L’ambaixada francesa acollirà les votacions a les presidencials de diumenge de les 8 a les 19 h

La gran incògnita d'aquesta primera volta és saber qui serà el rival d'Emmanuel Macron a la segona i hi ha 2.500 residents inscrits al cens

Comentaris

Les eleccions es faran a dues voltes aquest mes d'abril.
Les eleccions es faran a dues voltes aquest mes d'abril. ARXIU

Els residents francesos podran votar aquest diumenge de les vuit del matí a les set de la tarda en la primera volta de les eleccions franceses, que han d'escollir el president del país però també un dels dos Coprínceps. La gran incògnita d'aquesta primera jornada és saber quin dels candidats acompanyarà Emmanuel Macron a la segona volta. Els electors han d'anar a votar amb el seu document d'identitat.  Hi ha 2.500 residents inscrits al cens.

La campanya electoral a Andorra s'està fent a través de les xarxes socials i el candidat que té més seguiment és Jean-Luc Mélenchon. Després de l'èxit del seu míting d'aquest darrer diumenge a Tolosa amb 25.000 persones, segons les xifres del seu partit França Insubmisa (FI, socis de Podem a França), ha pujat punts en unes enquestes on també destaca Marine Le Pen.

Mélenchon s'ha consolidat com l’únic aspirant progressista amb possibilitats d’accedir a la segona volta. Vol erigir-se en el 'vot útil' a l’esquerra per deixar fora de la final electoral l’extrema dreta, l’electorat de la qual es divideix entre el polemista  Éric Zemmour (12-10%) i Marine Le Pen (18-14%). I enfrontar-se en el duel amb Macron (30%), la condició de favorit del qual s'ha vist reforçada a causa d’un efecte d’unitat nacional després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna.

Pel que fa a la resta de candidats, la socialista Anne Hidalgo no remunta (3-1%) i els verds tampoc (6-4%), Mélenchon s’enfronta a la competència interna de l’històric Partit Comunista (5-3%). Els comunistes van ser els seus aliats el 2012 i el 2017, però aquesta vegada presenten el seu propi candidat.després d'anys sense fer-ho

. La gran decepció de la primera volta pot ser la centrista Valérie Pécresse que ara mateix està al voltant del 9%. Pécresse no té ni el suport de Sarkozy que no ha estat present en cap dels mìtings. Presentada com la gran rival de Macron, les seves possibilitats d'estar a la segona volta són molt complicades, tret que en els darrers dies de campanya pugui millorar.

Comentaris

Trending