La cuina d’alta muntanya d’arreu del món es concentra a l’Andorra Taste

Aquestes jornades gastronòmiques se celebraran durant cinc dies al Prat del Roure, a Escaldes-Engordany, on hi haurà una vessant professional, amb ponències, i una altra més popular a l’exterior

La cuina d’alta muntanya es prepara arreu del món, però l’Andorra Taste n’és, durant uns dies, el punt de concentració de molts dels professionals que la duen a terme. És el primer congrés internacional d’aquestes característiques que es celebra al país, on es recullen diferents tècniques i visions de treballar la cuina d’alçada. Durant cinc jornades, que es duran a terme al Prat del Roure, es faran diferents ponències per al miler d’inscrits de forma presencial i telemàtica, així com una vessant més popular, amb un tast de menjar del país al carrer dels Veedors.

La cuina d’alçada, almenys l’andorrana, “és una gastronomia que ha d’utilitzar els productes segons la temporada, perquè abans no era tan fàcil conservar-los, i s’havien d’aprofitar”. Així ho ha definit el ministre de Turisme, Jordi Torres. I això és el que pretén posar en valor l’Andorra Taste, el menjar que es cuina de forma tradicional, i que s’ha reinventat, al Principat. “Volem que, en un futur, molts dels turistes que vinguin ho facin per la gastronomia”, ha assegurat Benjamin Lana, director de Vocento gastronomia. A partir d’aquest objectiu, es va començar a crear el que ha sigut el primer congrés d’aquestes característiques, que ha acollit professionals del sector de tot arreu.

Presentació d'Andorra Taste.

Relacionat

Andorra, capital mundial de la cuina d’alta muntanya

Concretament, destaquen els convidats des dels Andes, que exposaran, segons Torres “una cuina molt arrelada a la terra i que pretén posar en valor l’entorn”. Però també hi ha cares força conegudes al país, que demostren que “Andorra ja té un posicionament que no tenia fa uns anys”, ha remarcat el ministre, “als establiments hi ha una aposta important i també amb col·laboracions amb els grans xefs d’estrelles Michelin que ja estan venint al país a oferir els seus plats i els seus productes”. De fet, la gastronomia es considera com un “factor més” d’aquesta remodelació del turisme actual al Principat, “hi ha gent que es desplaça fins a un lloc per gaudir de cert àpat, perquè no deixa de ser un espectacle”. I això és una de les coses que es busca potenciar al país.

“La cuina andorrana s’ha de recuperar i mimar”

S’ha començat, per tant, reunint a noms destacats de la cuina d’alta muntanya, seguint la intenció “d’ajudar al sector de l’hostaleria i altres a unir-se en un objectiu de país”, ha assenyalat Lana. S’ha creat, segons el director general de Vocento gastronomia, una convenció que “toca tots els pals”. No es queda en la part més professional, que únicament pot interessar a aquells més posats en el sector, sinó també a la població i turistes en general. Malgrat tot, Lana ha destacat que el que es vol és que “tots els cuiners que treballen en alçada acabin passat per Andorra”, en altres paraules, “que aquests dies es puguin posar en comú tècniques i acabi creant-se una sinergia que faci que molts dels visitants diguin que venen per menjar”. En definitiva, Lana ha destacat que “la cuina andorrana s’ha de recuperar i mimar”.

Aquests cinc dies serà Escaldes-Engordany el punt neuràlgic de qualsevol activitat que es dugui a terme al voltant de l’Andorra Taste. El cònsol menor, Quim Dolsa, ha destacat que “és una gran oportunitat, els cuiners del país estan encantats amb la idea i ens aporta molt com a país i ens ajuda a posicionar la nova cuina andorrana”. La parròquia, a nivell gastronòmic, ha crescut molt en els darrers anys, i Dolsa assenyala que “els restaurants comencen a valorar més la qualitat que el preu, i això ens fa anar apujant el nivell”.

 

Comentaris

Trending