmenta Pintat és “el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i l’impacte econòmic” que això està suposat amb un efecte “inflacionista” producte de l’encariment de les matèries primeres. “L’espiral inflacionista de costos brutals” no és culpa d’Andorra i els seus governants. Ara bé, el que no acaba d’entendre Pintat és que aquesta inflació l’hagi d’acabar pagant la ciutadania amb una reforma fiscal que l’únic que portarà, creu el líder de Terceravia, és empobrir més encara la ciutadania.

Els cartells electorals, amb el d'Emmanuel Macron en primer terme, a l'ambaixada francesa.

Relacionat

Macron també venç a Andorra i amb una diferència lleugerament superior que a la resta de França

I el tercer focus que detecta el parlamentari és el “procés de negociació amb la Unió Europea tot tenint en compte que és molt dir això de negociació perquè negociador per la banda de la UE mai no n’hi ha hagut”. Per a Pintat, “en aquest dossier toca posar-hi ordre”, i espera que la presidència que França assumeix en relació a Europa hi ajudi. Macron, en aquest sentit, “pot jugar un paper, pot ajudar” però cal abans, i això “també és una incertesa”, que “la part andorrana tingui les coses clares i netes. I això és un altre dubte”.

Alhora, remarca Pintat, l’acostament a Europa va iniciar-se de forma oficial el 2015. “Fa set anys i el mercat interior ha canviat molt” per molt que, ve a dir el conseller general lauredià, n’hi ha que no ho vegin o no ho vulguin assumir. Per tant, aquests canvis cal tenir-los en compte per molt que Andorra sigui un petit espectador. Al final, qualsevol moviment geopolític acaba impactant també en el Principat.

Pel que fa als Liberals, celebren especialment la victòria d’un Macron la formació del qual, En Marxa, forma part de la seva família a nivell continental. Toni Puig, secretari de Relacions Internacionals de la formació blava, considera que “és un bon resultat”, ja que hi veu “bastant distància amb Le Pen”. Admet, però, que ara caldrà veure si aquest triomf presidencial té continuïtat en uns mesos. “A les legislatives, se sabrà si manté el nombre de diputats actual o els altres partits li poden guanyar alguns”.

Puig també posa sobre la taula que hi ha satisfacció amb la tasca de Macron com a Copríncep. “S’ha preocupat d’Andorra i segur que continuarà igual”, afirma. A més, es mostra convençut que “ens ajudarà amb les negociacions amb la Unió Europea”.

Comentaris (3)

Trending