Tarda d’alcohol, drogues, gelosia i cops de matxet

La fiscalia demana cinc anys de presó per al jove que gairebé en mata un altre en altercat entre dues parelles en un apartament del Pedral, a Encamp, el març del 2021, i exigeix tres anys ferms per a la víctima, que considera un delinqüent habitual tot i que cap dels dos arribava als 21 anys

Li ho va dir el batlle de guàrdia minuts abans que decidís enviar-lo a la presó de forma preventiva. Si el matxet hagués estat en condicions, la víctima dels cops de catana avui no ho hauria explicat. L’orella esquerra li va quedar penjant. Els 39 centímetres de fulla del sabre li van passar a mil·límetres de la jugular. Perdia sang a dojo pel coll cada cop que intentava articular alguna paraula. Era el colofó dramàtic a un diumenge d’alcohol, de drogues i d’atacs de gelosia. Perquè per culpa d’un atac de banyes, o de dos, va començar tot.

El Tribunal de Corts ha jutjat aquest divendres la batussa d’allò més violenta que hi va haver el 21 de març de l’any passat en un apartament de la zona del Pedral d’Encamp. El que havia de ser un dinar festiu entre dues parelles en la vintena va acabar com el rosari de l’aurora i els dos nois detinguts. I encara avui tots dos empresonats. Un, per brandar el matxet i usar-lo, manté la fiscalia, amb la intenció de matar l’altre. I l’altre, per danyar les dues noies. Per destrossar mig pis. I, ho ha dit clarament la fiscal, per reiterar en els comportaments violents. De fet, l’ha qualificat de delinqüent habitual.

Un cotxe policial accedint al recinte judicial amb un detingut.

Relacionat

Un atac de gelosia va originar la ‘batussa del matxet’ d’Encamp

Abans de res, cal deixar clar que els quatre joves ja tenien una fulla de serveis important -potser qui va usar el matxet el que menys-. Les noies són ben conegudes en els ambients del consum i el tràfic juvenil de drogues. Una d’elles, involucrada en el cas del narcopís del Pui. Aquest divendres, tot i haver estat citades com a testimonis i, és clar, ser claus per al cas -les dues van rebre, van ser víctimes de l’agressivitat de qui acabaria amb el coll i l’orella seccionats, les dues van presenciar tot l’altercat- cap d’elles no s’ha presentat. I tan pinxes.

El cas se segueix, contra un dels joves, per temptativa d’assassinat amb remarca de la traïdoria, perquè el cop de matxet que gairebé li traspassa la jugular, l’hauria proferit des del darrere. O com a molt, manté la fiscalia -i l’acusat ho nega- des d’un lateral fora del camp de visió de l’agredit. I contra l’altre, per les lesions a les noies i el cúmul de barbaritats que va proferir contra els agents de policia, que odia. O odiava. Perquè si s’escolta els educadors socials i psicòlegs de la presó, l’evolució de tots dos és prou satisfactòria.

La defensa de l’home del matxet, de 39 centimetres de fulla, ha assegurat que “en cap cas hi havia cap intenció homicida ni menys encara d’assassinar, l’únic que pretenia era defensar la seva parella”; però l’advocada de la víctima de la catana no s’ha estat d’acusar-lo. De fet, d’amics han passat ara a haver d’estar en mòduls separats a la Comella

Curt i ras: ja no prenen drogues i els respectius cervells s’han pacificat una mica. Perquè fins llavors prenien droga a full. La víctima ha semblat que més que l’agressor. Però el dia dels fets, els dos anaven passats de la ratlla. Tal qual. I el festival va passar a ser d’allò més negre, sobretot, per la barreja d’alcohol i substàncies que pensaven era ‘speed’ i encara avui dia no se sap què caram era. I les pastilles farmacològiques que degudament prescrites també prenien. Entre l’alcohol, la droga i la gelosia, oli en un llum. O en aquest cas, cop de matxet va, com de matxet ve.

En fi, que la fiscalia demana cinc anys per qui va brandar -“el volia veure mort, ben mort, molt mort”, va dir als policies quan el van detenir- el matxet i el va usar almenys en tres moviments i tres per a la víctima de l’eina de 42 centímetres de llarga i 39 de fulla. La fiscal no s’ha referit a la fermesa o no dels cinc anys de l’agressor principal. Però sí ha deixat clar que els vol ferms per a l’agressor succedani perquè l’acusació pública ja està farta de la reiteració delictiva del noi. Ep, i aquestes elevades penes tot i ser menors de 21 anys i beneficiar-se d’un atenuant.

La defensa del menys agressor la tarda de la batussa ha demanat que sigui alliberat ja. Que se’l condemni al que ja ha complert i fora. Perquè no va agredir a ningú i si va tenir una reacció fora de lloc, a banda de pel còctel d’alcohol i droga que portava a sobre, ho era també pel que li havia tocat viure. Una reacció inconscient després de rebre uns cops de matxet que es consideren premeditats. “Volia matar-lo.” Matar-lo amb una arma de tinença prohibida i que l’agressor principal tenia com a peça decorativa al menjador de l’apartament.

