El retrat d’unes valls i d’una època

La web de l’Arxiu Nacional incorpora 436 imatges del fons de casa Cremat, obra del fotògraf Josep Lluís Molné, amb, entre altres objectius, el desig de poder identificar bona part dels personatges anònims retratats

En total, són 436 imatges. Un fons, relativament, petit. Però de gran valor. Són les fotografies que a inicis del segle XX va fer Josep Lluís Molné, de casa Cremat. Principalment perquè, a diferència d’altres col·leccions, se centra en retratar gent anònima. Potser massa perquè, justament, un dels reptes és identificar els personatges que hi ha apareixen. S’espera que a aquest objectiu hi contribueixi el fet que, des d’aquest dijous, totes elles estan disponible a la web de l’Arxiu Nacional.

Així ho explica un dels tècnics de l’entitat, Isidre Escorihuela, que admet que té una estima especial per aquest fons fotogràfic, el de la Casa Cremat d’Anyós. “Era un prohom del poble, també fundador de Nord Andorrà”, recorda. I la fotografia era una de les seves passions. Al llarg de la seva vida va captar moltes imatges. I aquestes van arribar el 1995 a l’Arxiu.

“Estava ple de retrats, però la majoria són de persones desconegudes. En el seu dia, es va fer una exposició i es va intentar que gent de la Massana i de les Valls del Nord intentés identificar qui sortia a les fotos, però no es va tenir gaire èxit”, recorda Escorihuela. Els darrers anys, el fons va tornar a primer pla en les tasques dels tècnics. Es va fer feina per conservar-lo i, sobretot, es va digitalitzar. “Ens va semblar que era un bon fons per recuperar-lo i tractar-lo més en profunditat”, indica.

La tasca realitzada ha culminat amb un nou procés de digitalització i la pujada de totes les imatges, 436, a la web on line de l’Arxiu. Justament, es confia que, ara, encara es pugui avançar en aquest desig d’identificació dels personatges. “A veure si, ara que estan en línia, la gent ens pot llançar un cable”, apunta el tècnic. De moment, ja els ha escrit la neta d’un d’ells quan el fons tot just portava penjat mitja hora.

La gran majoria de fotografies mostren personatges retratats davant la façana d’un immoble. En la majoria de casos, casa Cremat, tot i que també s’han pogut determinar altres ubicacions com l’església d’Ordino. Les més tardanes ja es van fer amb una tela de fons a Andorra la Vella. Cada imatge es pot visualitzar amb una fitxa descriptiva.

“El valor que se li ha de donar és etnogràfic; bàsicament són personatges de les valls del Nord. És elevat perquè podem veure com vestia la gent en la seva època. I les mirades i les expressions permeten comprovar la duresa de viure a Andorra en aquell moment”, destaca Escorihuela, que també posa en valor la capacitat del fotògraf. “Amb els pots mitjans que tenia, treu molta força als personatges”, afirma.

Aquesta és una de les característiques que fan el fons de casa Cremat tan especial. Altres col·leccions “retraten més la vida quotidiana, actes o festivitat”. Aquest, en canvi, és un 90% de retrat. “Li tinc una gran estima”, assegura el tècnic de l’Arxiu que, per tant, ha pogut completar una fita a la qual li dona força valor: que les imatges estiguin des d’ara a l’abast del gran públic.

El treball s’ha fet seguint les premisses marcades pel Pla estratègic de la cultura. Una d’elles és, justament, la digitalització dels fons perquè la ciutadania hi pugui tenir accés. De fet, segons explica Escorihuela, es continua avançant amb altres projectes i s’espera que més imatges puguin pujar-se a la web al llarg d’aquest 2023.

Etiquetes

Comentaris

Trending