Crèdit Andorrà enceta l’era post Peralba amb més ombres que clars

Xavier Cornella esdevé conseller executiu d’una entitat que per exigències de l’INAF incorpora dos consellers independents i veu com surt del consell d’administració l’accionista Maria Reig

Comentaris

-
-
Crèdit Andorrà inicia nova etapa. Després de molts mesos plens de turbulències, l’entitat a partir d’ara dirigida de cap a peus per Xavier Cornella, nou conseller executiu més enllà de director general, mirarà de posar ordre a la casa, com de fet no ha tingut més remei que fer els darrers temps per exigències de l’INAF, per mirar de complir amb plenitud els requisits internacionals als quals ja no es pot escapar la banca andorrana.

L’era post Peralba comença amb més ombres que clars. Però amb la ferma convicció d’intentar sortir del sotrac on està immersa l’entitat. No queda més remei. El canvi d’etapa, per exemple, el simbolitza l’escenari on s’ha celebrat la junta general d’accionistes que ha aprovat els resultats de l’any passat -poc més de 50 milions d’euros amb impossibilitat de repartir dividends per tal d’enfortir les reserves- o la incorporació de nous consellers independents, una altra de les imposicions del regulador.

La junta d’accionistes no havia sortit mai del Crèdit Centre. O gairebé almenys. Avui ha estat el cas. Se sabia des de feia dies que l’assemblea se celebraria en la sala d’actes d’un luxós hotel de la capital. ¿El motiu? Per primera vegada bona part dels treballadors, en tan què accionistes, podien acudir a l’acte. Fins ara (fins fa uns mesos, vaja), les accions dels empleats estaven sindicades. Quedaven a mans del conseller delegat. Però en una altra de les exigències de l’INAF es van haver de desfer la diferent categorització d’accions. Totes igual. La major 'obertura' de la junta no ha restat placidesa a la reunió. Tot en calma. Cap pregunta incòmoda. Tot suposadament amanit.

La coincidència horària de la junta d’accionistes ‘verda’ amb una assemblea de MoraBanc per explicar els canvis estructurals ha generat fortes especulacions d’una (no)fusió (per ara)

Per acabar-ho d’adobar, i sobretot més fora que dins, els dubtes sobre el que passaria aquesta tarda de dijous eren molt grans. L’expectació, brutal. Fins i tot en altes esferes financeres. La coincidència horària de la junta d’accionistes de Crèdit Andorrà amb una reunió informativa a la qual havien estat convocats els treballadors de MoraBanc ha fet circular durant els darrers dies tota mena de rumors. En cercles financers fins i tot es donava per fet que uns i altres anunciarien la fusió de les dues entitats i la presa de control de la petita respecte de la gran.

Res de tot això. Almenys per ara. Passades les eleccions generals al Principat pot ser que s’obrin altres escenaris. De moment cadascú continua el seu camí i MoraBanc, en mitja horeta, ha liquidat l’explicació als treballadors del que ja havia transcendit públicament: la nova estructura orgànica. La designació de nou president, l’ascens d’un nou director general i el relleu d’alguns consellers. Això ha estat, també, una part dels anuncis que ha fet la cúpula de Crèdit Andorrà.

A l’entitat bancària andorrana que més beneficis obté s’ha anunciat les ja sabudes sortides del conseller delegat Josep Peralba i de la consellera i gran accionista -els títols els manté- Maria Reig. Tots dos surten després d’una tempesta que, entre altres, els ha mantingut enfrontats durant un bon temps. Peralba plega per recomanació. Reig surt per evitar més desencisos tot aprofitant que li ha arribat l’edat de jubilació. 

Peralba passa el relleu a qui havia format com a dofí encara que ara ho sigui sols en la forma: Xavier Cornella suma els galons d’un nou càrrec de conseller executiu al de director general i entra a formar part del consell d’administració. Ara el que s’espera és com reordena la cúpula executiva del banc el nou màxim executiu. Dins mateix de l’entitat es preveu que hi hagi una esporgada. Més tard o més d’hora s’assenyalaran portes de sortida, dignes i honorables, als més propers a Peralba que no estiguin en la sintonia Cornella.

Maria Reig situa com a representant de Reig Capital Group al consell d’administració de Crèdit Andorrà el director general del hòlding familiar Gilles Dregi de Fontcuberta. La junta general d’accionistes també ha aprovat la incorporació de dos consellers més. En aquest cas, dos consellers independents. El belga André Roelants, que ja és conseller de Banque de Patrimoines Privés, filial del Grup Crèdit Andorrà a Luxemburg, i l’espanyol Alfons Casanova Martí, que ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria professional a Hay Group (1980-2015), on ha assessorat grans empreses i empreses familiars.

