La Jove Companyia Nacional (JOCAND) és una plataforma pels joves artistes del país, que els permet adquirir una vivència i experiència professional. Un projecte teatral de país, estable, pensat perquè perduri en el temps i que va més enllà d’un procés de producció teatral. El projecte, impulsat per L’Animal Escola de Teatre s’empara sota el paraigua de l’Escena Nacional d’Andorra. En aquest punt grinyola una mica per la coincidència de responsables-promotors entre una escola privada i un ens públic. Tot barrejat.
La companyia, s’ha dit, implica a 11 joves entre 16 a 21 anys que treballaran junts en un primer projecte teatral durant tres mesos. Els joves -Maria Ubach (17 anys), Maria Solsona (20 anys), Patrick San Segundo (18 anys) i Dani de Sousa Abreu (17 anys) en la vessant tècnic; i Elena Marín (16 anys), Alex Massafret (21 anys), Joan Ribó (17 anys), Lua Roca (21 anys), Jana Sánchez (19 anys), Laia Tarifa (17 anys) i Toni Zamora (17 anys) pel que fa a la part actoral- estan acompanyats per dos directors del projecte que gestionaran el grup, dirigiran les obres i s’encarregaran de la producció.

La JOCAND, segons els seus promotors, ofereix als joves amb inquietuds teatrals, l’oportunitat de participar en un projecte professional, que culmina amb la posada en escena i l’exhibició en temporada. La companyia és un projecte paral·lel a la formació, un complement a la seva carrera (o futura carrera) d’Art Dramàtic que permet donar les primeres oportunitats als relleus generacionals, no només d'actors, sinó d'altres oficis de l'àmbit escènic.
Els grans objectius d’aquesta nova plataforma cultural són apropar els joves al teatre, com a part activa del fet artístic i com a espectadors; oferir una oportunitat professional als joves artistes del país, omplir aquests espais buits de teatre jove: teatre per a joves, fet per joves, crear una companyia estable que pugui perdurar en el temps, que serveixi de primer contacte amb el món professional i de plataforma per agrupar joves professionals del gremi artístic; donar sortida no només a actors, sinó també a joves amb altres inquietuds artístiques vinculades a les arts escèniques: directors, escenògrafs, il·luminadors, tècnics…; generar un espai físic de creació i una eina per tots els professionals del país que puguin sumar esforços i treballar amb els joves; i finalment formar part de la companyia implica compromís, exigència en el treball, rigorositat, i disponibilitat en el procés. És un primer contacte amb la fórmula professional, per aquesta raó els joves reben el seu primer contracte professional.
Comentaris