Grans accionistes de Crèdit Andorrà posen a la venda la seva participació a 700 euros el títol

El banc d’inversió Alantra fa d’intermediari d’una operació que podria suposar que entre diversos grups familiars es desprenguin de fins a un 40% de les accions de l’entitat

Comentaris

Crèdit Andorrà va tancar el 2015 amb 72 milions de benefici, encara no mig milió més que l\'exercici anterior
Crèdit Andorrà va tancar el 2015 amb 72 milions de benefici, encara no mig milió més que l\'exercici anterior
Crèdit Andorrà ha fixat en 700 euros el preu mínim de l’acció -el banc està dividit en un milió d’accions- en vista a formalitzar operacions de venda de participacions. Diversos accionistes, els més endeutats, els que tenien o tenen les accions pignorades per la pròpia entitat, haurien posat paquets accionarials a la venda. La intenció inicial era aconseguir endossar un 20% dels títols, encara que aquest percentatge seria modulable i, en principi, la voluntat clara és que el control majoritari -sumant diversos actors- quedi sense cap mena de dubte en mans locals.

El preu de l’acció s’hauria establert en la darrera junta general d’accionistes celebrada fa unes setmanes segons han indicat a l’Altaveu fonts coneixedores del contingut de l’assemblea i estaria lleugerament per sobre del màxim que estava disposat a pagar un grup britànic amb el qual es va negociar mesos enrere. Alhora, però, aquests 700 euros, que suposen valorar el banc en 700 milions, quedarien lluny ja de les pretensions inicials dels principals socis de Crèdit Andorrà, que d’entrada en volien més del doble.

Segons publica el diari digital espanyol ‘El Independiente’, Crèdit Andorrà hauria encarregat un procés de venda ordenat al banc d’inversió Alantra. Aquesta firma seria l’intermediària. La que s’encarregaria de fer les gestions davant possibles interessats en adquirir títols de l’entitat andorrana. L’operació de venda s’hauria batejat amb el nom de ‘Projecte Keystone’ i segons l’esmentat digital el percentatge de títols que s’hauria posat al mercat seria del 40%. Fonts properes a l’entitat consultades, però, han rebaixat aquest volum.

El canvi d’era del grup bancari verd està fent aflorar les dificultats d’alguns dels seus principals socis, que en la darrera junta general hauria fixat el preu de les participacions 

En el rerefons de tot plegat hi hauria, com l’Altaveu ja ha anat explicant, les dificultats per les quals travessen o han travessat molts dels grans accionistes de Crèdit Andorrà degut a la compra de les accions de Caixabank el 2006. L’entitat catalana es va desfer del seu 46%, que van adquirir els socis andorrans a uns 2.000 euros l’acció, els mateixos títols que ara haurien posat al mercat a 700 euros. Caixabank s’anotava, doncs, una injecció de 927 milions en aquell moment.

Els accionistes locals van contractar préstecs amb una entitat francesa, inicialment, i la majoria d’ells, el 2010, van matar aquells crèdits via finançament atorgat pel propi Crèdit Andorrà, en una operació controvertida i extremadament perillosa que llavors l’INAF va permetre però que en l’actualitat el regulador, amb l’aplicació de noves normes internacionals i el canvi en la direcció general, no estava disposat a tolerar més. D’aquí que per posar ordre a tot plegat s’hagin hagut de reduir en més de 200 milions d’euros durant el 2017 els fons propis. D’aquí, també, que no hi hagi més remei que haver de rebaixar el preu de l’acció.

Entre els grans accionistes, dos grups familiars són els que més dificultat tenen. Els Casal Mor controlen el 7,6% de les accions de Crèdit Andorrà i els Pintat Santolària l’11,3%. Menys dificultats tindrien, encara que tampoc sia fàcil la situació dels Pintat Mas, que entre els diferents integrants de la família ostenten el 22,2% dels títols del banc. Entre aquests tres grups familiars ja sumen el 41,1%. ‘El Independiente’ situa també entre els hipotètics venedors Maria Reig, que acaba de deixar el consell d’administració i controla el 20% de l’accionariat. Si a tots aquests s’hi suma el 9% d’accions que el propi banc té en autocartera ja s’arriba al 70%.

Fa mesos un grup britànic hauria ofert un màxim de 120 milions d’euros per un 20% del banc, el que suposava pagar com a molt 600 euros per acció

En qualsevol cas, l’escenari no és gens clar. Els comptes, però, dibuixen un escenari més complicat per a alguns dels grans accionistes del banc que per a l’entitat, ara dirigida per Xavier Cornella com a conseller executiu, en el seu conjunt. El Grup Crèdit Andorrà va obtenir l’any passat uns beneficis de 50,1 milions d’euros, essent l’entitat bancària del principat amb un resultat més gran. En el dimensionament d’altres variables i factors, però, Andbank ja l’atrapa o el passa.

Segons ‘El Independiente’, les previsions del grup són tancar el 2018 amb un resultat net en línia amb el del 2017, elevant el seu patrimoni sota gestió fins als 12.000 milions, amb un lleuger increment de la seva cartera de préstecs fins a 2.700 milions i una caiguda de la base de dipòsits a 3.900 milions. El pla de negoci dissenyat per Crèdit Andorrà fins al 2021 es fixa com a objectiu assolir un volum d'actius dins de balanç de 5.800 milions i 18.300 milions fora de balanç, recolzant-se, sobretot, en el negoci internacional, amb el focus posat a Miami, on opera a través de Beta Capital Wealht Management.

Crèdit Andorrà va tancar el 2015 amb 72 milions de benefici, encara no mig milió més que l\'exercici anterior

Relacionat

Crèdit Andorrà preveu una multa de l’INAF de 900.000 euros per les ‘dificultats’ que van tenir el 2017 alguns dels seus principals accionistes
-

Relacionat

Crèdit Andorrà enceta l’era post Peralba amb més ombres que clars
-

Relacionat

Peralba i Maria Reig deixen el consell d’administració de Crèdit Andorrà

Comentaris (1)

Trending