Obligats a viatjar per ser curats

meritxell pujol removebg preview

Meritxell Pujol Carrascosa

Membre de Progressistes-SDP i consellera del comú d’Andorra la Vella

Comentaris

El 19 d’octubre se celebra el Dia mundial contra el càncer de mama, un dia important, doncs es fa servir per fer un recordatori a tota la societat de com cal que lluitem contra aquest mal que cada vegada es diagnostica i pateixen més dones.

També és un dia important per donar visibilitat a la lluita des de la prevenció, a través d’un de diagnòstic precoç que s'inicia a les cèl·lules del pit en dones i, més rarament tot i que també, en homes.

A escala mundial, el càncer de mama és el segon tipus de càncer més freqüent.

“Els progressistes també fa anys que hem reclamat públicament més recursos per als malats de càncer en el país”

Al nostre país, el nombre exacte de tumors d’aquesta naturalesa que es diagnostiquen no queda clar, doncs des del ministeri es donaven unes dades que els membres de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) les qualificaven com a incorrectes, que no s’ajusten a la realitat.

Segurament en aquests dies veurem com el Govern obertament es solidaritza a favor de les dones que el pateixen.

Però no n’hi ha prou amb això. Calen recursos que s’ajustin a les necessitats reals dels afectats i de les seves famílies.

Durant la pandèmia moltes persones han vist com els seus tractaments s’aturaven o es posposaven.

I per culpa de la despesa que el país ha hagut de fer front per d'altres urgències, els projectes continuaran en calaixos.

Els progressistes també fa anys que hem reclamat públicament més recursos per als malats de càncer en el país.

Persones que no poden gaudir del tractament que necessiten al país, que han de desplaçar-se fora per rebre radioteràpia, i que en la gran majoria ho fan sols, doncs els familiars han de treballar.

Esta bé que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell tingui el recurs d'un radiòleg permanent, però amb això els malalts no en tenen prou, doncs la manca d’equipament tècnic obliga els diagnosticats que necessiten aquest tractament, aquesta teràpia a continuar havent de fer viatges fora.

“Una cosa ha quedat demostrada: les inversions que s’havien de fer en matèria de salut des de la responsabilitat, no es van fer després de promeses i rodes de premsa acompanyades de l’ensucrament al que ens tenen ja acostumats. Ara, amb la problemàtica de la Covid, ja no es faran”

I som conscients que després de tota la despesa feta a la pandèmia, si fa anys tenir una unitat de radioteràpia al país era quelcom que els demòcrates ho veien inviable per un tema de despesa, a data d’avui els malalts hauran de continuar requerint desplaçaments diaris durant setmanes seguides.

Perquè una cosa ha quedat demostrada: les inversions que s’havien de fer en matèria de salut des de la responsabilitat, no es van fer després de promeses i rodes de premsa acompanyades de l’ensucrament al que ens tenen ja acostumats.

Ara, amb la problemàtica de la Covid, ja no es faran.

Avui parlem de càncer de mama però el proper 4 de febrer parlarem del càncer. En general.

Des de Progressistes-SDP esperem que al febrer les dades publicades pel ministeri d’Afers Socials siguin més reals.

Des d'aquí i a tomb de la commemoració del Dia mundial contra el càncer de mama, hem d'agrair la feina que es fa des de les associacions per informar, assessorar, acompanyar i dotar de recursos als malalts i les famílies que pateixen aquesta malaltia.

Comentaris

Trending