Una fundació catalana farà una prova pilot amb pacients de càncer de mama a Andorra

L’ADA destinarà els beneficis de la cursa de la dona per a ISYS, que ha desenvolupat l’assistent virtual Xemio, que ja està operatiu a l’Hospital Clínic de Barcelona, i que es pot acabar traslladant al Principat

Presentació de la cursa de la dona del 2023
Presentació de la cursa de la dona del 2023 Pilar Candel

Com és habitual, l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha organitzat la Cursa de la Dona, que celebra l’onzena edició, i els beneficis que se n’extreuen aniran destinats a la investigació contra el càncer de mama. En aquesta ocasió s’ha escollit la fundació catalana ISYS, precisament perquè aviat pot arribar a tenir lligams amb el Principat. Mitjançant l’assistent virtual Xemio, ja instaurat a l’Hospital Clínic de Barcelona, s’espera fer una prova pilot amb pacients de càncer de mama andorranes. Així mateix, i per aquesta raó, les expectatives de la cursa son poder assolir les 700 inscripcions.

L’any passat els beneficis, que van ser 1.800 euros, es van destinar a Assandca, per la tasca que fan amb les dones amb càncer de mama. En aquesta ocasió, però, s’ha escollit una entitat catalana pel seu projecte atractiu i, sobretot, i segons ha destacat la presidenta de l’ADA, Mònica Codina, perquè “és possible que acabi tenint un vincle amb Andorra”. L’associació ha fet una recerca exhaustiva per trobar l’entitat que tingui un projecte interessant o que pugui tenir projecció. En aquest sentit, la responsable de l’àmbit de salut de l’ADA, Cristina Royo, ha explicat que la decisió ha estat finalment destinar-ho per a ISYS i, concretament, per a l’assistent virtual Xemio.

Específicament, Xemio és un assistent que té per finalitat realitzar un acompanyament a les dones que tenen càncer de mama. Royo ha indicat que “dona una ajuda extra en aquells moments on els doctors no poden estar, perquè no podem estar 24 hores amb la pacient, i que així se sentin acompanyades”. Xemio reporta efectes secundaris i conté molta informació sobre problemes emocionals, psíquics o d’alimentació, entre altres funcions. Un dels objectius de la fundació ISYS és poder fer una prova pilot amb dones del Principat. Royo ha explicat, però, que encara no està concretat quantes pacients podran participar, “s’està fent el disseny i estem en converses, però podem assegurar que Xemio ja funciona i ho fa molts bé”.

Aquesta ajuda, però, és impossible sense la cursa, que tindrà lloc l’11 de juny a partir de les 10:00h amb sortida i arribada a l’Illa Carlemany. Codina ha indicat que és una cursa, com és habitual, per dones i nenes, tot i que els homes poden participar sense puntuar a la classificació. Aquest any s’ha fet una aposta forta pels patrocinadors, amb la intenció de poder augmentar els beneficis i, per tant, la donació. Hi haurà dues categories, la d’Absolut, per a dones nascudes del 2006 enrere i la de Menors, del 2007 en avant. El preu de la inscripció és de 15 euros, i pels més menuts, de 10 euros. A través de la web es podran fer fins al 9 de juny, tot i que el dia 10 encara es podran fer de forma presencial a l’Illa Carlemany.

A més de les categories, també hi ha dues divisions de recorregut. El seleccionador de la Federació Andorrana d’Atletisme, Javi Jiménez, ha indicat que hi haurà dues sortides, una a les 10:00h, que serà per al recorregut de cinc quilòmetres, i una a les 10:05h, que serà per als dos quilòmetres. El recorregut llarg arribarà fins a l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella, i el més curt retallarà pel Parc Central. Els premis principals seran per a les tres primeres de la categoria Absolut, que seran 300 euros, 250 i 200 euros en vals per a l’Illa Carlameny respectivament, i per a les tres primeres de les menors, de 100 euros, 75 i 50 respectivament, a més de dues entrades per al cinema.

A més, hi haurà la subhasta per a les participants amb regals cedits per diverses empreses andorranes. Com a excepció, Codina ha indicat que hi haurà altres premis de diversos patrocinadors, com els facilitats per les Perfumeries Júlia per al millor equip mare i filla, per a la millor marca d’equips per empreses, per a la degana, que serà per la dona de més edat, i finalment el premi home, que serà per al primer que entri amb una parella. També Dermantek ha ofert diversos tractaments per a la primera classificada de diferents franges d’edats, així com Viladomat.

Etiquetes

Comentaris

Trending