De granja d’una masia a viver d’emprenedors en comunitat: el primer ‘coliving boutique’ d’Andorra

El que havia de ser una escola de seguretat privada i detectius a Auvinyà està ultimant els detalls per obrir, al setembre, amb les primeres 35 habitacions d’un exclusiu recinte que pretén impulsar experiències de coneixement i creixement humà en un espai envoltat de naturalesa i benestar

El que havia estat una granja, la de la Masia La Serra, i havia de convertir-se en una escola de formació en seguretat privada acabarà sent, si no es torç res, i no ho sembla, en el primer ‘coliving boutique’ d’Andorra. Un viver d’emprenedors que vulguin fer estades en comunitat per aprofundir en experiències de coneixement i creixement humà. Tot plegat a Auvinyà, en un recinte de 3.500 metres quadrats envoltats de zones verdes i espais naturals. La primera fase, que pretén posar al mercat 35 habitacions i tot un seguit de serveis comunitaris innovadors i de primer nivell, s’hauria de posar en marxa durant el mes de setembre. S’hi destina una inversió de tres milions d’euros. El projecte està encarat, però és del tot viu.

Circles House La Serra. Així es dirà el projecte que suma un ‘coliving’ i un ‘coworking’. Serà un dels recintes més grans, sinó el més gran d’Europa, en el seu sector. Que ningú no pensi en el ‘coliving’ com un espai on compartir domicili, residència. Es tracta d’un concepte més innovador. Un espai on compartir sinergies, on intercanviar experiències, coneixement. On créixer humanament a partir d’estades curtes -d’una mitjana d’un mes, encara que podran ser, segurament, de setmanes… o de mesos, també- però intenses. És un projecte innovador però avalat pels promotors de Circles House, que fa tres anys que regenten un projecte relativament similar a la muntanya del Tibidabo, a Barcelona.

El principal promotor andorrà i, alhora, futur director del Circles House La Serra, Pere Augé júnior, d’entrada, pretén ser un dels residents del ‘coliving’

Els impulsors del projecte barceloní són els principals operadors del ‘coliving boutique’ “per a emprenedors conscients” i un dels components de l’accionariat prou variat que aglutina una iniciativa que preveu la inauguració oficial, molt institucional, per al mes d’octubre. Del projecte, de la proposta, en parla amb desfici el principal promotor andorrà i, alhora, futur director del Circles House La Serra, un Pere Augé júnior que, d’entrada, pretén ser un dels residents del ‘coliving’. Per poder estar al peu del canó. Però també per poder créixer al costat dels altres emprenedors que decideixin ‘centrifugar’ les seves experiències a Auvinyà.

Augé reconeix que el projecte és viu. I que el que explica amb devoció s’haurà d’anar amollant amb el temps. Però el projecte està “encarat” i ja té el bagatge del seu germà, per ara gran, el del Tibidabo. Qui assumirà la direcció del ‘coliving’ reitera termes com “experiència”, “creixement humà”, “coneixement”, “benestar” o el “viure del futur” de forma força reiterada. I ho fa, assegura, des de la “coherència” d’una proposta que està pensada des del principi fins al final conscient, però, que pel camí caldrà anar-ho moldejant tot. El Circles House La Serra es marca “reptes constants” perquè implementa propostes, innovacions, que no s’han aplicat mai abans en un projecte d’aquesta mena.

LES FASES

Augé parla meravelles de l’espai i dels socis col·laboradors amb què compta. El projecte està fasejat. Ara es fan obres a tot drap per adaptar el que havia de ser una acadèmia de seguretat privada impulsada per un coronel francès amb socis andorrans -i que se’n va anar en orris abans d’acabar el recinte i posar-se en marxa- i convertir l’antiga granja de la Masia La Serra en un espai ple de glamur, innovació i eines per submergir-se en experiències de vida i innovació constants. Són tres les fases amb què ara mateix compta el projecte.

La primera fase del projecte, amb una ronda d’inversió de tres milions d’euros pràcticament tancar per un grup de socis reduït i finançament d’un banc del país, hauria de permetre posar en marxa 35 habitacions de les 80 previstes en el recinte i tots els serveis comunitaris interiors

La primera hauria de permetre posar en marxa la meitat de les habitacions, més o menys, que es preveuen en el conjunt residencial temporal. 35 habitacions, algunes amb lliteres, d’altres de més nivell. Algunes de simples, moltes de dobles. En tot cas, s’espera rebre unes 70 persones que durant un temps vulguin viure en comunitat. Les 35 habitacions i tots els serveis comunitaris haurien d’estar llestos al setembre. I també s’iniciarà una tímida adequació de les zones verdes, que al final del camí hauria de comportar tractar 25.000 metres quadrats.

Aquesta primera fase està pràcticament coberta amb inversors locals, socis-col·laboradors de fora íntimament implicats en el projecte i la participació financera d’un banc del país. La segona fase hauria de servir per ampliar el nombre d’habitacions fins a 80 i adequar del tot les zones enjardinades, que entre altres coses tindran un amfiteatre amb capacitat per a 200 persones o una zona amb pistes de pàdel. Esport i cultura tindran molta cabuda en la proposta. Almenys, així està concebut el ‘coliving’ d’Auvinyà.

