Romànic reinterpretat amb esprai

L’exterior de l’Espai Columba ja llueixen les obres confeccionades per deu joves artistes que han hagut de donar una nova visió a sant Gregori i sant Silvestre, les dues imatges dels frescos de Santa Coloma que no romanen al país

Són joves. Per bé.. i per molt bé. I perquè els hagis de recordar que per la foto oficial cal aparèixer amb la mascareta posada. O perquè al costat del pot d’esprai i del rodet de pintar hi aparegui l’ampolla de cervesa i la carmanyola. Acompanyada d’una flaire que no és ni de roses ni de gessamí. En aquest marc s’han parit, sobre els tòtems, els nous murals que decoren l’exterior de l’Espai Columba. La reinterpretació de les figures de sant Silvestre i sant Gregori dels frescos de Santa Coloma. Les dues figures que no es conserven al Principat.

Les pintures han estat visitades, inaugurades si es vol dir així, per la ministra de Cultura, Sílvia Riva, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. Totes dues han celebrat “l’empremta” que han deixat els joves artistes. Una empremta, ha remarcat Riva, amb “vocació de permanència”. Deu artistes diferents. Tècniques diferents. I molt color. No és que tot siguin grafits. Ni molt menys. Però per als neòfits, poc o molt, tot els semblarà el mateix. La reinterpretació dels sants, no pas, que quedi clar.

Muntatge de com podria quedar una de les obres.

Relacionat

Tòtems ‘romànics’ passats pel sedàs jove

Una obra se sembla ben poc a la del costat. La majoria dels artistes, presents a Santa Coloma aquest divendres, han explicat un a un, una a una, que han pretés amb els seus treballs. Els ho han explicat a les autoritats, que atenien amb atenció les explicacions. “Moltes felicitats”, solien regalar Riva, Marsol i el cònsol menor, David Astrié. L’equilibri entre les pedres romàniques i una instal·lació moderna com la de l’Espai Columba amb l’afegitó dels murals ‘d’última generació’.

autoritats
Sílvia Riva, Conxita Marsol i David Astrié observant el treball d'Oriol Garreta. Toni Solanelles

La ministra ha destacat el fet de poder donar veu a autors joves i, alhora, a artistes plàstics. I ha agraït a les famílies Cerqueda i Armengol que hagin permès “personalitzar molt més els espais”. Molts veïns han estat durant tota la setmana guaitant com els joves autors donaven forma als seus treballs seleccionats prèviament. De fet, es podria dir que algun dels veïns ‘tafaners professionals’ s’han mig amistançat amb alguns dels autors. “Talent”, ha remarcat Riva en més d’una ocasió. “Tot per fer parròquia i per fer país”, ha destacat també una Conxita Marsol que ha posat de relleu el treball d’art urbà fet pels joves. La majoria del país, però també algun de fora. Encara que algun de no pas massa lluny. De la Seu, potser.

Marsol, experimentada ja en l’art de vendre feina feta, ha emmarcat el projecte de reinterpretació del romànic, dels frescos de Santa Coloma, en la “transformació espectacular” del nucli colomenc. La cònsol ha explicat que aviat s’acabaran les obres de pacificació del trànsit just de de la zona de la Margineda fins, justament, l’Espai Columba. Zones verdes, millor qualitat de vida, pacificació… La vida contemporània. La del segle XXI. Com sant Gregori i sant Silvestre, que s’han traslladat vuit segles enllà. Almenys via pintura. Via grafit. Via esprai.

 

Comentaris (4)

Trending