Que allò que ‘vulgui ser’ el Casamanya no ho emboliquin els polítics

El cap de Govern es manté amb el sí però no del tot a un emplaçament del ministeri de Medi Ambient que el president del grup demòcrata dóna per fet enmig d’un enrenou pel qual els socialdemòcrates faran una demanda oficial d’informació

Hi ha coses esperpèntiques. Potser són només males interpretacions. Diferències semàntiques. Mals entesos. La culpa tot sovint és del missatger. Però quan resulta que són els polítics que es contradiuen, més encara si són de la mateixa formació, és que hi ha alguna cosa que grinyola. L’antic hotel Casamanya està avesat als ensurts. No n’hi vindrà d’un més pel debat sobre quin equipament d’ús públic ha d’acollir. Quan semblava que el decadent immoble tenia al final un futur clar, la claredat se n’ha anat en orris. 

Els suposats esforços del cap de Govern, Xavier Espot, per posar les coses a lloc des de Dubai no apaguen pas del tot l’incendi. Els Emirats Àrabs són molt lluny. Si s’ha de fer cas a allò que queda més a prop, el ministeri de Medi Ambient i Agricultura anirà al Casamanya sí o sí. Mentre Espot assegurava que no hi ha res del tot tancat -fent seguidisme de les paraules que van obrir la caixa dels trons proferides pel ministre portaveu, Eric Jover-, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, era davant les càmeres d’Andorra Televisió molt més contundent.

L'hotel Casamanya.

Relacionat

El quart aposta pel ministeri de Medi Ambient i Agricultura per donar “ús públic” al Casamanya

No se sap si el ministeri serà blanc o negre, o de color rosa. Si al costat del departament de Medi Ambient i Agricultura hi haurà una agrobotiga o una aula taller. Però al Casamanya, el ministeri que hi anirà, serà el que avui per avui comanda Sílvia Calvó. Enseñat ho té clar. Espot no tant. I mirin que resultaria fàcil resoldre el dubte. Doncs no hi ha manera. Caldrà veure què respondrà el Govern a la demanda d’informació que tot indica que li farà arribar el grup socialdemòcrata, que també ha participat -via alguns dels seus integrants, com ara Susanna Vela o Carles Sánchez- en reunions amb el quart d’Ordino, el titular d’un immoble sobre el qual s’actua amb una certa celeritat o qualsevol dia acabarà caient a trossos. A més trossos, vaja.

Per Espot, hi ha hagut “una confusió per part de tothom” ja que “el Govern en cap moment ha dit negre sense blanc” que seria sí o sí el departament comandat avui per Sílvia Calvó el que es traslladaria a Ordino, encara que en pugui tenir números

Després del consell de talles del quart ordinenc, dissabte passat, semblava que quedava clar que el Casamanya seria, en alguns anys, quan acabi la seva reforma, la seu del ministeri de Medi Ambient i Agricultura. Però aquest dimecres Jover va fer saltar la sorpresa en assegurar que “no hi ha res tancat”. Caràmbanus! O el quart havia fet el passerell o els periodistes havíem vist passar truites voladores. Arribarien al cap de poques hores esglais, sorpreses i matisacions. Tot per no aclarir res.

La carta que el quart assegurava que deixava clares les intencions de Govern hauria resultat que no només la signava el cap de l’executiu, Xavier Espot, sinó també el cònsol major d’Ordino, un Josep Àngel Mortés que hauria preferit un geriàtric en aquell immoble. La missiva parlava de dotar d’ús públic el Casamanya amb un departament com el de Medi Ambient i Agricultura o algun altre equipament de la mateixa naturalesa. Però els membres del quart, dissabte, van votar si autoritzar el desembarcament del ‘ministeri Calvó’ o no. I no és en va això de la titular de Medi Ambient.

Sílvia Calvó havia estat present en algunes reunions amb els membres del quart. Amb Espot o la titular de Cultura, Sílvia Riva. L’edifici està protegit i es pot entendre la presència de Riva. L’assistència de Calvó només s’entenia per la voluntat de traslladar d’Andorra la Vella a Ordino Medi Ambient i Agricultura. Per tant, alguna expectativa certa s’havia creat en els integrants, en els responsables almenys, del quart ordinenc.

