Els busos cap a Canillo i el Pas han duplicat el passatge aquest mes respecte abans de la pandèmia

Coopalsa admet amb lament haver deixat gent a terra en múltiples trajectes seguits i espera que la situació es normalitzarà la setmana que ve encara que quan arribi el pic de la temporada hivernal hi pot haver noves dificultats

Primer pla d'un bus, ple.
Primer pla d'un bus, ple. Toni Solanelles

Els busos han viscut una bogeria aquests últims vint dies. No és una sensació. La companyia que opera les línies més carregades i que més gent acosta cap a les zones d’esquí, Coopalsa, ho admet sense embuts igual com reconeix, lamentant-ho, que han deixat molta gent a terra. Un vehicle, dos, en algun cas fins i tot tres han passat per parades sense poder-se endur la gent que en moments puntuals s’hi aglutinaven. L’increment de passatge aquest novembre respecte el primer novembre de la concessió, el 2019, és del 80% o fins i tot una mica més. Gairebé, doncs, s’ha duplicat l’afluència.

El director gerent de la companyia, Gabriel Dallerès, reconeix que no havien previst l’increment d’usuaris des de l’1 de novembre, potser sí a partir de l’1 de desembre, i que no estaven preparats per assumir l’afluència que han tingut. “A partir del primer de novembre hem tingut més gent de la que podíem portar.” Sobretot, per manca de personal. Per això la flexibilització en la contractació anunciada aquest dimecres pel ministre d’Economia, Jordi Gallardo, hauria d’ajudar a poder sumar més conductors a les companyies i, d’aquesta manera, començar a reduir la problemàtica.

Un bus de la recuperada L3 ja circulant per Prat de la Creu.

Relacionat

Expedients i auditories a les companyies de bus mentre que es reforça les línies a la vall d’Orient

“No ens agrada que es quedi gent a terra. Però n’hi ha quedat. I en moments puntuals, molta”, ha reconegut un Dallerès que afirma que des d’aquest dimecres, amb la línia L3, fins a Soldeu, que arran de la pandèmia s’havia suprimit i ara s’ha tornat a recuperar, ja s’hi ha notat. Aquest dimecres el trajecte esmentat va funcionar al 70% de la seva capacitat i ja va tenir una incidència positiva important. S’espera que a partir de la setmana que ve s’arribi al 100% de la funcionalitat de la línia i la situació es normalitzi en gran mesura.

La línia que més ha patit, molt, la que més creixement d’usuaris ha tingut, és l’L4, la que enllaça el centre del país amb el Pas de la Casa. I per un efecte rebot, també ha generat algunes disfuncions en l’L2. “Som conscients que ens hem deixat gent en les parades”, explica el director-gerent de Coopalsa, que explica que l’increment tan extrem d’aquest novembre es deu a tres factors: l’increment de passatgers per la gratuïtat del servei; el fet que l’encariment del preu del carburant porta usuaris del vehicle privat cap al transport públic; i una arribada imprevista d’immigrants.

EXPEDIENT INFORMATIU

Coopalsa té clar, pel que va exposar aquest dimecres el ministre Gallardo que l’expedient anirà cap a casa seva. Però “que s’obri un expedient informatiu no ens molesta, perquè estan totes les dades registrades”. Un expedient “no té perquè ser dolent. Una cosa és el que es diu i l’altra el que es fa i el que calia fer o s’hauria hagut de fer”. El procediment permetrà aclarir tot plegat i Coopalsa confia en què finalment no hi haurà sanció, perquè potser la concessió no establia haver d’assumir el volum de passatge que hi ha hagut.

Les andanes de l'estació de busos plenes de gent que esperen vehicle.

Relacionat

L’allau d’immigrants porta el caos als busos

En aquest sentit, menys dificultats té l’operadora del Bus Exprés i la línia L1. Nadal-Julià pot registrar una o dues incidències cada dues setmanes i “s’hi posen els mitjans i es resol la situació”, admet el seu gerent, Bartumeu Gabriel, que reconeix que el seu lot és molt menys complexe que el que gestiona Coopalsa. La dificultat de trobar conductors, com al seu dia també van exposar els responsables d’Andbus, és generalitzada. Fins i tot més enllà de les fronteres andorranes.

Les companyies lamenten que l’administració no hagués fet auditories abans de decidir implementar, primer, l’abonament mensual a 30 euros i, després, la gratuïtat del transport públic

Dallerès i Gabriel coincideixen en la importància de les auditories. També les va anunciar el titular ministerial de Transport. I tots dos, més vehement en el cas del responsable de Nadal-Julià, lamenten que l’administració no hagués fet aquest treball abans de decidir implementar, primer, l’abonament mensual a 30 euros i, després, la gratuïtat del transport públic. Els dos gestors del transport consideren que això hauria servit per dimensionar més i millor el servei i per evitar molts dels problemes que s’estan trobant. Tant a nivell dels usuaris com en relació amb la compensació amb les companyies.

“S’acabarà anant cap aquí”, diu el gerent de Coopalsa, però malauradament i a diferència del que passa en els països de l’entorn, es comença a Andorra la casa per la taulada. “A qualsevol ciutat d’Espanya on es vol fer un canvi important en els trajectes, el servei no s’inicia fins que no està clar fins al darrer detall del que cal fer. I es fan reunions fins a les 2 de la matinada per molt que la línia hagi de començar a les 5 de la mateixa nit. I si no s’arriba a un acord, no se surt”, ha afirmat gràficament Dallerès. El dirigent de Coopalsa, que ha deixat clar que “sobrecarregats sí que no hi anem”, ha afirmat que “hi ha hagut més èxit de l’esperat” i ha deixat clar una vegada més que els problemes principals s’han donat “en les baixades des del Pas de la Casa”.

Comentaris (31)

Trending