L’allau d’immigrants porta el caos als busos

(AMB VÍDEOS) El desembarcament a Andorra de ciutadans argentins en recerca de feina per la dolentíssima situació que es viu al país llatinoamericà agafa de sorpresa fins i tot a les autoritats d’aquell país

Les andanes de l'estació de busos plenes de gent que esperen vehicle.
Les andanes de l'estació de busos plenes de gent que esperen vehicle.

Si fins aquest divendres, i especialment la línia L4 que enllaça Andorra la Vell i el Pas de la Casa, la situació del transport públic ja estava sent molt complicada, aquest divendres s’ha acabat instaurant el caos. Hi està havent una allau d’immigrants del tot inesperat que, encara que les autoritats andorranes no ho vulguin admetre, està superant totes les previsions. Centenars de joves acabats d’arribar a Andorra i amb intenció d’anar cap al nord o nord-oest del país ocupen les andanes de l’estació d’autobusos.

Els vehicles que fan el trajecte d’Andorra la Vella al Pas de la Casa i viceversa van plens fins al capdamunt. Fins al punt que diversos usuaris han denunciat el risc que hi ha i el perill que suposa que se superi, aparentment en més d’una ocasió, l’ocupació màxima dels vehicles, amb multitud d’usuaris dempeus. Aquesta tarda, en molts dels trajectes, s’hi han sumat els immigrants que busquen arribar al seu destí ‘de neu’, els usuaris habituals i els escolars. Tot plegat una mescla que està resultant caòtica.

Esperant el bus, molts d'ells immigrants, a l'estació nacional per anar cap a parròquies altes aquest vespre.

Relacionat

Govern està “vigilant” per les “situacions de tensió” que pot comportar l’arribada de temporers

De fet, i segons que ha pogut constatar l’Altaveu, el desembarcament a Andorra de ciutadans argentins -que no són tots els immigrants que arriben però sí una xifra important- està agafant per sorpresa les autoritats d’aquell país, on es viu una situació econòmica dolentíssima. “Mil dos-cents euros el mes aparentment per a nosaltres és una fortuna”, expliquen les fonts, que asseguren que si se surt al carrer a demanar, vuit de cada deu persones no saben ni on para ni què és Andorra. “És una destinació absolutament desconeguda.”

WhatsApp Image 2022 11 11 at 17.10.21
El bus de l'L4 de les 4 de la tarda des del Pas cap a Andorra la Vella.

Amb tot, han assegurat fonts del país sud-americà, la mala situació que es viu a l’Argentina, el boca-orella i les xarxes socials, i el fet que a diferències d’altres països europeus, “a Andorra sigui relativament senzill poder treballar de forma legal sense ser comunitari” resulta molt atractiu. Igual com el simple fet de “poder treballar regularment a Europa i, després, des del Principat poder-se moure a altres punts del continent”.

Les fonts consultades han explicat que malgrat que és sabut que Andorra és una destinació d’hivern, de neu, de treball temporal, hi ha argentins fins i tot del nord del país, que probablement no han vist mai la neu i, evidentment, no tenen cap mena de perícia ni formació en tasques nivals que es llancen a l’aventura empesos per la curiositat, d’una banda, i les dificultats econòmiques, de l’altra. Com s’ha comprovat ja en no pocs casos a Andorra, molts dels immigrants que arriben ho fan amb tots els estalvis que tenen a sobre i, aquí, n’estan deixant bona part d’ells per intentar poder aconseguir un allotjament.

WhatsApp Image 2022 11 11 at 19.31.01
Les andanes de l'estació nacional.

La recerca de feina no és evident. Només cal sortir pel carrer on és fàcil identificar joves immigrants que busquen un lloc de treball. No són pocs els hotels o restaurants que en plena jornada reben la visita d’aquests pretendents de temporers que pretenen lliurar currículums. Les diverses fonts consultades han mostrat la seva preocupació i la sensació que, per moments, la situació s’està descontrolant. I les eines de gestió, els mecanismes que té l’administració andorrana per la seva petitesa al costat del volum de persones que està arribant, poden resultar insuficients.

 

 

Comentaris (76)

Trending