L’home que necessita la presó per viure

L’arrestat a Encamp després de ser retingut en una perruqueria estava a la Comella des del desembre del 2020 i va ser alliberat l’1 d’abril perquè pogués sotmetre’s a un tractament mèdic que no s’ofereix al Principat

Li quedava més d’un any i mig de presó. Però l’1 d’abril el van alliberar. Pateix una malaltia greu i s’havia de sotmetre a un tractament mèdic a Barcelona. No s’ofereix dita cura al Principat. El tracte era que havia de fer-se el tractament i seguidament tornar a Andorra a acabar de complir la condemna. La manera de tornar, però, ha estat del tot inesperada. Sí, és l’home que aquest dijous va ser detingut després de pispar els diners que hi havia a la caixa d’una perruqueria d’Encamp.

Dues empleades el van retenir a la botiga fins que primer van controlar-lo agents de circulació i, més tard, el va arrestar la policia. Va accedir a la perruqueria, no hi va veure ningú i la clau posada a la caixa registradora el va temptar. Les empleades el van enxampar allà mateix. Amb els calés a la butxaca. És un clàssic. Un home menut, sord, i que el pas del temps no s’ha portat gaire bé amb ell. Just passa de la seixantena. Però sembla molt més gran. Malagueny, ha viscut sempre de robar carteres. O el que s’escaigués.

El desembre del 2020 el van enxampar a casa Ivo, a Sant Julià, en plena reforma, mentre s’enduia una cartera de dins una bossa de mà; li van atribuir altres furts. Ara haurà d’acabar de complir els tres anys imposats més el mes i mig per l’‘incident’ de la perruqueria

El 2008 ja va complir condemna a Andorra per furts de petita quantitat. Des del desembre del 2020 tornava a estar a la Comella. El van enxampar a casa Ivo, a Sant Julià, llavors en obres. Va veure una bossa de mà i en va extreure la cartera. Però la seva mestressa va ser més àgil i el va mig retenir, també. O, com a mínim, va tenir l’habilitat de trucar la policia i que els funcionaris es plantessin allí en qüestió de pocs minuts. Tan pocs que el van caçar al vol. Li van atribuir d’altres furts. Que si en una pensió, que si en un despatx de psicologia, que si en un hotel…

El fiscal li demanava cinc anys de presó, el Tribunal de Corts n’hi va imposar quatre i el Superior va rebaixar la pena a tres. Sincerament, d’un parell dels furts que se li atribuïen ni tan sols els indicis s’aguantaven. I l’home va ser, almenys llavors, aparentment sincer. Va reconèixer sense embuts on va robar i va deixar clar on no ho havia fet. “El que he fet ho admeto, però si no ho he fet, no ho puc reconèixer”, va arribar a explicar. Tant davant de Corts com de la sala superior l’home va demanar que l’expulsessin del país per poder tornar a casa. Trobava a faltar la família.

Llavors, aparentment, no va ser pas tan sincer. El que li cal és estar entre reixes. Tenir garantit els àpats calents. No haver-se de preocupar per menjar. Porta tota la vida fent-ho. L’1 d’abril va sortir en llibertat malgrat que li quedava mitja condemna per complir. S’havia de sotmetre a un tractament mèdic que no se li podia fer a Andorra. Asseguren les fonts que, qui més qui menys, tothom sabia que no compliria. Que no seguiria el tractament. Però, qui més qui menys, donava per fet que tampoc compliria la segona part de la condició.

La perruqueria on ha tingut lloc l'intent de furt.

Relacionat

La reacció de dues treballadores evita un furt en una perruqueria i permet detenir el lladre

Que sí, que l’alliberaven per poder seguir el tractament però, quan l’acabés, havia de tornar a Andorra a acabar de complir la pena imposada. L’Estat li va arribar a pagar el bus perquè pogués desplaçar-se fins on s’havia de sotmetre a les cures. Un mes i mig després ha tornat al Principat. No està clar si s’ha fet el tractament que hauria. Sí que és ben cert que tornarà a la presó. Però en les condicions inicialment ‘pactades’.

Tornarà a la presó perquè abans d’anar-hi ha tornat a robar. Però el furt a la perruqueria es va avortar. Ara haurà de complir la pena que li quedava per complir i l’extra que li han imposat -un mes i mig- pels 80 euros que havia mig pispat a Encamp. Ben clenxinat hi quedarà, això és clar. Però el seu ‘modus vivendi’. Necessita robar i la presó per viure. No hi ha volta de full.

Comentaris (3)

Trending