Tòtems ‘romànics’ passats pel sedàs jove

Museus presenta les deu propostes seleccionades per reinterpretar els dos sants -Silvestre i Gregori- dels frescos de Santa Coloma que no es conserven al país i que serviran per decorar el mur proper a l’Espai Columba

Des de la pintura plàstica per a exteriors, fins a passamans de ferro. Des d’esprai recreant vitralls fins a sants convertits en afroamericans o transsexuals. De tot hi ha a la vinya del Senyor i també al mur que, a tocar de l’Espai Columba i creat per peces de formigó en forma de tòtem, quedarà decorat el 22 de maig. L’àrea de Museus de Govern ha presentat aquest dijous les obres dels deu creadors seleccionats. La convocatòria s’ha fet en dues fases i en total s’hi han presentat quinze propostes, tres d’artistes estrangers, dos dels quals estan entre els triats.

Els tòtems reflectiran una nova mirada sobre els dos sants -Silvestre i Gregori- les pintures dels quals, tot i formar part de les creacions romàniques originals que el mestre de Santa Coloma va pintar en els seus frescos, no es conserven al Principat. Un és als Estats Units. I de l’altre se’n desconeix el parador. Tots plegats passen pel sedàs d’una mirada jove i més o menys atrevida per reinventar-se, reinterpretar-se. I tant en matèria de creació -el que es veu- com quant a la tècnica hi ha una mica de tot.

La cap de l’àrea de Museus, Marta Planas, i la tècnica del mateix departament Itziar Badenas s’han mostrat satisfetes del resultat inicial, de la tria feta, que s’ha de veure plasmada el 22 de maig per commemorar el Dia Internacional dels Museus. Entre les obres seleccionades es pot destacar l’obra amb el pseudònim ‘Aranja’, d’Emma Regada, en què s’esquematitza la figura dels sants en les seves formes més bàsiques i es fa amb passamans de ferro que recorden els emplomats del vitralls. Un altre exemple podria ser l’obra d’Oriol Garreta, B.K., en què també es juga amb l’estètica del vitrall, els seus jocs de llums i les seves transparències, i en aquest cas es fa amb esprais. L’exemple d’un altre material que es podrà veure forma part de l’obra ‘Ad infinitum’, de Naiara Galdós, que serà feta amb vinil d’exteriors combinat amb pintura plàstica.

obres
Obres i autors seleccionats,

Planas ha explicat que les obres es podran visitar durant el procés de creació. Un procés que es durà a terme del 15 al 21 de maig. Fins un dia abans de començar a plasmar els seus treballs, els artistes seleccionats tenen de marge per fer els ajustaments que creguin necessaris a les seves obres després del sorteig dels tòtems que s’ha fet aquest matí. Uns codis QR en un tòtem inicial donaran informació sobre cadascun dels treballs i els seus autors. Badenas ha ressaltat que algunes de les propostes fetes presentaven materials que no garantien la durabilitat de les obres, un aspecte que en ser en un espai exterior es té molt a considerar. Per això les propostes en qüestió hauran estat deseleccionades.

marcel llovera bo
Proposta de Marcel Llovera.

Marta Planas, que ha destacat com d’important és involucrar els joves en projectes com aquests, ha ressalta que s’és conscient de les bretolades que hi ha en espais públics com el triat per fer l’actuació artística lligada a l’Espai Columba. Conseqüentment, “estarem molt a sobre” de la vigilància i control dels tòtems perquè mantinguin el sedàs jove original però no hagin de passar pel filtre brètol.

pedragosa
Proposta de Cristina Pedragosa.
nerea galdos
Creació de Naiara Galdós.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending