Afers Socials

Atenen a l’hospital dos menors ingressats al CAI la Gavernera per ingesta de pastilles

Diversos pares denuncien, alguns fins i tot formalment davant la policia, que els darrers mesos el centre ha esdevingut un cúmul de despropòsits que es miren de passar de puntetes

Toni Solanelles

És la punta de l’iceberg o la gota que ha fet vessar el got. Sia com vulgui, el fet que aquest dilluns dos menors ingressats al Centre d’Acollida d’Infants (CAI) La Gavernera haguessin de ser traslladats a l’hospital per ser atesos per una ingesta de pastilles ha fet esclatar alguns pares. En el cas d’una noia de disset anys, que va haver de quedar ingressada a la quarta planta, no és la primera vegada que pren una sobredosi de medicament. Els darrers mesos, de l’últim any cap aquí, el cúmul de despropòsits i episodis controvertits que s’han viscut al centre han anat a més. Molts, denuncien alguns pares, es miren de tapar.

El creixement del nombre d’usuaris del CAI, que ha comportat que de manera totalment heterogènia es barregin en el mateix espai infants i adolescents que tenen problemàtiques molt diferents, és un dels motius que explicaria la situació que es viu a La Gavernera. L’altre gran dificultat que hi ha és l’alta rotació de personal i, segons els pares consultats, la manca de professionalitat que presenten els monitors. El personal. Quedi clar que la versió és de progenitors, a alguns dels quals se’ls ha retirat la pàtria potestat i la guarda i custòdia per motius diversos. Cert també, asseguren els mateixos, que això no vol dir, almenys en alguns casos, que els pares i les mares no tinguin cura dels seus infants i que malgrat estar sota la tutel·la de l’Estat no tinguin dret a veure’ls, a acollir-los a casa alguns dies i, sobretot, a saber de la seva evolució i d’allò que els passa.

Dos dels laments més reiterats i que podrien arribar a convergir en un un són que en un mateix espai poden coincidir menors amb algun tipus de disminució, menors que estan al centre per qüestions relacionades amb la delinqüència, i menors que han estat abandonats o que no han rebut l’atenció deguda dels seus progenitors i se n’ha de fer càrrec l’administració. Si a això se li suma uns professionals que sovint acumulen poca experiència i que apliquen els mateixos protocols sigui quina sigui la casuística que pateix cada intern, el desastre està assegurat. La situació, reconeixen, s’ha agreujat molt el darrer any amb un increment molt notable d’usuaris.

L’increment d’usuaris amb problemàtiques molt diverses més una alta rotació d’un personal no sempre prou ben format aguditzen la complexa situació que es viu a la institució

Si la situació surt a la llum pública és, en part, per la coincidència de l’anunci que la directora del centre durant catorze anys, Iolanda Solà, plega, i del fet que aquest dilluns dos dels interns haguessin d’acudir a l’hospital després de la ingesta de pastilles. De fet, i suposadament, les píndoles les hauria dut al centre una menor de disset anys després de passar el diumenge a casa dels seus pares. No seria la primera vegada que ho fa. Fins i tot en una ocasió va arribar a ingerir dues caixes senceres d’un fàrmac per calmar l’angoixa que va trobar damunt la taula d’un despatx del CAI. Les va agafar sense que ningú advertís el fet i se les va prendre.

En aquesta darrera ocasió, hauria ingerit menys pastilles però Déu n’hi do. A més, hauria pressionat un altre intern, menor que ella, perquè ingerís també, sí o sí, pastilles. Resultat? Tots dos a l’hospital. El nen per poca estona. La noia va haver de quedar ingressada a la quarta planta després que se li fes el tractament adequat per neutralitzar-li els efectes del fàrmac. Aquesta noia ha protagonitzat altres episodis similars, s’ha dit ja, que en alguns casos es podrien arribar a considerar intents d’autòlisi. Els seus progenitors han formulat diverses denúncies policials.

