Una denominació que el comissari de la mostra, Guillermo Cervera -tasca que comparteix amb Isabel Rodríguez, representant de Crèdit Andorrà- accepta de bon grat. En total, es poden veure 28 obres, de les quals 23 són del fons de l’entitat financera i cinc de la col·lecció Thyssen. La mostra feia temps que s’estava coent però, justament, s’ha optat per anticipar-la -inicialment estava prevista pel 2022- a causa de la pandèmia.
Un dels quadres, de Joaquim Mir, retrata un paisatge de Santa Coloma als anys 30 i tot fa pensar que un paisatge nevat de Rafael Duralcamps es va fer a Incles
“Volem que una situació de crisi no sigui un impediment per la difusió cultural”, ha apuntat Cervera que, però, ha destacat que el fet d’apostar per obres que es trobaven al país o, en el cas de les de la col·lecció Thyssen, en magatzems propers, ha permès “estalviar despesa”. D’aquesta forma, entén que l’ajuda del Govern no haurà de ser tan elevada i “es podrà destinar a la lluita contra la pandèmia”. I això, ha assegurat, presentant la mostra “sense desmerèixer el valor artístic”.
Al contrari, la selecció de les obres -en gran feta durant els mesos de confinament i, per tant, amb teletreball- és de gran qualitat. Totes d’autors catalans, representants de diferents moviments vinculats com l’Escola de Llotja, la d’Olot, la Colla del Safrà, els Luministes de Sitges o els Quatre Gats. Entre els pintors representants, a banda dels dos que ja surten al títol de la mostra, destaquen Santiago Rusiñol, Joaquim Vayreda, Ramon Casas o Isidre Nonell, entre molts d’altres.
La temàtica de moltes de les obres també és de proximitat. Hi predominen paisatges, com ara de la Cerdanya, la Costa Brava, Vilanova, Llançà i, fins i tot, el Principat Per un costat, hi ha el quadre ‘Prats de Santa Coloma’ de Joaquim Mir, on es recull clarament la localitat andorrana que va visitar entre els anys 1934 i 1937. Per altra, tot fa pensar que el ‘Paisatge nevat’ de Rafael Duralcamps retrata una escena d’hivern a Incles. Com a excepció a aquesta proximitat hi ha ‘Mar de Plata’, d’Eliseu Meifrèn.
Una de les novetats de l’exposició és que els quadres es podran presenciar escoltant una banda sonora compilada per a l’ocasió pel director artístic de la Fundació ONCA Albert Gumí. “Era una idea que valoràvem des de fa temps i ara m’omple de joia haver-la pogut tirar endavant”, ha comentat Cervera.
Els responsables de la mostra són conscients que la situació sanitària fa difícil fer previsions sobre el nombre de visitants que es pot arribar a assolir. Tot i això, es mostren optimista i confien que en un futur no gaire llunyà les restriccions als Estats veïns puguin relaxar-se. En aquest sentit, el comissari ha destacat que és una exposició que poden gaudir molt els turistes catalans un cop puguin tornar a arribar al Principat. ‘Talents amb denominació d’origen’ es podrà veure des d’aquest divendres i fins al 9 de gener del 2022.
Comentaris