Un hospital a tocar del col·lapse

La coincidència d’una elevada incidència d’afectacions respiratòries; una prolífica activitat quirúrgica; i notables incidències traumatològiques derivades de l’esquí han complicat i molt la gestió dels ingressos aquesta setmanaEl centre difícilment té problemes de manca de llits perquè té un pla de contingència per a casos d’urgències grans que fa que hi hagi espais reservats específicament; no obstant això aquests darrers dies s’han ocupat zones inhabituals

Comentaris

La setmana hospitalària ha estat complicada, urgències a banda. El centre sanitari de Meritxell ha viscut al llindar del col·lapse més d’un dia. De fet, diversos pacients programats s’han hagut d’esperar -qüestió d’hores, tampoc no res d’excessiu- per poder ingressar. Perquè hagin pogut ser emplaçats en una habitació. Tres circumstàncies s’han agrupat aquests darrers dies al centre hospitalari: una elevada incidència d’afectacions respiratòries (grips i derivades); una inusual, per prolífica, activitat quirúrgica; i un nivell molt alt de presència d’esquiadors al país que acaba comportant més incidències traumatològiques de l’habitual. Tot plegat més ocupació hospitalària.

Les fonts consultades han reconegut que hi ha hagut els darrers dies una gestió d’ingressos més complicada i diguem-ne lenta que en altres ocasions. Que s’ha anat més al límit. I, fins i tot, que es va haver de tibar d’espais destinats a la unitat de convalescències que s’ha de posar en marxa en breu. Però no es pot parlar d’un problema real de llits perquè l’hospital sempre es reserva recursos per poder fer front a contingències realment imprevistes. Certament, les grips o els accidents d’esquí no es poden preveure. Però res no tenen a veure amb la possibilitat que hi pugui haver alguna catàstrofe -digui’s allau, digui’s accident multitudinari, digui’s el que es vulgui- que obligui realment a desplegar una capacitat de mitjans que per la petitesa dels recursos i el país no es tindria si no es preveuen amb certa antelació. I tot i així, encara.

Altres fonts han apuntat que la gestió del personal també és complexa més enllà del servei d’urgències, on el ‘pla de xoc’ que s’està aplicant d’ençà que els treballadors posessin el crit al cel està, a poc a poc, aportant una mica de calma a una situació que havia estat crítica, reconegut fins i tot per la direcció de l’hospital. Les fonts laborals consultades han explicat que hi ha altres serveis del centre sanitari que també passen amb penúries de mitjans, especialment humans. I que en alguns casos poden condicionar la qualitat del servei que es presta als usuaris.

Etiquetes

Comentaris

Trending