Els amables escarafalls andorrans

Mor l'escriptor editor i polític Xavier Folch i Recasens, expresident de l'Institut Ramon Llull i relacionat amb el Principat pels seus contactes amb escriptors

Comentaris

L’editor, escriptor i polític català Xavier Folch i Recasens ha mort als 83 anys. Amb un llarg historial en la lluita antifranquista, va entrar el 1980 al Parlament pel PSUC i va presidir la comissió de Cultura que va debatre la llei de normalització lingüística. Va fundar l’editorial Empúries el 1983. Entre el 2004 i el 2006 va ser director de l’Institut Ramon Llull del qual forma part Andorra i també va integrar el consell editorial del Grup 62. Va tenir molta relació amb el Principat.

Amb Empúries, va aconseguir construir un segell de referència de l’edició catalana a la represa democràtica. El catàleg que va construir és marcat per autors com ara Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés, Miquel Bauçà, Enric Casasses, Narcís Comadira, Josep Maria Fonalleras, Biel Mesquida, Josep Palàcios, Miquel Martí i Pol. Marcat també pel gran nombre de llibres sobre llengua i per una de les millors col·leccions de poesia. Educat, cordial i afable, era sovint molt taxatiu quan es tractava de parlar de llibres o de literatura.

L'any 1993 un conegut escriptor del país va intentar publicar un llibre. Un dels “no” el va rebre de Xavier Folch de l'editorial Empúries: un gerro d’aigua freda a l’escriptor novell que havia anat il·lusionat a Barcelona. Li va rebutjar “fent uns escarafalls una mica estranys”. Amables, però escarafalls. El llibre va ser editat el mateix any 1993 per l'editorial La Magrana. El volum de contes seria reeditat uns quants anys després per Editorial Andorra amb la inclusió de nous relats amb un rector d'Organyà,  una majordoma d'Ordino, i Antoni Fiter i Rossell travessant un moment de bloqueig creatiu.

El 2003 va rebre la creu de Sant Jordi i més tard, entre el 2004 i el 2006, va exercir de director de l’Institut Ramon Llull

Qualificat de visionari en aquell moment, Folch completaria una trajectòria de càrrecs i de reconeixements.  Va ser membre del consell d’administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. El 2003 va rebre la creu de Sant Jordi. Més tard, entre el 2004 i el 2006, va exercir de director de l’Institut Ramon Llull, i va aconseguir que la literatura catalana fos la convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt (2007). Havia estudiat al Liceu Francès de Barcelona, a Pedralbes, on va tenir de professora Amàlia Tineo, que li va facilitar la coneixença de Salvador Espriu quan encara era joveníssim. Va entrar al món de l’edició el 1968 a Edicions Ariel, on dirigir diferents col·leccions de no-ficció fins el 1976. Aquell any fou cofundador i director de l’editorial Crítica, especialitzada en ciències socials. 

En declaracions a l'agència de notícies espanyola Efe, l'actual editor d'Empúries, Josep Lluch, l'ha considerat com un "editor imprescindible, perquè al capdavant d'Empúries va fer un paper molt diferent dels altres segells del moment, en apostar per una editorial moderna amb la prioritat que connectés la cultura catalana amb la modernitat internacional".

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending