"Això no és un servei d'Ocupació, és un tribunal penal!"

El president de la sala talla els arguments d'un advocat sobre la capacitat laboral del seu client durant un judici per tràfic de drogues

Comentaris

El Tribunal de Corts ha deixat vist per sentència el judici contra tres joves per tràfic de drogues. La fiscalia ha demanat sis anys de presó i 60.000 euros de multa per a un dels tres joves que van ser detinguts el març del 2019 amb sis quilos i mig de marihuana, i cinc anys i una sanció de 30.000 euros pels altres dos acusats. Les defenses han centrat gran part de la seva estratègia en el fet que ja han passat prou mesos a la presó, que han expressat el seu penediment i, en un cas, destacant les qualitats laborals de l'acusat.

Ha comparegut com a testimoni el propietari de l'empresa on havia treballat un dels joves i ha assegurat que el tornaria a contractat "perquè és un gran treballador" i que li guarda el lloc de feina. Tot seguit l'advocat defensor ha fet una exposició assegurant que una condemna podria frustrar el seu futur professional i que l'estava esperant una feina a la qual cosa el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan ha dit que allò no era un servei d'Ocupació i era un tribunal penal "que està jutjant un delicte greu".

En el cas d'aquest mateix acusat també han comparegut com a testimonis el seu pare i una psicòloga que ha destacat el seu bon comportament a la presó i la col·laboracció en totes les activitats que s'organitzen al centre.

Demanen la nul·litat de les declaracions al despatx de Policia

Ha estat un judici maratonià perquè les qüestions prèvies han ocupat gran part del temps, fet que ha provocat una altra intervenció de Pijuan demanant que les qüestions prèvies es limitin a aspectes sobrevinguts". El debat s'ha centrat en què segons un dels advocats, no es va informar adequadament al detingut del delicte i de la pena per la qual se'l podia comdemnar. "Això en cap moment es va fer. No se li va comunicar que tenia dret a contactar un advocat. El servei de policia en cap moment ho va fer. S'han vulnerat els drets d'assistència lletrada, el dret a la defensa, i el dret a conèixer l'acusació, així com el codi de procediment penal". L'advocat ha demanat que es considerés nul·la la declaració com també ho ha sol·licitat un altre dels lletrats.

El material comissat en la denominada operació 'Elit'.

Relacionat

La fiscalia preveu demanar cinc anys de presó per uns joves enxampats amb 6,5 quilos de marihuana

Ha dit que li recordava el cas d'un consentiment informat d'un metge. "Hi ha d'haver una informació prou clara.  Has de saber les conseqüències de renunciar a una assistència lletrada. La policia no ha de ser la garant del respecte dels drets fonamentals de l'acusat i a la vegada acusar-lo. S'ha obtingut informació viciada des del principi. Els drets fonamentals són irrenunciables. El meu client no va entendre algunes de les coses que li van dir".

Els agents que van participar en l'operació de detenció i en la declaracio dels acusats han explicat que els hi van llegir els drets, els hi van aclarir conceptes i els van dir que tenien dret a un advocat. Els detinguts, que formaven una xarxa que introduïa i venia marihuana, van ser enxampats per la policia en el marc de l'operació 'Elit' amb sis quilos i mig de droga i 1.765 euros. 

Les defenses ha demanat 1 any i mig de presó i la resta del període com a condicional, amb l'atenuant de l'addicció, mentre que per un dels altres dos joves ha sol·licitat 15 mesos de presó i quatre anys de condicional més una multa de 2.000 euros i la lliure absolució per a l'altre acusat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending