Naturlandia acomiada el director i el subdirector del parc d'animals per "la pèrdua de confiança" arran del cas de l'ós

Comentaris

  • La direcció general de Camprabassa considera que Miquel Naudí i Josep Font van ser negligents i els acusa de deixar-se una porta oberta i de precipitar-se
  • Ordóñez es fa seus els resultats de les auditories encarregades el 14 de juny i afirma que les conclusions són clares i no deixen marge a cap dubte 
  • Tot i la suposada contundència de les conclusions dels informes, l'ecoparc ha trencat la relació laboral de forma no causal i indemnitzant els dos afectats

Naturlandia ha acomiadat aquest divendres el director i el subdirector del parc d’animals per l’afer relacionat amb la fugida d’un ós, primer, i el seu abatiment posterior. La direcció general de l’ecoparc ha decidit prescindir dels dos principals responsables del recinte animaler després de rebre els resultats de les auditories encomanades en relació amb la mort del plantígrad. I d’una “pèrdua de confiança” donat que els dos operaris haurien donat una versió dels fets que en res no coincideix amb la conclusió dels informes que s’han dut a terme d’ençà de l’esdeveniment del malaurat episodi. Malgrat que es considera que tant Miquel Naudi com Josep Font haurien pogut tenir un comportament negligent, i tot i les acusacions que sobre ells fa el director general del parc, Enric Ordóñez -d’un en diu que es va deixar una porta oberta i, de l’altre, que es va precipitar a l’hora de disparar-, els resultats de les auditories no deuen ser tant contundents com això: l’acomiadament ha estat no causal i, per tant, els dos treballadors han estat degudament indemnitzats.

Es considera que Naudi i Font no van fer bé la seva feina i que van actuar amb una possible negligència. Fent-se seus els resultats de les auditories, la direcció de Camprabassa considera que els dos màxims responsables del parc animaler “han causat un clar perjudici al parc i han posat en dubte la seguretat del mateix”. Naturlandia dóna per fet que l’ós Torb es va escapar perquè hi va haver una porta del recinte que va quedar oberta. D’aquest fet, la direcció general del parc lauredià en fa responsable Naudí. De Font es creu que va actuar amb precipitació i sense respectar el protocol establert per a situacions com la viscuda el 14 de juny. Segons algunes fonts, la descoberta de la fugida de l’ós i de la porta oberta es va donar una vegada els operaris tornaven al lloc de feina després d’haver esmorzat. Va ser el director del parc qui hauria vist l’escena i hauria estat ell qui hauria avisat el segon responsable de l’equipament, que aquell dia no estava de servei, que es dirigís cap a la Rabassa perquè hi havia un ós fora del tancat. I que ho fes amb el seu rifle perquè no estava clar que es pogués accedir a la caseta on hi havia l’armament del parc, ja fos el d’anestèsia o el de foc.

En un comunicat emès per Naturlandia, el director general de Camprabassa, Enric Ordóñez, explica que la versió donada pels dos treballadors no coincideix amb les conclusions dels informes tècnics i aquest fet ha generat “una pèrdua de confiança” en constatar que el relat inicial dels fets que van explicar difereix totalment amb les conclusions que es deriven de les investigacions posteriors. Ordóñez explica que “a un se li va escapar l’ós i, l’altre, no va seguir bé els protocols i es va precipitar a l’hora d’actuar amb les conseqüències que tots coneixem: la mort de l’animal i el qüestionament sobre la seguretat del parc”. Per a la direcció de Camprabassa les conclusions són clares i no deixen marge per al dubte. Camprabassa ha analitzat detingudament les conclusions dels informes i ha pres la decisió “des de la prudència i la responsabilitat” que s’ha adoptat durant les darreres setmanes: “Era imprescindible que els tècnics fessin la seva feina sense pressions i vam tenir clar des del primer moment que calia explicar les conclusions definitives per tal d’evitar especulacions”, conclou Ordóñez.

En el comunicat també es deixa clar que de la decisió adoptada per la direcció n’ha estat informat el consell d’administració de Camprabassa presidit pel cònsol major del comú de Sant Julià, Josep Miquel Vila. No obstant això, els membres de la minoria comunal, com a mínim, no havien estat informats de res, segons que ha pogut constatar l’Altaveu. De moment, però, abans de fer qualsevol pronunciament públic, els consellers d’Unió Laurediana prefereixen tenir més informació. Més detalls de la decisió i, a ser possible, també la versió dels dos acomiadats. L’Altaveu ha intentat contactar amb el director acomiadat del parc sense que això hagi estat possible. Fonts consultades han deixat entreveure que el fet que s’hagi indemnitzat els dos acomiadats pot formar d’un pacte per deixar morir la qüestió i no remoure-la més.

Més enllà de tot plegat, i sense posar en qüestió ni la decisió adoptada per la direcció general de Camprabassa ni tampoc l’esdeveniment dels fets del 14 de juny, no cal oblidar que la presència al parc d’animals de Josep Font va ser molt qüestionada des del primer dia. De fet, des de fa un parell de setmanes diverses fonts no oficials venien avalant la possibilitat que fossin despatxats els dos operaris finalment destituïts. Font va arribar a Naturlandia just quan la seva parella, Montserrat Gil, n’era presidenta alhora que cònsol de Sant Julià. I a partir d’un edicte que va ser ‘retocat’ quan ja s’havia publicat per incloure com a requisit indispensable el fet de tenir permís d’armes. Font va accedir al parc d’animals com a cuidador i, posteriorment, ascendiria a la subdirecció. Miquel Naudi, un exbander especialista, entre altres coses, en la conservació d’óssos, està considerat un excel·lent coneixedor de la fauna i dels mitjans per fer-hi front o cuidar-los. També és cert, però, que era crític amb els mitjans que la direcció general posava a la seva disposició i, fins i tot, era directament crític, almenys de portes endins, amb el director general, un Enric Ordóñez sobre el qual, a Sant Julià fa molt temps que hi planen serioses ombres.

Comentaris

Trending