L'antic hotel Casamanya.

Relacionat

Govern assegura ara que no té decidit traslladar el ministeri de Medi Ambient al Casamanya

Des de Dubai, el màxim responsable de l’executiu ha remarcat que hi ha hagut “una confusió per part de tothom” i ha afirmat que “el Govern en cap moment ha dit negre sobre blanc” que el ministeri de Medi Ambient aniria al Casamanya. Espot ha parlat de “bona cosa”, i de les intencions d’oferir-se conjuntament amb el comú d’Ordino “per donar un ús públic” a l’antic hotel. Que el ministeri que comanda Sílvia Calvó necessita més espai del que té ara per ara, sí. I que “estem focalitzats en aquesta possible finalitat”, és a dir, que Medi Ambient es traslladi a Ordino, també. Ara bé, “no hi ha res tancat” ni s’han acabat “de definir els termes”.

ENSEÑAT

En fi, que el Govern es guarda una bala o més i tot a la recambra per si a darrera hora canvia de parer. Ah, i una cosa és clara, si el Govern i el comú es fan càrrec de la rehabilitació, això “compensa en escreix el no pagament del lloguer”. A la tebiesa de la resposta d’Espot s’hi contraposa la major claredat del president parlamentari demòcrata. Carles Enseñat ha estat clar en assegurar que si es va fer una esmena al pressupost per poder obrir una partida per al Casamanya és perquè allí s’hi ubiqui el ministeri de Medi Ambient i Agricultura.

El grup demòcrata ho té més clar: ha esmenat el pressupost perquè el ministeri ‘verd’ s’ubiqui a la parròquia reserva de la biosfera

Enseñat, durant una entrevista al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió, ha deixat clar que “la nostra intenció és aquesta”, és a dir, el trasllat ministerial. I que el grup demòcrata hi dóna ple suport. Des d’ell mateix a, especialment, les dues conselleres territorials d’Ordino -Berna Coma i Sandra Codina-, que han treballat en el mateix sentit i cap altre. Cert és, ha deixat clar el líder parlamentari demòcrata, que l’immoble, l’antic hotel, és molt gran per acollir-hi només el ministeri.  “S’ha de formalitzar el que es farà”, ha assegurat Enseñat.

Però el parlamentari té clar que al Casamanya hi haurà el ministeri de Medi Ambient i Agricultura i quelcom més. Des de l’oficina de la Reserva de la Biosfera al departament comunal dels banders. O una agrobotiga o unes aula-taller o el que sigui. “Potser el quart vol tenir alguna dependència per a les seves oficines”. Però el ministeri sí o sí. I durant aquest 2022 s’hauria de fer la feina prèvia de tancar convenis i el que sia, més els estudis tècnics, i el 2023 començar les obres de reforma. Aquest és el parer demòcrata. Dels parlamentaris, clar.

Una imatge de l'antic Casamanya, al centre d'Ordino.

Relacionat

Sorpresa al quart d’Ordino pel fre de Jover al trasllat de Medi Ambient al Casamanya

Caldrà veure la resposta que doni Govern a les més que plausible demanda d’informació que promourà el grup socialdemòcrata. Quan consellers d’aquesta formació van mantenir converses amb responsables del quart ni tan sols es parlava del ministeri. “Tot això és nou.” “Al seu moment ens van parlar del centre escolar Montessori, que no podia ser perquè els impulsors volien comprar l’edifici i no es pot per la Llei de patrimoni cultural”, han indicat les fonts socialdemòcrates consultades.

Després es dóna per fet la ubicació del ministeri i “apareix el ministre Jover i diu que encara no és clar”. A més, “primer caldria valorar les necessitats que el ministeri té i veure si l’edifici, que no es pot tirar a terra, compleix”. En fi, aquest divendres s’hauria de tramitar una demanda d’informació “per veure què hi ha de cert en tot plegat”. Que sia el que vulgui. Sobretot, el que vulgui el Casamanya. Perquè si tot recau en la paraula i les decisions dels polítics, sembla que es va d’embolic en embolic.

Etiquetes

Comentaris

Trending