Absolt de manera definitiva el ‘Rambo de la Cerdanya’

El Tribunal Superior confirma que no s’ha pogut provar que Martí Cots cometés cap delicte al Principat però no se li poden retornar els diners, les armes i el tot-terreny que se li van comissar perquè estan embargats

Imatges policials de Martí Cots Saleta.
Imatges policials de Martí Cots Saleta. ARXIU

La sala penal del Tribunal Superior (TS) ha absolt definitivament Martí Cots Saleta, més conegut com a ‘Martí de Pi’ -per ser fill de Pi de Cerdanya, a Bellver- o encara millor denominat el ‘Rambo de la Cerdanya’. Com al seu dia ja va sentenciar el Tribunal de Corts, no es pot acreditar que el conegut delinqüent català hagués comès cap delicte al Principat. Tot i l’absolució no se li pot tornar allò que se li va comissar (17.139 euros, un tot-terreny que presumptament havia robat i un petit arsenal d’armes i munició) perquè ho té embargat per ordre de les autoritats espanyoles.

Cots va ser detingut en un hotel dels Cortals d’Encamp la tarda del 23 de desembre del 2018, quan era cercat per la policia catalana després que un dia i mig abans hagués robat a l’hotel de Masella, d’on a punta d’escopeta va obligar dos treballadors a què li obrissin la caixa forta i se’n va endur 17.211 euros que hi havia guardats. El ‘Rambo de la Cerdanya’, abans i després de l’assalt a Masella, i després de robar el Mitsubishi Montero amb el qual es va desplaçar i de robar també en diferents benzineres, va estar al Principat.

Abans i després de robar em un hotel de Masella, l'home va estar per Auvinyà i va ser detingut als Cortals d'Encamp el 23 de desembre del 2018, estant posteriorment deu mesos a la Comella pels quals ara podrà reclamar

Cots hauria demanat feina en una masia d’Auvinyà dos dies abans del robatori a Alp i hauria acudit, abans i després de l’assalt, en una armeria de la Baixada del Molí on va fer diverses adquisicions per un valor de 1.390 euros. També va fer altres compres a banda d’abonar el cost de l’estada que pretenia fer a l’hotel d’Encamp on va ser detingut per agents de la policia andorrana. Tot plegat, una despesa de 600 euros més. Com que després de robar a Masella es  va denunciar una temptativa de furt en un domicili propera a la masia d’Auvinyà on havia anat a demanar feina, se li va imputar un delicte d’accés il·lícit en domicili habitat.

Però mai no es va poder acreditar que l’autor d’aquell intent de furt fos en ‘Rambo’. La fiscalia volia que, a més, es condemnés Martí Cots per un delicte de blanqueig, en considerar que havia tret rèdit dels diners robats en l’hotel d’Alp per adquirir armament. De fet, la sentència dictada aquest divendres per la sala penal del Superior resol el recurs presentat per l’acusació pública, que exigia dos anys i mig de presó per un home que ara mateix està empresonat a Ponent, a Lleida, justament per pagar pel robatori de Masella.

En un llarguíssim raonament, i avalant la tesi que ja al seu dia va fer servir el Tribunal de Corts per absoldre’l, el TS argumenta que “en el cas enjudiciat, existeix una absoluta falta de concreció sobre els fets constitutius dels pretesos robatoris en quan a les circumstàncies de la seva comissió que permetin efectuar aquesta qualificació i, per tant, per determinar el compliment del requisit de l’extensió de les penes” que estableix el Codi Penal pels delictes dels què provenen els fons objecte de blanqueig. "La manca d’acreditació de que els diners gastats pel processat en l’armeria tenien” un origen delictiu tipificat determina la procedència del pronunciament absolutori.

La manca d’acreditació de que els diners gastats pel processat en l’armeria tenien un origen delictiu tipificat determina la procedència del pronunciament absolutori

La sala, que toca el crostó a la fiscalia perquè pretenia introduir elements que al seu dia no es van incorporar en el processament -com el fet que Cots abans de venir a Andorra hauria robat també en gasolineres ceretanes- aprofundeix en la qüestió i manté que “malgrat que s’hagués acreditat que els diners gastats en l’armeria procedissin del robatori a l’hotel, el segon argument en què el Tribunal de Corts fonamenta l’absolució, és l’absència de concurrència del requisit de la intenció del processat d’ocultar o dissimular l’origen il·lícit d’aquests diners”.

Els magistrats continuen analitzant el cas i la situació donada amb el ‘Rambo de la Cerdanya’ i remarquen que “la introducció en Andorra dels diners provinents del robatori a l’hotel, no es pot considerar degudament acreditat que fos realitzada amb la intenció específica d’obstaculitzar el descobriment del seu origen il·lícit. Així, del sol fet de traslladar els diners d’un país a l’altre no es pot inferir de forma inequívoca que aquella fos la seva finalitat, tenint en compte que el processat vivia en un àrea geogràfica pròxima a Andorra, i que dels fets provats resulta que no era la primera vegada que entrava al país, que es va limitar a portar a sobre els diners i deixar-los a l’habitació de l’hotel i que la seva personalitat irreflexiva i impulsiva sembla incompatible amb una planificació sobre la ocultació del origen il·lícit dels diners”.

-

Relacionat

El ‘Rambo de la Cerdanya’ completa la condemna a França i ara espera judici a Andorra i Espanya

Tot i l’absolució hauria de comportar que se li retornés allò que se li va comissar en el moment de la detenció, en aquest cas i almenys ara per ara no serà possible. Com reflecteix la sentència dictada aquest divendres, “malgrat el pronunciament absolutori sobre el delicte de blanqueig i la impossibilitat de decretar el comís dels efectes intervinguts, no procedeix la devolució dels diners trobats al processat, ja que per la Batllia, en el marc d’una comissió rogatòria internacional, es va acordar per aute de 20 d’abril de 2020, l’embargament preventiu dels diners, armes i munició trobades en possessió del processat”.

Al conegut delinqüent de Bellver se li van incautar 17.139 euros, un tot-terreny, una tenda de campanya i armes i munició de diverses tipologies

I què se li va comissar exactament?: 17.139,84 euros en efectiu, guants de camuflatge, una arma de fogueig marca LORD amb funda, un carregador i nou cartutxos, dos caixes de munició de fogueig calibre 9 mm, una caixa de munició calibre 30.06 mm amb bales, un ganivet de pernil, un esmolador, una navalla marca Mantis, dos carregadors amb set cartutxos, una arma llarga ratllada marca Merkel del calibre 30.06 mm, un gorro negre, passamuntanyes i un telèfon mòbil marca Huawei. Més encara: un vehicle Mitsubishi Montero, una arma simulada marca Walter, una tenda de campanya que el processat tenia muntada a la muntanya i on hi havia quatre caixes de munició del calibre 30.06 mm, una funda d’arma llarga, un carregador d’arma curta calibre 22 i tres carregadors d’arma llarga calibre 30.06 mm.

Amb tot, Martí Cots, ara absolt definitivament, sí que podrà fer una reclamació contra l’Estat andorrà pels deu mesos que va estar empresonat. Des de la seva detenció el 23 de desembre del 2018 i fins a final d’octubre de l’any següent, quan se’l va acompanyar a la frontera francesa en una entrega arranjada amb les autoritats del país veí, que igual que les espanyoles, també el pretenien per deutes pendents. I és que el currículum d’en ‘Rambo’ no és que sigui llarg. És que és llarguíssim.

Comentaris

Trending