Copríncep Macron (i 2)

El fins ara president francès reedita la victòria de manera folgada però una Marine Le Pen més a prop que mai, i considerant el resultat “un gran triomf” tot preparant la ultradreta per a les legislatives del juny

Emmanuel Macron compareixent davant els seus seguidors al 'Champ de Mars'.
Emmanuel Macron compareixent davant els seus seguidors al 'Champ de Mars'.

Emmanuel Macron serà cinc anys més Copríncep d’Andorra. I, és clar, president de la República francesa. De fet, és en virtut d’aquest segon càrrec, el que ha reeditat a les urnes, que ostenta el primer. L’actual president francès farà el segon i darrer mandat en vèncer a la segona volta l’adversària ultradretana Marine Le Pen. Tot i que el triomf de Macron ha estat folgat, la distància és molt menor de la que hi va haver fa cinc anys. Les felicitacions de les formacions i dirigents polítics andorrans no s’han fet esperar.

Des de Xavier Espot a Susanna Vela, per posar només dos exemples, a través de les xarxes socials els polítics del Principat han posat de relleu el resultat de les presidencials franceses. Les felicitacions són sinceres però miren, alhora, de ser neutres en la major part dels casos. Vela ha estat una de les polítiques més clares en expressar el que la immensa majoria dels dirigents andorrans pensen: Macron ha servit de tampó a l’ultradreta, que veu en els resultats d’aquest diumenge “una gran victòria”.

Així ho ha assegurat la líder del Front Nacional, que ha aconseguit els millors resultats de la història de l’extrema dreta a França. I que ja treballa per fer un pas endavant més en unes legislatives, les del juny, en què el president reelegit podria perdre encara més plomes. De fet, en un parell de mesos, En marxa! no serà ni molt menys favorit. En els propers cinc anys Macron haurà de pensar, també, en el seu relleu. El president ha guanyat -i els darrers temps no era obvi que el líder reedités victòria- en uns comicis en una abstenció històrica. Negativament (28%) parlant, és clar.

lepenvote
Marine Le Pen emet el seu vot visiblement somrient.

Macron ha superat el desgast de cinc anys dirigint França enmig de crisis socials i pandèmiques, però també ha tingut davant una rival que ha intentat capitalitzar el vot de protesta suavitzant la seva imatge. Pràcticament absent de la campanya a la primera volta, el president ha hagut  d’acostar-se als electors d’esquerra de Jean-Luc Mélenchon, tercer classificat i, per tant, fora de combat en els comicis d’aquest diumenge.

La feina que li espera a Macron, s’ha dit, no és gens fàcil malgrat tres milions de vots, en xifres rodones, que hauran separat els dos dirigents que es jugaven la presidència en la segona volta. Les estimacions just tancar els col·legis electorals situaven la distància entre l’un i l’altra al tomb dels 16 punts, una mica més del que establien els sondejos previs. El recompte, però, ha anat ajustant una mica la diferència a mesura que ha passat la nit. I quedarà al tomb dels 12-14 punts. Encara sense estar tancat del tot el recompte, Macron haurà obtingut al tomb del 57% dels vots i la seva adversària, optimista, festiva, una Le Pen a l’alça, quedarà al voltant del 43% dels suports.

A tocar la Torre Eiffel, i amb l’Himne de l’Alegria (que és també l’himne d’Europa) com a banda sonora, Emmanuel Macron ha celebrat el triomf electoral, que ha considerat molt important per a França, “assegurant el progrés”. Alhora, Macron ha considerat que els resultats d’aquest diumenge fan “Europa més forta”. De fet, el president francès es disposa ara, en absència d’Angela Merkel, de mirar d’esdevenir el líder europeu de referència. Macron ha fet vots per “alliberar la creativitat i la innovació” i ha fet un clam en favor de “fer de França una gran nació ecològica”.

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending