595 raons per recapacitar

La fiscalia demana tres anys de presó i 9.000 euros de multa per a dos joves que van ser detinguts en un hotel amb gairebé 600 grams de marihuana i estan acusats de distribuir-la tant a adults com a menors d'edat

“Podria ser”, “no ho recordo”, “segurament”, “és possible”…el judici d’aquest dimarts a dos joves que van ser detinguts l’octubre del 2018 amb gairebé 600 grams de marihuana s’ha caracteritzat per la manca de memòria tant dels implicats com dels testimonis. Els acusats asseguren que la quantitat trobada per la policia era per consum propi i que, ocasionalment, cedien gratuïtament petites quantitats a coneguts o feien alguna venda aïllada, però no afirmen amb claredat amb qui van mantenir transaccions il·legals.

“Vostè ha comprat producte estupefaent als acusats? No. Vostè va declarar que sí que ho va fer. Va mentir? No. Llavors va dir la veritat, no? Segurament. No ho recordo, fa molt temps”. Aquesta és la conversació que ha mantingut la fiscalia amb la majoria dels testimonis, tret de dues excepcions que si han confirmat la compra de marihuana. No obstant això, a banda de les afirmacions en primera instància, figuren conversacions privades a les xarxes socials en les quals es demanen quantitats d’algun producte i es concreten llocs per dur a terme la transacció sense tindre en compte si el demandant era menor d’edat. A més a més, algunes de les persones que han declarat també han afirmat que, habitualment, podien trobar als dos joves al Parc Central i al Prat del Roure i que acostumaven a tindre marihuana o haixix.

El policia que va dur a terme la investigació d’un dels telèfons mòbils ha declarat que es van trobar “multitud de converses per venda de marihuana i haixix a majors i menors d’edat”

Anem amb els fets que si s’han admès. Un dels joves s’allotjava a l’habitació d’un hotel d’Escaldes-Engordany l’octubre de 2018. Arran d’una discussió amb la recepcionista perquè volia que el seu company també pugés a l’habitació, la policia es va personar a l’establiment i va detectar que de l’estança de l’implicat sortia olor a marihuana. Una vegada van accedir a l’habitacle on restava l’únic jove que s’havia registrat a l’hotel, els agents van detectar més de 300 grams de ‘maria’ i van procedir a la seva detenció. Més tard, van tornar a l’establiment amb un gos ensinistrat i van trobar 267 grams més d’estupefaent dins d’una nevera. En aquest moment, es va personar l’altre jove i va declarar que també era posseïdor del producte requisat, fet que va propiciar que també se’l detingués.

És arran d’aquests fets i de la investigació posterior que es troben alguns indicis que apunten que els joves no només consumien cànnabis, sinó que es dedicaven a vendre el producte estupefaent i que no tenien en compte si el comprador era menor d’edat. En aquest sentit, el policia que va dur a terme la investigació d’un dels telèfons mòbils ha declarat que es van trobar “multitud de converses per vendre marihuana i haixix a majors i menors d’edat i moltes fotografies amb grans quantitats d’aquest producte”. En total, amb relació a aquests fets i al llarg d’aquests dos anys d’investigació, han declarat uns seixanta possibles compradors, encara que el nombre de persones que els han relacionat amb la venda il·legal es redueix a una desena, aproximadament.

La treballadora social d’un dels nois va recomanar que tingués un seguiment psiquiàtric perquè pateix trastorn per dèficit d’atenció (TDA) i la seva situació es va agreujar al llarg de la seva adolescència

Segons la versió dels joves, en aquella època acostumaven a consumir entre 25 i 50 grams de marihuana diàriament a banda d’altres estupefaents com ara cocaïna i amfetamina. Els nois s’allotjaven a diferents hotels perquè no tenien una bona relació amb els seus pares i, almenys un dels dos, feia temps que no passava per casa ni tan sols a dormir. De fet, la seva treballadora social va recomanar que tingués un seguiment psiquiàtric perquè pateix trastorn per dèficit d’atenció (TDA) i la seva situació es va agreujar al llarg de la seva adolescència per la pèrdua del seu entrenador d’esquí i per assabentar-se que els seus pares se separaven i que la seva mare patia una malaltia greu. Per la seva part, els pares del jove han explicat que des de petit va ser un noi amb inseguretats i molt impulsiu i que arran dels fets esmentats el seu caràcter es va tornar més agressiu. Les constants baralles al domicili i les recomanacions d’entitats com Afers Socials o la policia van portar als progenitors a denegar-li l’entrada a casa seva, obligant-lo a pernoctar al carrer moltes vegades i a menjar al domicili dels amics, entre altres coses.

Dels dos anys que han transcorregut des de la detenció dels acusats fins a la celebració del judici, els joves han passat 14 mesos a la presó. Allà, asseguren que la seva conducta ha millorat. Els darrers vuit mesos han pogut romandre al domicili dels pares amb permís per sortir de l’habitatge per treballar. Ara bé, el noi amb TDA, malauradament, no va trobar una feina i després de tant temps arrestat a la seva residència va cometre un nou error. En aquest cas, va ser detingut el 28 d’agost d’aquest any per circular amb un vehicle amb prop de 100 grams de marihuana i va passar a un règim de semillibertat amb obligació de pernoctar a la presó. A més, els dos acusats van marxar del país el divendres passat amb la intenció de no presentar-se al judici que s’ha celebrat avui, però finalment van recapacitar i s’han personat. Això sí, el jove enxampat a l'agost va trencar el règim de semillibertat i, per tant, va ser detingut a l'arribada al Principat.

Les defenses han acceptat l’acusació, però han demanat que el tribunal tingui en consideració el canvi d’actitud dels dos nois i l’esforç que estan realitzant per treballar, estudiar i, en definitiva, començar una nova vida

La fiscalia considera que els joves són culpables d’un delicte major per tràfic de marihuana i venda a menors d’edat, un delicte menor per venda a adults, un delicte menor continuat per consum d’estupefaents i unes contravencions penals per consumir en grup, en llocs privats i en espais públics. Per tot això, ha demanat tres anys de presó, 9.000 euros de multa pel delicte major i 300 euros per cada contravenció penal.

Per la seva banda, les defenses han acceptat l’acusació, però han demanat que el tribunal tingui en consideració el canvi d’actitud dels dos nois i l’esforç que estan realitzant per treballar, estudiar i, en definitiva, començar una nova vida. També han volgut subratllar que les vendes van ser puntuals i en petites quantitats. Així doncs, l’advocat defensor del noi detingut el passat mes d’agost ha demanat que el seu client sigui condemnat a un any i cinc mesos de presó (ja ha complert 14 mesos), que no torni al centre penitenciari i que les multes siguin de mil euros pel delicte major i 100 euros per cadascuna de les contravencions penals. Pel que fa a la defensa de l’altre jove, s’ha sol·licitat una condemna de 18 mesos de presó i 18 de condicional i una multa d’un màxim de 2.000 euros pel delicte major i de 100 euros per cada contravenció penal.

-

Relacionat

Detenen en un hotel dos joves residents que hi guardaven marihuana

Comentaris

Trending