El quart aposta pel ministeri de Medi Ambient i Agricultura per donar “ús públic” al Casamanya

El ple de l’entitat aprova per “una àmplia majoria” dels membres la proposta de l’executiu, tot descartant l’opció, defensada pel cònsol major Josep Àngel Mortés, d’ubicar-hi un geriàtric privat

L'hotel Casamanya.
L'hotel Casamanya. G. P.

L’hotel Casamanya es convertirà en la seu del ministeri de Medi Ambient i Agricultura. El ple del quart d’Ordino ha aprovat per “àmplia majoria” la proposta feta des del Govern, descartant una altra opció, defensada principalment pel cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, que era la d’ubicar-hi un geriàtric, fins i tot compartint espais amb el departament de l’executiu. Els responsables de l’entitat valoren especialment el fet que l’històric edifici acabi tenint un ús públic.

Així doncs, ara sí, es deslloriga un afer que fa anys -més de 20- que es trobava enquistat: donar una utilitat a l’immoble, ubicat en ple centre d’Ordino i propietat del quart. Era el principal punt del ple del consell de les talles que aquest dissabte ha celebrat la institució, amb la participació d’una trentena de persones. Calia posar sobre la taula les tres opcions: ministeri, residència d’avis o una idea híbrida i decidir. La que més agradava era la primera, que fa uns dies va fer arribar, via carta, el cap de Govern, Xavier Espot. La proposta, a banda, també incloïa que el comú tindria el seu espai, justament per les dependències del departament de Medi Ambient i Agricultura.

Una imatge de l'antic Hotel Casamanya.

Relacionat

Govern proposa ubicar el ministeri d’Agricultura al Casamanya

Menys adeptes tenia -i ha acabat tenint- el projecte que defensava principalment Mortés: un geriàtric de gestió privada. De fet, en els darrers dies s’hauria argumentat la possibilitat que l’edifici pogués acollir totes dues instal·lacions. Des del Govern, però, ja s’havia deixat clar que no la compartien. La decisió venia a ser, doncs, o ministeri o residència. L’opció híbrida no s’acceptava des de l’edifici administratiu.

La setmana vinent es comunicarà oficialment la decisió tant al Govern com al comú i en els pròxims mesos s’ha de trobar la fórmula escaient per fer la cessió; fonts consultades indiquen que el trasllat es podria fer d’aquí a dos o tres anys

I el quart ha actuat en conseqüència. Segons ha destacat la llevadora, Mònica Coste, en declaracions que ha volgut fer en nom de tota la junta, ha estat “una àmplia majoria” del ple qui ha votat a favor de cedir el Casamanya al Govern i al comú. Es valora, especialment, el fet que l’edifici passi a tenir un ús “públic”, a banda, molt vinculat a dos àmbits claus per a la parròquia com són l’agricultura i el medi ambient.

“Pensem que és una idea molt maca i a més que el ministre d’Agricultura és adient per a la parròquia”, ha destacat Coste, que ha posat en relleu que es tracta d’un pas endavant per avançar en un vell desig del quart: donar vida a l’edifici que, ha recordat, en el seu dia va ser construït per la institució “perquè va voler fer una cosa que donés un rendiment a la població, per ajudar a la gent, sempre amb un caràcter social”. Quan l’hotel va tancar, “es tenia un edifici que a poc a poc s’anava fent malbé”.

La llevadora ha recordat que fa més de 20 anys que es buscava la fórmula per dona ús a l’immoble. Ara, “hem arribat a tenir aquest acord amb el cap de Govern i els ministres corresponents i les conselleres d’Ordino. Tot ha sigut una feina de moltes persones”. El pròxim pas es farà ja la setmana vinent, amb l’enviament de les cartes oficials tant a Espot com a Mortés on se’ls explicarà la decisió adoptada. A partir d’aquí, es posarà fil a l’agulla per trobar la fórmula legal necessària per cedir el Casamanya, que probablement suposarà un conveni a tres bandes entre quart, Govern i comú.

Coste té clar que ara es vol accelerar tant com sigui possible. “Cal fer un calendari, però un cop fet el primer pas no pararem”, ha apuntat. S’ha de tenir en compte, això sí, que el trasllat del ministeri a l’edifici no serà immediat. S’ha d’analitzar primer el seu estat i posteriorment fer obres. Fonts consultades han indicat que el termini podria anar perfectament entre dos i tres anys.

L'antic Hotel Casamanya.

Relacionat

Govern, comú i quart d’Ordino posen fil a l’agulla amb l’hotel Casamanya

Comentaris (10)

Trending