De fet, asseguren fonts jurídiques, s’ha hagut de reclamar la presència en almenys tres ocasions els darrers mesos de la policia a les instal·lacions de La Gavernera perquè els agents fessin constatacions diverses. Des de suposats mals tractes a altres queixes dels usuaris o dels seus pares. Que es recorri a la medicació dels interns com a ‘arma’ habitual per acabar amb la combativitat que alguns dels menors presenta, sol ser habitual. Fins al punt que s’haurien creat fins i tot algunes addiccions a la medicació. I sense fàrmacs, llavors els nois i noies no tiren.

Lamenten els pares que han contactat amb l’Altaveu que massa sovint es tapen situacions anòmales que ocorren al centre. Fins i tot hi ha situacions que no es comuniquen als progenitors per així mantenir-les sota secret, per no esverar ningú. Fa pocs dies, per exemple, es va aconseguir fer retornar al CAI una noia que es va escapar del centre -no és la primera ni l’última- i que ha estat durant més d’una i de dues setmanes desapareguda. No se la trobava en part de món. Suposadament es va amagar a casa del xicot. I fins que una agent de policia, de paisà i de casualitat, no la va veure, no es va poder retornar la menor a La Gavernera, segons la versió dels pares.

La situació és desesperant per a molts progenitors, que veuen, assegura, que el remei acaba sent pitjor que la malaltia. I que molt sovint, una situació que comença per una desatenció puntual producte d’una situació familiar complexa però esporàdica s’acaba convertint en un maldecap permanent perquè el centre acaba fent, en alguns casos, més mal que bé. Això sí, deixen clar que els pitjors quadres, les situacions més límit de forma sostinguda en el temps, s’estan vivint d’un any, o d’un any i poc, ençà.

Articles relacionats

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Merce
14.


A los que parleu sense sapuiguer. La noticia es real...tu que saps..que facil es gira l esquena...i criticar..per una vegada que diuen la veritat...cosa que el periodisme amb aquet pais.....de llibertad l hora escriure noticies...si parles tant ja saps com funciona no???


  • 1
  • 0
Pere
13.

La feina del bon periodista, molt sovint, és anar contracorrent i els poders fàctics,. La resta és propaganda d'estat i fer de comissari polític de la informació. Felicitats per l'article!.

  • 4
  • 1
Canolich
12.

Ànims als familiars i als treballadors que segur que fan el que poden!!!

  • 2
  • 0
Merce
11.

Es trist...pero real..i fa temps.que hi han historiesi barreixes de nens.el sistema falla.I lo mes trist..que els enganxen apastilles.despres amaguen.i qui pague consecuencies els nens..encara mestranya que agi surtit aquestes noticies a la llum.perque transparencia al pais.brilla x la manca d ella...feu algo abans que algu marxi tristement d aquesta manera...

  • 2
  • 0
Carmen
10.
que fácil es cuando el problema no te afecta directamente ..porque hablar por hablar.porque juzgáis tan deprisa sin conocer los problemas y circunstancias .habla una madre desesperada y yo que soy su abuela también lo estoy sufriendo es muy fuerte..siempre hemos pedido ayudas quizás en la puerta equivocada y con la gente ???. no somos culpables del sistema .si faltan profesionales también faltan centros para niños .si es obvio que la gavernera hay poco espacio .niños con distintos problemas y situaciones.faltan verdaderos profesionales no digo que no lo sean .pero yo creo que los recursos y espacio del centro afectan a todos los internos desde bebés a adolescentes. mi nieta tubo opción a las pastillas en la gavernera varias veces . tuvo que ser ingresada varías veces .tuvo un accidente grave en la mano que pudo evitarse .que miren los vídeos de los años 2016 al2018 y salimos todos de dudas tendríamos entre todos hablar menos y colaborar más .buscar soluciones que las ahí doy las gracias a las personas que an intentado hacerlo bien.se que les falta medios..señores busquemos soluciones que las hay .... gracias ...una abuela que a luchado por la custodia de su nieta que se teme lo peor os pido con el corazón en la mano busquemos soluciones gracias
  • 10
  • 0

Comenta aquest article