El ‘Rambo de la Cerdanya’, davant el Constitucional

L’alt tribunal analitzarà si és correcta l’absolució del conegut delinqüent ceretà dictada per Corts i el Superior després d’admetre a tràmit el recurs presentat per la fiscalia

Imatges policials de Martí Cots Saleta.
Imatges policials de Martí Cots Saleta. ARXIU

La presència a Andorra de Marti Cots Saleta, conegut popularment com el ‘Rambo de la Cerdanya’, acabarà davant el Constitucional. Ho farà després que la fiscalia hagi decidit recórrer contra l’absolució decretada primer pel Tribunal de Corts i posteriorment pel Superior, que van dictaminar que no hi havia prou elements per condemnar-lo pels delictes de furt i de blanqueig que li imputava el ministeri públic. El recurs ha estat acceptat i, ara, el TC analitzarà el cas.

Martí Cots, un habitual del crim a les zones veïnes properes, va arribar al Principat el desembre del 2018. Ho va fer després de fugar-se del centre psiquiàtric lleidatà on estava ingressat. Abans d’entrar al país, va robar a punta d’escopeta en un hotel de Masella i es va endur més de 17.000 euros de la caixa forta. També va agafar un tot terreny on va cometre crims similars a diferents benzineres. Ja a Andorra, es va allotjar a un hotel dels Cortals d’Encamp, en el qual va ser detingut per la policia.

El ministeri públic acusava Cots de blanqueig, per haver pagat compres al país amb els diners suposadament provinents dels crims a la Cerdanya, i d’un intent de furt a un xalet d’Auvinyà

Al Principat, hauria fet diverses compres a una armeria de la capital, per un valor de 1.390 euros. Des de la fiscalia es considera que aquestes adquisicions les va pagar amb els diners sostrets en els robatoris comesos a Catalunya i, per això, el considerava culpable d’un delicte de blanqueig. A banda, també li imputava un delicte de temptativa de furt que s’hauria comès a un xalet d’Auvinyà. Ho entenia així pel fet que, dos dies abans d’aquest succés, Cots havia voltat per la zona i havia demanat feina a una masia propera.

Els arguments del fiscal no van ser atesos ni a Corts ni al Superior. Tots dos tribunals van considerar que no hi havia prou elements per considerar el veterà delinqüent ceretà culpable i el van absoldre. De fet, fa temps que Cots, que va passar deu mesos intern a la Comella, ja no és al país sinó que es troba empresonat a la presó de Ponent, a Lleida, justament pels robatoris previs a la seva arribada a Andorra.

Imatges policials de Martí Cots Saleta.

Relacionat

Absolt de manera definitiva el ‘Rambo de la Cerdanya’

Malgrat aquesta doble negativa, el ministeri públic insisteix ara davant el TC. Ho fa presentant un recurs d’empara assegurant que la sentència del Superior ha vulnerat el dret a la jurisdicció, pel fet de no haver obtingut una decisió fonamentada en dret, així com dels principis de tipicitat i legalitat. Per això, reclama que s’anul·li la resolució i que s’obligui a dictar una de nova “amb la garantia dels drets fonamentals vulnerats”.

Comentaris (1)

Trending