Multa de tres milions a una dona per ajudar a blanquejar diners provinents del tràfic de drogues

L’ara condemnada, a qui també han imposat una pena de tres anys de presó condicional, va obrir societats al país per rentar fons del conegut narco José María Clemente

La dona hauria blanquejat diners seguint instruccions de Clemente, a la dreta.
La dona hauria blanquejat diners seguint instruccions de Clemente, a la dreta.

El Tribunal de Corts ha condemnat a tres anys de presó condicionals una dona a qui considera culpable d’haver blanquejat al país diners provinents de les operacions de tràfic de droga controlades pel conegut narco José María Clemente. La processada va crear al país diferents societats amb les quals va transferir fins a 677 milions de pessetes al llarg de tres anys. Aquests diners, han considerat provat els magistrats, provenien d’activitats il·lícites. A més del càstig de reclusió, l’acusada haurà de pagar una multa considerable: tres milions d’euros.

Els fets es remunten a finals de la dècada dels noranta. L’any 1997, Clemente, amb condemnes a França per fets similars i a qui també s’ha vinculat amb el polèmic comissari Villarejo, va pactar amb el clan de Medellín encarregar-se de recaptar els diners que l’organització aconseguia a Europa per netejar-los. I es va fixar en Andorra com un lloc idoni per fer-ho.

Així, a través de la dona ara condemnada, es van crear diferents societats. Aquestes van restar sense cap activitat durant mesos. Bàsicament, i segons la postura defensada per la fiscalia en el judici, servien per fer transferències. En total, 677 milions de pessetes al llarg de tres anys. Es van enviar des de bancs del país a entitats financeres de Suïssa.

Una imatge de l'edifici de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Anys 90: drogues, efectiu i blanqueig

A la vista celebrada a inicis de novembre, la dona va assegurar que en cap moment va ser conscient de la procedència il·lícita dels diners. També va negar que en cap moment es beneficiés d’aquests tràmits, que, suposadament havien de servir per comprar hotels i altres negocis al país. En canvi, els investigadors van deixar clar que ell s’havia quedat una part dels fons que hauria mogut, per liquidar deutes.

Per tant, va remarcar el fiscal, la processada havia obtingut un rendiment d’aquestes operacions. Per això, havia reclamat una pena de quatre mesos de presó i una multa de tres milions d’euros, com a autora d’un delicte de blanqueig. El Tribunal de Corts ha acceptat bona part d’aquests arguments i ha condemnat la dona. Pel que fa a la reclusió, li ha imposat tres anys, tots ells condicionals. En canvi, amb la multa ha acceptat la demanda del ministeri públic.

Comentaris

Trending