Andorra, capital mundial de la cuina d’alta muntanya

Del 14 al 18 de setembre se celebraran les primeres jornades professionals internacionals en aquest àmbit, que inclouran xefs de tot arreu, activitats populars i sessions per a nens

Presentació d'Andorra Taste.
Presentació d'Andorra Taste.

Andorra Taste és la nova aposta per potenciar la gastronomia al país. Seran cinc dies per debatre, argumentar i construir a través d’aquest àmbit sobre identitat, sostenibilitat i projecció dels territoris d’alta muntanya com entorns de vida rural i generadors de riquesa. Serà la primera Trobada Internacional, i reunirà del 14 al 18 de setembre un centenar de professionals, a més de fer activitats populars i sessions per a nens.

Les jornades han estat organitzades per Andorra Turisme i Vocento Gastronomia. L’objectiu és posar en valor la gastronomia andorrana, els productes autòctons i la relació culinària entre França i Espanya. Asseguren que es tracta d’una trobada responsable i compromesa amb el territori d’alta muntanya que aposta per la particularitat, la reflexió, la conscienciació d’aquestes zones i el factor humà.

L’esdeveniment es durà a terme a Escaldes-Engordany, i oferirà una agenda d’activitats populars que tindran lloc divendres, dissabte i diumenge, i que inclou una programació especial per als nens. Andorra Taste reunirà a un grup de rellevants cuiners internacionals, espanyols i del Principat juntament amb productors i professionals de l’àmbit turístic. Plegats, s’espera que treballin en el desenvolupament d’un concepte comú de cuina d’alta muntanya que defineixi la seva singularitat.

Andorra Taste té vocació de continuïtat, i pretén consolidar-se com una de les cites al calendari d’esdeveniments gastronòmic. Les sessions de ponències es duran a terme de dimecres a divendres a El Prat del Roure, a Escaldes, on també tindran lloc les activitats populars. Entre els professionals que es podran veure destaca el francès Michel Bras, que recollirà un premi a la seva trajectòria professional com a un dels cuiners més importants de la història de la gastronomia.

Entre els ponents es podrà veure l’escriptora i estilista gastronòmica danesa Mette Helbæk i el seu marit, el xef Flemming Schiøtt Hansen. Des de l’altra part del món, acudirà el xef ambientalista i activista indígena, Aníbal Criollo. Ell serà un dels representants de la Serralada dels Andes, territori convidat a Andorra Taste, juntament amb altres dos grans cuiners llatinoamericans com Samuel Ortega i Rodolfo Guzmán. 

Seguint amb els contrastes de diferents parts del món, des d’Eslòvenia acudirà una de les millors cuineres del món, que serà un dels grans noms al cartell d’Andorra Taste, Ana Roš. I des del desert d’Atacama, a Xile, acudirà al país la remeiera indígena Patrícia Perez, per explicar el seu treball recol·lectant plantes i herbes a les que molt pocs tenen accés.

L’únic restaurant amb estrella Michelin d’Andorra també participarà de la mà de Francis Paniego i Jordi Grau. A la llista de xefs espanyols amb aquesta distinció també està Nacho Manzano, a qui se sumaran Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Per la banda andorrana, estaran aquells cuiners que han apostat per obrir restaurants al Principat, com Nandu Jubany i Maties Coll. També ha confirmat Josep Maria Kao, que es completa amb Oriol Rovira, acompanyat per Óscar Villalba.

Pel que fa als xefs locals, els andorrans, estarà present Carles Finch, que està al capdavant del Restaurant Can Manel, que té una historia de 40 anys. Per la cuina més típica estarà Dolors Pal. Entre els referents estarà Marcel Besolí, i per completar la llista Miquel Canturri.

Comentaris (5)

Trending