Vaja, que la defensa del menys agressor, per dir-ho així, ha repartit bé contra el més agressor. De fet, de ser amics, a protagonitzar incidents també dins de la presó. Van haver de separar-los de mòdul. Tots dos tenen nombrosos expedients disciplinaris oberts al centre penitenciari. Tots dos han protagonitzat nombrosos intents d’autòlisi en els 15 mesos i 18 dies que fa que són a la Comella. Autolesions que han comportat que se’ls hagi hagut de traslladar a l’hospital en més d’una ocasió.

Un cotxe policial en les immediacions de l'hospital.

Relacionat

L’‘agressor del matxet’ és enviat a la presó per intent d’assassinat però acaba de nou a l’hospital

I la defensa del més agressor, l’home del matxet, ha assegurat que “en cap cas hi havia cap intenció homicida ni menys encara d’assassinar, l’únic que pretenia era defensar la seva parella”. Ha parlat de penediment, d’anar molt alterat per l’alcohol i les drogues i ha fet al·lusió a la infància difícil que va fer que a partir de la mort de la seva mare es llancés als estupefaents com una via de fugida de la realitat. “Ha de ser castigat, però que hi hagi clemència”, ha al·legat la defensora sense concretar una petició de pena o una demanda d’absolució, que difícilment hi pot ser perquè tot plegat va ser un esperpent. “Se me’n va anar l’olla”, ha reconegut a la sala i també el dia que va ser detingut davant els agents que esperaven per fer-li la prova de tòxics i d’alcoholèmia.

ELS FETS

Els agents -sis han passat per la sala- han ressaltat l’escena que es van trobar. Sang, molta sang, agressivitat. Un per aquí, els altres per allí. De fet, van rebre diverses trucades dels veïns esparverats. Tres patrulles van haver d’acudir a la crida. Una veïna, la que ocupava el pis enfront de l’apartament on van succeir els fets, també ha explicat què va veure per l’espiell. No va gosar obrir la porta fins que no va veure personal uniformat. Tal era el terror que generava tot plegat.

El desllorigador de la violència extrema serien les trucades al mòbil que va rebre la companya -la noia va negar que fos la parella- de qui acabaria amb la fulla de 39 centímetres al coll. El noi, col·locat, no va poder aguantar tantes trucades d’un ex de qui considerava la seva parella llavors. I pim pam. Primer li va trinxar el mòbil i llavors volia tustar la xicota. I quan l’altra es va interposar entre els dos també va rebre i...

De fet, l’aldarull -crits, soroll- hi era des de tota la tarda d’aquell 21 de març del 2021. Fins i tot del dia abans. Però a partir de les 9 del vespre es va desfermar la bogeria completa. Massa hores junts, massa alcohol, massa tòxics de no se sap ben bé què. I tot per anar a fer una calçotada que es va anar allargant. Una calçotada a la qual el més agressor i la seva parella, que llavors vivien en aquell apartament del Pedral, van convidar els altres dos. Qui acabaria brandant el matxet ha explicat que temia les represàlies d’un grup que li’n volia. Per això va demanar suport a l’amic.

I tot plegat va acabar com va acabar. Consum d’alcohol i drogues ja s’ha dit. I el desllorigador de la violència extrema serien les trucades al mòbil que va rebre la companya -la noia va negar que fos la parella- de qui acabaria amb la fulla de 39 centímetres al coll. El noi, col·locat, no va poder aguantar tantes trucades d’un ex de qui considerava la seva parella llavors. I pim pam. Primer li va trinxar el mòbil i llavors volia tustar la xicota. L’altra noia va intentar posar-se pel mig. Hi va haver alguns intents per fer anar el menys agressor que va ser l’origen primer, o segon, de tot plegat, a fora del pis per calmar-lo. Però no hi va haver manera.

Per acabar-ho d’adobar, una conversa entre els dos arrendataris del pis va acabar d’encendre la flama. El noi va explicar a la noia que temps enrere s’havia embolicat amb la convidada. I llavors la cosa entre les dues joves es va embolicar també. I el menys agressor va arremetre contra una i l’altra i quan el titular del pis, per dir-ho així, va veure que colpejava la seva xicota ja no va poder més i va acudir al matxet decoratiu. El va desenfundar i zig, zag. Una mica més i envia el fins el llavors amic al cementiri.

I només passada la fulla del matxet pel coll, va tocar el dos de l’apartament demanant auxili als veïns mentre l’altre jove amb l’orella penjant acudia a la cuina a buscar un ganivet -de 31 centímetres de grandària i 18,5 de fulla- i reclamava que li diguessin on estava l’agressor davant la parella d’aquest amb la cara ben ensangonada i les mans aviat també en voler-li (això segons una de les versions, sincerament, la més creïble) prendre el ganivet de cuina. Vaja, tot molt ‘gore’. I després la policia i els sanitaris. Quinze mesos i divuit dies ha fet avui.

Comentaris (4)

Trending