En les reunions -el Sipaag, per exemple, encara està pendent de mantenir la trobada la setmana vinent- hi ha hagut responsables de Funció Pública i dels ministeris sota l’aixopluc dels quals estiguin adscrits cadascun dels cossos o departaments. Policies, bombers, duaners, penitenciaris, banders… ja han passat per les reunions que tenien com a finalitat primera poder compartir amb els responsables de la diagnosi, de l’anàlisi de les graelles salarials, una empresa de Madrid, els resultats als quals s’han trobat. En alguns casos, els representants de la consultora han estat presents a les reunions -amb responsables dels sindicats que representen els funcionaris de cada departament- i en d’altres ho han fet de manera telemàtica.
Sia com vulgui, hi ha detalls que s’hauran de concretar cos per cos, o departament per departament. Segons les fonts consultades, de la diagnosi en ressurt que els salaris base, per norma general, són competitius en comparació amb el mercat. Certament, els salaris més baixos, i especialment aquells que es troben en la banda baixa de les seves respectives graelles, això és al tomb del 80% -les bandes van del 80 al 120%-, sí que estarien fora de mercat per baix. I és aquí, en principi, segons les fonts, on el Govern voldria incidir.
El repte és poder tenir al juny sobre la taula un projecte de llei que estableixi els mecanismes legals pertinents per implementar allò que s’acordi tant en matèria de graella salarial i complements com de compensació dels no-GADA
La fórmula per incrementar salaris especialment per la banda baixa no acaba d’estar clara, perquè caldria alterar les bandes actuals per, alhora, possibilitar un major creixement salarial en general i un increment immediat als sous base més baixos. El que també s’ha d’analitzar són els complements. En aquest sentit, l’estudi fet per la consultora People Matters conclou de forma força generalitzada que especialment els complements fixos que es paguen als funcionaris d’Andorra comparats amb els dels altres països de referència -Espanya, França, Luxemburg i Mònaco- sóc poc competitius.
El full de ruta passaria perquè en unes tres setmanes des de Govern es faci una proposta de pujada de graella salarial clara i diàfana que inclogui també la revisió dels complements. Quant als plusos o les compensacions relatives a l’acompliment que es va suspendre fa uns tres lustres, la negociació, per dir-ho així, va en paral·lel. I en aquest cas l’executiu ja va proposar un increment clar de fins al 8% en funció de l’antiguitat. Per assolir l’augment màxim caldria haver prestat servei a l’administració un mínim de quinze anys.
Segons les fonts consultades, a banda dels increments que es puguin plantejar, una altra qüestió a aclarir és sí les puges tindrien efectes retroactius a 1 de gener 2025 -en alguns casos, els sindicats han entès que sí- i si els augments que s’acordin seran abonats en un sol any o en dos exercicis. El repte és poder tenir al juny sobre la taula un projecte de llei que estableixi els mecanismes legals pertinents per implementar allò que s’acordi tant en matèria de graella salarial i complements com de compensació dels no-GADA.
La recepció de les propostes per part dels sindicats és molt diversa. En general, es considera que falta precisió i detalls, però es té la sensació que el Govern té la voluntat de fer increments. Una altra cosa és saber d’on sortiria la dotació pressupostària. En tot cas, no hi ha una valoració formal perquè s’han de mantenir reunions per debatre sindicalment la situació i adoptar, en principi, una posició comuna. La voluntat sindical és, per poc que es pugui, fer un front comú per poder dotar de més força el posicionament dels treballadors.
Comentaris (9)