Espot admet que s’analitza amb Espanya si el parc solar de Pal envaeix sòl aliè

El cap de Govern assegura que s’arribarà a una entesa amb l’Estat veí alhora que reconeix que les delimitacions territorials són sempre una qüestió “sensible”

Xavier Espot en una compareixença davant els mitjans de comunicació.
Xavier Espot en una compareixença davant els mitjans de comunicació. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, ha admès aquesta tarda que es mantenen els contactes pertinents amb l’Estat espanyol per determinar si el parc solar construït per Nord Andorrà al planell de la Tosa envaeix territori català. Espot ha reconegut que els tècnics han començat a mirar plànols vist que tant la cartografia espanyola i catalana coincideixen en què bona part dels panells fotovoltaics s’haurien plantat en sòl inclòs en el municipi de Valls de Valira.

Espot ha recordat que les qüestions relatives a delimitacions territorials són “sensibles” i, per tant, ha demanat “tranquil·litat i bons aliments” per tal de no precipitar-se. El màxim responsable de l’executiu ha explicat que el ministeri d’Afers Exteriors està en contacte permanent amb l’ambaixada del Regne d’Espanya al Principat i, també, amb les cònsols de la Massana per avaluar la situació, després que s’hagi aixecat l’alerta que el parc solar de Pal podria haver-se construït en gran part en territori espanyol, català.

Els panells que s'estan plantant al planell de la Tosa.

Relacionat

Catalunya estudia si una part del parc solar de Pal li envaeix territori

De fet, tal i com han reconegut aquest mateix dilluns fonts de l’entitat menor descentralitzada (EMD) d’Ós de Civís, aquesta setmana, tècnics municipals i agents rurals es desplaçaran sobre el terreny per fer les constatacions escaients i, a partir d’aquí, endegar els processos que escaigui. Espot ha deixat entreveure que tècnics de Govern també faran el mateix. Des del comú de la Massana s’ha traslladat, d’entrada, la qüestió a l’executiu central. Caldrà veure si en la tramitació del projecte promogut per Nord Andorrà es van fer els passos pertinents.

Una imatge del planell de la Tosa amb les dues basses que estarien en territori català segons Catalunya i Espanya.

Relacionat

Allà dalt de la carena hi ha un conflicte

Hi ha una cosa que és clara, ni que fos en territori andorrà, com estableix la cartografia que regeix al Principat, tots els suports dels milers de panells fotovoltaics s’haurien plantat a tocar d’un parc natural veí. Sense que els responsables del parc natural veí en sabessin res. Espot ha assegurat que de ben segur s’arribarà a “una entesa”. Però cal fer les anàlisis oportunes. “Som conscients que s’han de fer” les indagacions que escaigui, ha admès el cap de Govern, que ha remarcat que les qüestions limítrofes no només es basen en la cartografia si no també en eventuals “convenis pretèrits” que cal veure si hi són.

Comentaris (17)

Trending