Expedients i auditories a les companyies de bus mentre que es reforça les línies a la vall d’Orient

Jordi Gallardo atribueix la situació a l’avançament en l’arribada de temporers i a l’increment d’usuaris gràcies a la gratuïtat de l’abonament, però deixa clar que són les companyies les que han de donar resposta als pics de demanda

Un bus de la recuperada L3 ja circulant per Prat de la Creu.
Un bus de la recuperada L3 ja circulant per Prat de la Creu.

El Govern admet que el transport públic pateix “col·lapse”. I també que els ha agafat per sorpresa. Segons s’ha explicat, la previsió era que el pic de demanda no arribés fins al desembre. Tot i indicar que el motiu ha estat la confluència entre la gratuïtat i l’arribada de temporers, ha apuntat que les companyies, en algun cas, no han respectat el compromís de vehicles per línia. Per això, s’ha obert un expedient per determinar-ne les causes, al mateix temps que es farà una auditoria saber si estan prou dimensionades per a la nova demanda.

Malgrat que, en un inici, des de l’executiu s’havia apuntat que els problemes, en tot cas, eren puntuals, la realitat els ha acabat passant per sobre. Les línies de busos, especialment les que donen servei a la Vall d’Orient, pateixen en molts moments del dia saturació. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ho ha reconegut obertament, però ha defensat que, en tot cas, els motius són aliens a Govern.

Per un costat, ha apuntat que la causa principal és el fet que hi hagi més usuaris habituals gràcies a l’abonament gratuït amb l’arribada -segons ha dit, abans del que seria habitual- d’un nombre important de persones que volen treballar durant la temporada d’hivern. En el primer cas, ha explicat que les dades d’ús han acabat sent molt superiors a les que es preveien quan es va anunciar la mesura. Si es pensava que el nombre d’usuaris creixeria un 28%, ho ha acabat fent un 118%. En certa forma, es pot dir que s’està morint d’èxit.

Les andanes de l'estació de busos plenes de gent que esperen vehicle.

Relacionat

L’allau d’immigrants porta el caos als busos

Per altra banda, el ministre, que ha recordat que el contracte de concessió obliga les empreses a fer front als pics de demanda reforçant el servei, ha assegurat que les companyies, en alguns casos “no han respectat el compromís del nombre de vehicles assignat a cada línia”. Per això, ha indicat que s’ha obert un expedient per esbrinar les causes. Una d’elles, ha apuntat, és el fet que les empreses tenen dificultat per trobar conductors per cobrir el servei i, també, per trobar els busos necessaris.

Gallardo no ha volgut apuntar a cap companyia -fins i tot malgrat que se li ha preguntat específicament-. Tot i això, sí que ha apuntat que les línies més problemàtiques han estat les de la Vall d’Orient. És a dir, l’L2, d’Andorra la Vella a Encamp, i l’L4, fins al Pas de la Casa. Són, de fet, on es concentraran les mesures per reforçar el servei. Així, a aquest darrer trajecte s’han posat tres freqüències més per sentit. I aquest mateix dimecres s’ha recuperat l’antiga L3, entre la capital i Soldeu. A partir de dilluns entre dos quarts de set del matí les 20.50 h., hi haurà un bus cada mitja hora per cada sentit.

Les previsions inicials estimaven que, amb la gratuïtat de l’abonament, els usuaris del bus creixerien un 28%; la realitat ha passat per sobre d’aquesta expectativa: ho ha acabat fent un 118%

Sobre els expedients (un o més, no ho ha aclarit) oberts, ha indicat que “seria imprudent per part meva anunciar el resultat”. Sí que ha remarcat que “s’ha constatat una insuficiència dels recursos que s’haurien de tenir mobilitzats i que això ha repercutit en els usuaris”. Així, ha deixat clar que “és evident que les línies que han generat dificultats per assumir el volum de passatgers no han estat reforçades tot i haver-hi recursos i tot i doblar les freqüències”.

El mateix Gallardo ha avançat que un dels motius esgrimits per les operadores ha estat la dificultat per trobar conductors. De fet, ha revelat que “ens van dir que necessitaven uns quinze i només n’han pogut contractar set”. Per això, una altra decisió que s’ha pres és flexibilitzar els requisits per presentar-se a les proves que permeten obtenir el permís D per portar busos grans. Ja no caldrà esperar l’any des que es té el D1, el de vehicles més petits. En uns dies es publicarà la normativa amb el canvi.

Una altre problema seria la falta de busos. Per això, també es permetrà la importació temporal de vehicles. D’aquesta forma es podrà fer front, s’entén, a la forta demanda actual. Una situació que, ha assegurat Gallardo, hauria d’anar a la baixa les properes setmanes, quan la mobilitat dels temporers, que ara han de fer molts desplaçaments per fer gestions al centre del país, es redueixi.

Un altra mesura que afectarà les companyies serà l’encàrrec d’una auditoria que haurà de determinar si les empreses “estan degudament dimensionades” tant en mitjans humans com en vehicles per “donar resposta a l’increment de demanda i a les fluctuacions diàries estacionals”. El treball, encarregat a la mateixa que va elaborar els estudis d’impacte econòmic de l’abonament a 30 euros i de la gratuïtat, es faria en dues fases. Una, en aquests pròxims dies. La segona, ja més realista, quan la demanda sigui “més estable”.  

“Si no hi ha suficient recursos, haurem de seure i veure de quina manera s’han d’incrementar i si això encaixa en el contracte de concessió o, si queda fora, quina aportació correspondria fer a Govern”, ha apuntat Gallardo tot admetent que hi pot haver “un nou escenari de negociació”. El ministre també ha apuntat que la situació actual “és responsabilitat de tots”. Primer, de les companyies, que “són els qui han de tenir i mobilitzar els recursos”. I, després, de l’executiu, “per controlar que això es fa de forma correcta”. A la vegada, ha remarcat que “el que volem les dues parts és solucionar la situació i donar solucions als usuaris”.

També ha reconegut que la situació els genera un “sentiment agredolç”. Per un costat, “hi ha hagut un augment considerable dels usuaris amb la gratuïtat”. Per altre, però, queda clar que “hem de millorar servei, freqüències i experiència dels viatgers”. Des del Govern s’ha recordat que el pressupost preveu partida per mantenir la mesura durant tot el 2023. “No hi ha cap motiu que ens empenyi a decidir no continuar”, ha afirmat Gallardo.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending