Redueixen la multa a una condemnada per blanqueig per estar ja jubilada i pel temps transcorregut

El Superior ha estimat de forma parcial de la dona, acusada de moure diners pel narcotraficant José María Clemente: la sanció passa de tres milions a ‘només’ 120.000 euros

La dona hauria blanquejat diners seguint instruccions de Clemente, a la dreta.
La dona hauria blanquejat diners seguint instruccions de Clemente, a la dreta.

La pena de presó no l’esquiva, però, com a mínim el recurs davant el Superior li ha servit per reduir de forma la multa que li va imposar el Tribunal de Corts quan, ara fa uns mesos, la va condemnar com a responsable d’un delicte de blanqueig de diners provinents del tràfic de drogues a Espanya. En segona instància, no li han anul·lat els tres anys condicionals però la sanció econòmica ha passat de tres milions a, entre cometes, només 120.000 euros. Els magistrats han tingut en compte el temps transcorregut i el fet que ara està jubilada i cobra una minsa pensió.

Tot es remunta a finals dels anys noranta i a les pràctiques delictives de José María Clemente, un conegut narcotraficant amb condemnes a França per fets similars i a qui també s’ha vinculat amb el polèmic comissari Villarejo. En virtut d’un pacte amb el cartel de Medellín, va dedicar-se a recaptar els diners que l’organització aconseguia a Europa i tenia l’objectiu de blanquejar-los. I va pensar que Andorra podia ser un lloc adequat per aquesta activitat il·lícita.

A través de la dona condemnada, al Principat es van crear un seguit de societats que, durant molt de temps, no van tenir cap moviment. Segons la fiscalia, bàsicament servien per fer transferències. En total, 677 milions de pessetes al llarg de tres anys. Es van enviar des de bancs del país a entitats financeres de Suïssa.

La dona hauria blanquejat diners seguint instruccions de Clemente, a la dreta.

Relacionat

Multa de tres milions a una dona per ajudar a blanquejar diners provinents del tràfic de drogues

Al novembre, es va celebrar el judici al Tribunal de Corts. La dona va negar en tot moment tenir coneixement de quin era l’origen dels diners. De fet, també afirmava que en cap cas va treure cap benefici dels tràmits que feien les societats. La policia, però, va determinar en la seva investigació que part dels fons moguts se’ls havia quedat i els havia fet servir per liquidar deutes.

Els magistrats no toquen, però, la pena imposada: tres anys de presó condicionals per haver ajudat a blanquejar diners provinents del tràfic de drogues

Ara fa uns mesos, Corts va dictaminar que la processada era, efectivament, culpable d’un delicte de blanqueig. Li va imposar una condemnar de tres anys condicionals. I, encara més dura, la multa econòmica: tres milions d’euros, el que havia reclamat la fiscalia.

La defensa de la dona va presentar un recurs d’apel·lació davant el Superior. I els magistrats l’han acceptat parcialment. La pena de presó no queda modificada. En canvi, on sí que ha sortit guanyant l’ara condemnada de forma ferma és amb la sanció econòmica.

En la resolució, els magistrats consideren que “convé prendre en consideració l’edat actual de la recurrent, 71 anys, i que està jubilada, així com la seva total inserció en la societat andorrana”. També entenen que amb la multa  s’ha de tenir en compte “la situació patrimonial” del processat per poder ser “efectiva i proporcionada”.

I, sobre la dona, indiquen que “sabem únicament que cobra una petita pensió de jubilació i que una multa molt forta seria una mort social”. Al mateix temps, posen sobre la taula l’antiguitat dels fets i que “no s’ha respectat al detriment de la processada, una durada raonable” del procediment. Per tant, estimen que cal disminuir de forma important la multa.

La reducció és considerable. Encara haurà de pagar una xifra considerable per a la majoria dels ciutadans, 120.000 euros, però, certament, molt allunyada de la quantitat inicialment fixada per la Justícia.

Comentaris (2)

Trending