Escaldes dóna l’últim adéu a “un combatent per la llibertat”

Un centenar i mig de persones assisteixen a la missa funeral per Samuel Prada, mort el 10 de febrer en el conflicte armat de SíriaUna delegació de l’associació kurda de Montpeller acudeix a l’església de Sant Pere per mostrar el seu respecte vers el jove resident gallec

Un centenar i mig de persones que pràcticament omplien l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes han donat l’últim adéu aquest diumenge a Samuel Prada León, el jove resident gallec de 24 anys que va morir el 10 de febrer en els combats que les milícies kurdes lliuren al nord de Síria. Prada s’havia allistat el juliol passat a l’exèrcit popular que combat els radicals jihadistes amb la voluntat de contribuir a eradicar el patiment que sofreixen els més dèbils. I com resa el seu recordatori, “va morir combatent per la llibertat a la regió kurda d’Afrin”. 

El rector escaldenc, mossèn Jaume Soy, ha oficiat el funeral, molt més sobri i senzill que la missa en memòria del mateix Samuel Prada que es va celebrar el 24 de febrer, just una setmana després que transcendís la mort del jove gallec, resident al Principat des dels sis anys seguint l’estela de la seva mare, que havia vingut al país com tants altres gallecs buscant millors oportunitats que a la seva terra. Prada, però, sempre va mantenir els seus lligams amb Galícia, com ho demostra el nom ‘de guerra’ que va adoptar a Síria: ‘Baran Galícia’. 

El rector escaldenc agraeix en nom de la família la tasca institucional espanyola i andorrana per fer possible la repatriació del cadàver

Soy ha destacat durant la missa exequial, el “regal” que suposa per als familiars més propers i, especialment, per a la mare, haver pogut finalment recuperar les restes del jove difunt. El capellà ha ressaltat que no era una tasca gens fàcil la repatriació des d’una zona en conflicte i en nom de la família ha agraït la tasca feta per les autoritats espanyoles, les institucions andorranes o establertes al Principat i la policia per tal de fer possible el retorn del cos de ‘Samu’

El mossèn, menys explícit que el 24 de febrer, més solemne, ha remarcat, això sí, que el jove resident va morir “lluitant pel bé dels demés”. I que ho va fer “lluny, a Síria”, però proper i ferm en les seves conviccions. Soy ha lamentat el fet que el conflicte bèl·lic encara duri. Durant la celebració religiosa ha fet acte de presència al temple escaldenc una petita delegació de l’associació kurda de Montpeller, que ha vingut a acomiadar-se també per darrer cop de ‘Baran Galicia’ i ha tornat a expressar el seu condol i fermesa a la mare del finat. 

Aquells qui ho han volgut, a l’entrada de l’església de Sant Pere, han pogut firmar el llibre de condolences, un llibre que reflectia novament el dolor dels amics i coneguts per la pèrdua de Samuel Prada però, sobretot, en destacaven la seva fermesa i ideals que el van dur a Síria per dues vegades. Un primer cop per explorar el terreny i una segona vegada ja molt més duradora i que, finalment, li va costar la vida el 10 de febrer. 

Malgrat que tenia previst tornar uns dies abans, el fet que entre els darrers dies de gener i els primer de febrer l’exèrcit turc intensifiqués l’operativa contra els kurds, que són els que lluiten contra l’ISIS però pel govern d’Erdogan són qualificats com a terroristes, Prada va decidir allargar la seva estada. I enmig de l’operació de foc ‘Branca d’Olivera’, un míssil de l’aviació turca va enxampar de ple el jove gallec, que com el llibre de condolences recollia en alguna de les dedicatòries que s’hi han estampat, se’l considera “un petit heroi”.

Després de la missa funeral de cos present, la intenció era incinerar les restes mortals de Samuel Prada León. Hi ha la previsió que amb l’urna amb les cendres del jove, la seva mare i familiars més propers del jove al Principat es traslladin a Galícia, a la població d’Ourense on va néixer i on encara mantenia lligams, com especialment amb la seva àvia Elena, per rebre un altre sentit homenatge.

Etiquetes

-

Relacionat

L'església d'Escaldes acollirà diumenge a les 11 del matí el funeral per Samuel Prada
-

Relacionat

Els kurds acomiaden Samuel Prada com un heroi i deixen el fèretre en mans de les autoritats espanyoles
La corona de flors amb la foto de \'Samu\' Pradas que presidia l\'altar durant la missa oficiada per mossèn Jaume Soy.

Relacionat

“No hi ha res més generós que entregar la vida per un poble oprimit”
-

Relacionat

El jove resident mort a Síria tenia previst tornar a Andorra el 23 de gener però els bombardejos li ho van impedir
-

Relacionat

Missa aquest dissabte a les 12 en memòria del jove resident mort a Síria la repatriació del cadàver del qual sembla complexa
Tres imatges del jove. A l\'esquerra, fa uns anys en la imatge que més es pot recordar d\'ell al Principat.

Relacionat

En Samu, el noi de gran cor i obsessió per ser soldat
-

Relacionat

Un resident gallec de 24 anys mor a Síria combatent amb les milícies kurdes contra l’Estat islàmic

Comentaris

Trending