El Govern aprova la llei òmnibus d’agricultura, amb eines per diversificar el sector

Una de les mesures que inclou serà la indexació dels ajuts a l’increment de l’IPC, així com la creació de la denominació d’’agroturisme’

Ovelles a la Fira del bestiar d'Andorra la Vella.
Ovelles a la Fira del bestiar d'Andorra la Vella. Pilar Candel

El Govern ha aprovat avui la llei òmnibus d’agricultura, que va entrar a tràmit el passat setembre, i que segons ha explicat la ministra d’Agricultura, Silvia Calvó, “modifica i adapta determinades normatives per a donar eines al sector”. Dos dels canvis més significatius, i que recull dues de les demandes més sol·licitades pels ramaders és la indexació dels ajuts a l’increment de l’IPC i la creació de la denominació d’’agroturisme’.

“Els ajuts s’han actualitzat molt poc”, ha apuntat Calvó. I una de les principals problemàtiques que traslladaven des del sector ramader era que “augmentava el cost de la vida i no hi anaven a relació”. Amb aquesta relació directa entre subvencions i IPC, ambdós pujaran de manera correlativa, “recollint així una de les principals peticions que ens traslladaven les explotacions agrícoles i ramaderes”. Ha afirmat que aquest any ja s’ha ampliat el pressupost, i s’han atorgat fins a 125.000 euros, i que amb aquesta modificació es podran ajustar de manera automàtica. També es planteja crear nous ajuts que responguin a les necessitats que puguin sorgir.

Amb aquesta llei també s’inclou l’adaptació de la denominació de ‘jove agricultor’. Calvó ha indicat que hi ha moltes explotacions que es gestionen “sota la figura de societats patrimonials o altres figures jurídiques. D’aquesta manera, es donaran eines per als relleus generacionals, per a aquells joves que vulguin prendre el relleu del negoci familiar que “possiblement tindran una altra visióde l’explotació”. El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que “molt sovint la subsistència obliga a compatibilitzar altres activitats”. Per tant, amb les diverses modificacions, s’espera complir amb les expectatives que pugui tenir la nova generació de ramaders.

“Es donaran eines per als relleus generacionals, per a aquells joves que vulguin prendre el relleu del negoci familiar que “possiblement tindran una altra visióde l’explotació”

En aquest sentit, també s’inclou la creació de l’agroturisme, com a “nou grup d’allotjament rural”. La característica principal d’aquests nous emplaçaments és que han d’estar estretament lligats a les explotacions, i han d’estar en espais que estiguin en plena activitat per poder fer visites i activitats relacionades amb l’activitat ramadera i agrícola que es desenvolupa. Aquesta és una de les eines que el ministeri espera aportar als joves agricultors. L’altra seria la possibilitat d’implantar energies renovables, que fins ara es limitaven als panells solars, i que ara podran ser d’altres tipus. “Tenen espais grans i ben ubicats on seria molt beneficiós incloure aquesta mena d’infraestructures”, ha afirmat Calvó.

Amb la introducció d’aquesta llei, també s’ha vist modificada la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, tot facilitant que es puguin construir noves infraestructures més adaptades i que facilitin la feina dels ramaders i agricultors. “Poden tenir el treball molt més mecanitzat, i així afavorir la tinença, la cria i el maneig del bestiar”, ha explicat Calvó. D’aquesta manera, es podran construir bordes més àmplies que fins ara, que havien de ser de 400 metres quadrats.

Un dels objectius és la de facilitar i agilitzar els procediments, i així s’ha fet també amb el Registre de Comerç. Amb aquesta nova implantació, els ramaders i agricultors que facin vendes a tercers, ho podran fer de forma directa, quedant exempts de fer tot el procediment al registre. A més, per tal de protegir “el producte de qualitat i produït al país”, s’ha modificat la Llei sobre la utilització de signes d’Estat, la Llei de Marques i la Llei de Comerç. Per tant, no es podrà autoritzar cap signe que porti a l’error sobre el seu origen. En aquest sentit, Calvó ha afirmat que no s’ha detectat cap intent d’engany, “però hem preferit prevenir que es doni la situació”.

Un altre punt clau que inclou la llei és la creació de la Comissió Nacional de Ramaderia i Agricultura (CNRA), per tal de poder fer un seguiment de la implantació d’aquesta llei i de poder “impulsar millores”. Es tracta d’un òrgan de caràcter consultiu, i que es coordinarà amb les actuacions en matèria ramadera i agrícola. Així mateix, s’han modificat els estatuts de Ramaders d’Andorra SA, creada el 1998.

BON BALANÇ DE LA FIRA DEL BESTIAR

Les autoritats s’han apropat fins a l’antiga plaça de Braus, on se situa la 42a edició de la Fira del bestiar, que s’ha pogut recuperar aquest any després d’haver-se cancel·lat al 2020 per la pandèmia. La ministra ha explicat que “fem un bon balanç”, amb 130 caps de bestiar, que corresponen a 31 explotacions del país. A més, s’ha fet entrega de premis als propietaris dels millors animals de les 16 seccions de bestiar boví, les quatre d’equins, les cinc d’ovins i l’especial a la millor femella.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending