“El càncer té molts tipus de pacients, i per cadascú les recomanacions son diferents”

La fundació ISYS i el SAAS estan començant a treballar en el protocol que portarà l’aplicació Xemio a Andorra, on es preveu una prova pilot amb pacients que ja han passat la malaltia i no estan en tractament

La presidenta de la fundació ISYS, Imma Grau, explica que alguna vegada li han recriminat perquè se centra l’aplicació únicament en el càncer de mama, i no en tots. Pot semblar una obvietat, però per molta altra gent no ho és. El càncer és una malaltia i, al mateix temps, n’és moltes diferents. L’associació catalana ha centrat Xemio en aquesta variant en concret, tal com es va assenyalar dies enrere, per fer un acompanyament d’aquestes dones i homes que estan passant un procés. Però també, per aquelles que ja no estan en tractament. I aquest és el perfil que s’ha seleccionat per a Andorra.

No es té un calendari fixat perquè Xemio comenci a operar al Principiat. Tampoc un nombre concret de pacients. Cal recordar, a més, que no es té un registre del càncer, un dels reclams principals de l’Associació Contra el Càncer (Assandca). Però s’ha començat a treballar en el protocol entre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i ISYS. Cristina Royo, que s’encarrega del departament de salut de l’ADA, indica que “no ens hem marcat un calendari fix, ara hem començat a avançar a fer les reunions de treball”. De fet, l’experta tècnica d’ISYS s’ha trobat aquesta setmana amb el responsable de salut digital de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. “A partir d’aquí començarem”.

El que es té clar és el tipus de pacient andorrà que participarà en aquesta futura prova pilot. Es tractarà de dones i homes que fa més d’un any que no estan rebent tractament hospitalari. Grau assenyala que, al llarg del càncer, que coneix de primera mà, hi ha moltes fases. Els recentment diagnosticats, que ho viuen tot amb recel i espant. Els metastàtics, “un grup molt delicat, perquè la gent ja sap pel que tornarà a passar”. També el pal·liatiu. L’objectiu de Xemio és poder acompanyar-los a tots d’una forma molt concreta. Per tant, per a ISYS és fonamental conèixer les necessitats de tothom i poder adaptar els seus sistemes.

Presentació de la cursa de la dona del 2023

Relacionat

Una fundació catalana farà una prova pilot amb pacients de càncer de mama a Andorra

La col·laboració amb Andorra és força beneficiosa per a la fundació. Però no tan específicament pel país, sinó per l’oportunitat de poder fer una prova pilot. “És una manera de contrastar l’efectivitat de l’eina, de contrastar la recerca, nosaltres posem qüestionaris, qualitat de vida, satisfacció”, assenyala Grau. De fet, en les darreres indica que els resultats han estat molt positius, “en la darrera prova pilot era un grup de pacients també amb més d’un any sense tractament hospitalari i em van assegurar que tant de bo haguessin tingut l’eina durant la quimioteràpia”. De fet, una de les novetats que vol presentar Xemio és una mena de competició entre aquestes pacients pel que fa a l’activitat física, que és clau en una recuperació física. A l’aplicació es pot veure un comptador de passos, “volem motivar-les per veure quina en fa més”.

Perquè Xemio per dins té moltes i moltes funcionalitats. Més enllà de comptar passos, que és una funció mínima i menys clau que altres, serveix d’acompanyament. No per mitigar el patiment dels malalts, “perquè no es pot guarir o mitigar”. Però es poden sentir enteses, i això es fa mitjançant fòrums conjunts amb altres persones. Aquesta aplicació permet compartir experiències, però també no fer-ho, “és la persona qui té el poder de les seves dades i de què fer amb elles”. També poden enregistrar símptomes, que es comparteixen amb la història clínica i serveix perquè el doctor tingui una relació de què ha passat entre visites. De fet, hi ha fins a 53 efectes secundaris que es poden reportar. També es donen consells, tot i que es remarca que no substitueixen les recomanacions d’un metge.

Etiquetes

Comentaris

Trending