La junta general ordinària d’accionistes també ha acordat, a banda del manteniment al consell d’administració de Rosa Pintat, la reelecció d’Antoni Pintat Mas i Jaume Casal Mor en tan què president i vicepresident d’una entitat amb un volum de negoci de 16.266 milions, dels quals més de 10.000 milions en operacions a Andorra. Aquestes xifres, segons el comunicat oficial del banc, reflecteixen el compromís de Crèdit Andorrà amb els clients i el país, i el situen com a líder del mercat andorrà. La ràtio de solvència se situa en el 16,15% (més de sis punts per sobre del mínim legal exigit, del 10%), i la ràtio de liquiditat és del 61,02% (el mínim legal és del 40%).

Les valoracions

Si es fa cas únicament al comunicat oficial de l’entitat, tot són flors i violes. L’any 2017 ha estat un exercici marcat pel pla de transformació del banc -no li ha tocat més remei vista la pressió exercida pel director de l’INAF, Ramón López Galindo-, per fer evolucionar el model bancari i adequar-se al nou marc normatiu financer i comptable, així com de cooperació i transparència, que s’està introduint a Andorra i a escala internacional.

El president de Crèdit Andorrà, Antoni Pintat, ha ressaltat “la fortalesa financera de Crèdit Andorrà” i ha expressat que, en aquest context de canvi i reestructuració del sistema financer internacional, “Crèdit Andorrà, com a banc de referència del país, continua treballant per garantir el bon govern corporatiu, assegurar els més alts requisits d’ètica i integritat i vetllar pel seguiment dels estàndards de referència en la matèria, així com per preservar la confiança i la reputació del grup, a través de la qualitat dels serveis al client, la innovació i transformació digital i la sostenibilitat a llarg termini”.

El reelegit president del banc, Antoni Pintat, n’elogia la “fortalesa” i agraeix la tasca del fins ara conseller delegat, que considera “fonamental en el creixement” del projecte bancari 

Pintat, segons el comunicat oficial emès una hora abans que finalitzés la junta, hauria posat de manifest davant els accionistes el procés de transformació en què està immers el banc, en el qual destaquen projectes com Merkaat, el primer assessor en inversions digital d’Andorra o l’aplicació Crèdit Wallet per fer pagaments a través del telèfon mòbil, tots ells projectes que són la punta de l’iceberg d’aquest procés d’innovació. Pintat ha conclòs que en aquest nou context de canvi “hem de liderar preservant l’essencial, el compromís amb els clients i el país, i creixent en el terreny de la innovació responsable”.

Un pes especial durant la celebració de la junta ha tingut l’acomiadament del conseller delegat. Josep Peralba -que negocia amb la família Pérez la seva incorporació al Grup Pyrénées i podria muntar, alhora, algun projecte personal de consultoria- ha fet efectiva, ja s’ha dit, la seva sortida del banc. Una decisió, diguem-ne, pactada de comú acord entre tots els actors intervinents en la cúpula de Crèdit Andorrà. Cert és que Peralba, com destaca el comunicat oficial, “supera amb escreix l’edat de jubilació i, per tant, dona per culminats els anys de servei al banc”.

Antoni Pintat, en nom del consell d’administració de Crèdit Andorrà, ha agraït a Josep Peralba “el seu compromís i dedicació en els més de 51 anys de trajectòria professional, 21 dels quals com a primer executiu”, i ha ressaltat que “la seva figura ha estat fonamental en el creixement i la consolidació de Crèdit Andorrà com a banc de referència d’Andorra, que s’ha convertit en un grup financer internacional sòlid i amb alts nivells d’excel·lència i reputació”. Segons l’entitat, la visió estratègica de Peralba ha situat el servei al client al centre del negoci i la internacionalització com a prioritat, dues claus en l’èxit del grup.

 

-

Relacionat

Peralba i Maria Reig deixen el consell d’administració de Crèdit Andorrà
-

Relacionat

La Unió de Banca Andorrana escalfa motors
-

Relacionat

Caiguda de més del 15% dels beneficis del sector bancari durant el 2017
-

Relacionat

Pyrénées i Crèdit Andorrà, dues firmes que s’afegeixen al projecte de la bici elèctrica
-

Relacionat

Els beneficis que la banca va obtenir el 2017 cauran més d’un 10% respecte de l’exercici anterior
-

Relacionat

El sector bancari ha multiplicat per vuit el parc immobiliari que acumula en la darrera dècada

Comentaris

Trending