Per aquesta segona fase està en estudi la possibilitat d’obrir la participació financera a més socis. Més que socis, col·laboradors que contribueixin a fer comunitat. “Ens agradaria poder-ho democratitzar”, indica un Augé júnior que, recorda, o explica, vaja, que al Circles House La Serra no només hi haurà la possibilitat de fer-hi estada permanent durant algunes setmanes, alguns mesos -agafin com a referència una renda de 2.000 euros mensuals de mitjana que a l’inici segurament seran una mica menys, que cal atraure clients- sinó que també s’instaurarà una mena de club social que permetrà que hi hagi usuaris de dia. 

Entrada Masia La Serra
Entrada principal a la Masia La Serra. 

Ja hi tornarem. Primer citar que hi haurà una tercera fase, la que farà que el recinte sigui energèticament sostenible i de màxima eficiència. I el màxim d’automatitzat. La segona fase anteriorment citada s’hauria de completar durant el 2026. La tercera, com és evident, haurà de venir després. Pas a pas però tot lligat seguint, manté Augé, un camí que ja ha estat traçat. Els diversos socis que participen de la iniciativa conflueixen perfectament. Estan perfectament alineats des del primer moment. I beuen d’experiències professionals prèvies. O que exerceixen en paral·lel.

ALGUNS SERVEIS

Pere Augé júnior elogia l’entorn natural que envolta el recinte del ‘coliving’ i lloa també l’atractiu que té Andorra. De fet, a casa seva tenen experiència en tractar molts dels nous residents al país que podrien ser o bé residents puntuals o col·laboradors que aportessin alguns dels molts inputs que es volen donar al projecte. La música sona bé. Caldrà veure l’execució que vagi tenint el projecte, que pretén aliar un empresari amb un artista, un arquitecte amb un jove universitari. Un ‘coliving’ on la gent, l’usuari, el resident, hauria d’anar eminentment a treballar però, també, a enriquir-se de les experiències del veí.

Un dels atractius diferencials del projecte és la integració en el ‘coliving’ i ‘coworking’ d’un restaurant obert al públic amb menús de la cuina del futur, de cuina antiinflamatòria, liderat per l’influencer ‘gastronutricionista’ Fabián Léon

Enriquir-se durant el cafè del matí, mentre hom es fa el dinar o tot acudint al restaurant -ep, aquest és un dels serveis-equipaments que fa del Circles House La Serra un ‘coliving’ encara més innovador- que impulsarà l’influencer gastronutricional Fabián León. Serà un restaurant del demà obert al públic però plenament integrat en “les necessitats de la nostra comunitat”. En fi, cuina d’allò més sana. Menús antiinflamatoris a sac oferint una imatge d’allò més bona i un sabor millor encara. O això és el que proposa un Pere Augé júnior que deixa clar que els residents tindran espai per cuinar i poder recórrer a armaris on hi haurà ben disposats els freds, els tebis, els calents… Fer feina, és clar. Impulsar comunitat, i tant. 

Entre altres coses, el recinte disposarà d’una sala polivalent, un petit teatre, per a unes 80 persones que serà l’espai adient per acollir qualsevol mena d’acte. Xerrades, conferències, tallers… fins i tot classes de gimnàstica dirigides. Hi haurà una sala acústicament condicionada a l’interior “enfocat a la música” i als potencials creadors musicals que busquin la inspiració a Auvinyà i terrassa per a barbacoes a l’exterior. Hi haurà una mica d’spa i molt marge perquè els residents deixin volar la imaginació i puguin “crear un ventall molt ric” de tota mena d’iniciatives. Mentre sumi, mentre faci comunitat, endavant.

Entrada i jardins de dalt
Entrada i zona verda superior.

Augé deixa clar que hi haurà una mena de procés de selecció per escollir els residents, perquè no es vol qualsevol però, sobretot, s’ha de garantir que qui entri sigui un “emprenedora amb una maduresa mínima” i amb una capacitat de convivència i generació de comunitat poc o molt contrastada. Generacionalment s’esta plenament obert. Des de l’energia del jove a les experiències d’aquell més gran amb recorregut i trajectòria llarga. Des d’aquell que vingui de Dubai al masover de tota la vida de la Masia La Serra.

Pere Augé explica que malgrat que fins ara no s’ha fet públic el projecte, el soroll controlat que s’ha fet ja està tenint el seu efecte. I assegura que hi ha interès en el projecte i emprenedors disposats a iniciar l’experiència d’Auvinyà. A submergir-se a la nova antiga granja de la Serra. Que s’han iniciat contactes oficiosos amb institucions, sempre molt enfocades al coneixement. Perquè, per exemple, per al futur director del centre no hi ha res més estimulant que treballar en una iniciativa que pugui ajuntar, unir, un universitari d’un centre reglat amb un alumne d’una acadèmia en línia. I que a Auvinyà hi facin bullir l’olla i en comunitat creixin els uns, els altres i els de més enllà. Són, augura, Augé, les formes de vida del futur. Uns dies aquí, els altres allà, i sempre fent comunitat. Creixent en vida i en coneixement. En fi, Auvinyà s’obre el futur, a l’endemà.

Comentaris (20)

Trending