Govern està “vigilant” per les “situacions de tensió” que pot comportar l’arribada de temporers

Jover remarca “el fet positiu” que suposa que vinguin immigrants a fer la temporada d’hivern perquè “ens venen a ajudar” i recorda que l’administració va resoldre correctament un episodi molt més complexe quan la crisi de la Covid

Esperant el bus, molts d'ells immigrants, a l'estació nacional per anar cap a parròquies altes aquest vespre.
Esperant el bus, molts d'ells immigrants, a l'estació nacional per anar cap a parròquies altes aquest vespre. G. P.

L’administració “ha d’estar vigilant” i “amatent” per “si mai hi ha un problema” o una “situació de tensió” derivada de l’arribada d’immigrants en recerca d’una feina aquesta temporada d’hivern al Principat. En cap cas, però, el Govern, ho ha dit el ministre portaveu, Èric Jover, es planteja un escenari negatiu. Ni tan sols ha reconegut una especial preocupació. “Hem de donar un titular positiu. Són persones que vénen a ajudar a la nostra activitat econòmica”, ha dit Jover.

El portaveu governamental ha admès, això sí, la possibilitat que el mercat de l’habitatge es tensi més encara perquè ja és enormement per al resident permanent, per al ciutadà local. Jover ha reconegut que puntualment elements concrets es poden veure agreujats, però ha assegurat que la immensa majoria de temporers “tenen ganes de treballar, d’aportar el seu granet de sorra” amb la qual cosa acaben donant al país, a parer de Jover “molts altres elements positius més enllà del tema laboral”. “Continua sent una necessitat real que vinguin aquests temporers a ajudar-nos”, ha insistit el ministre.

“És evident que tenir aquests fluxos de temporers poden generar dificultats” i hi ha certs moments, certes èpoques i situacions, que encara “ho fa més complexe”. Però l’arribada d’immigrants a l’hivern comporta “un benefici superior” a qualsevol incidència negativa i, en tot cas, i si com en altres anys, “en moments concrets ens han portat problemàtiques de gestió”, l’administració “acompanyarà el màxim possible” davant eventuals “efectes negatius”.

Currículums sota la porta d'un hotel encara inoperatiu a Canillo.

Relacionat

Crida a immigrants llatinoamericans perquè avortin venir a Andorra per les dificultats que hi ha

Èric Jover ha recordat que “vam tenir un problema major durant la Covid i ens en vam sortir durant aquella època complicada. Llavors no era l’anècdota”, justificant d’aquesta manera que ara no serà menys. “Els fluxos s’han de gestionar bé”, ha afegit el ministre que ha remarcat que també les empreses “sovint són proactives i ens ajuden”. En aquest sentit, ha explicat que ja hi ha companyies que treballen en origen per evitar dificultats.

Amb tot, ni tan sols treballant sempre amb contractacions en origen l’arribada d’immigrants “no l’aturaríem” i, ha deixat clar, que no es poden tancar les fronteres, alhora que ha recordat també que al país els permisos de sojorn i treball, més enllà de l’estada turística de 90 dies, son indissociables. “El que hem de fer és que les persones disposin del màxim possible d’informació i segueixin els canals” adequats per resoldre qualsevol situació imprevista.

MOMENT DIFÍCIL

Tot plegat, la reflexió de Jover, venia a tomb pel moment especialment delicat que s’està vivint aquesta setmana i que aparentment empitjorarà els propers dies. L’arribada de molts immigrants sense feina lligada i que no troben, tampoc, lloc on poder-se allotjar. De fet, tant els propis immigrants que han arribat a Andorra a l’aventura com responsables de recursos humans d’empreses del país estan enviant missatges per tal que no facin cap cap al Principat més persones atès que la situació no és gens fàcil.

I arran de la complexitat que s’està vivint, apareixen situacions clarament d’abús, llogant fins i tot nits de sofà per algunes desenes d’euros. De fet, alguns dels immigrants que han arribat al país amb la idea de trobar feina almenys de temporada, veuen com han de consumir part dels seus estalvis abans no tenen garantit que podran generar cap ingrés, i això tensa encara més la corda de tot plegat.

Etiquetes

Comentaris (44)

Trending