Catalunya estudia si una part del parc solar de Pal li envaeix territori

Els responsables del Parc Natural de l’Alt Pirineu han posat en marxa una revisió de la zona del planell de la Tosa per mirar si el projecte impulsat per Nord Andorrà està parcialment en sòl català

Els panells que s'estan plantant al planell de la Tosa.
Els panells que s'estan plantant al planell de la Tosa. NORD ANDORRÀ

Conflicte territorial a la vista. Els responsables del Parc Natural de l’Alt Pirineu han posat en marxa una revisió de la zona del planell de la Tosa, on l’empresa massanenca Nord Andorrà impulsa un projecte de parc solar, per determinar si una part d’aquest parc estaria dins l’espai protegit… a Catalunya. De moment, les indagacions s’estan duent a terme de forma discreta. Però si es determina que pel bàndol català els panells solars s’estan plantant almenys parcialment en territori aliè, des de les institucions catalans s’alçarà la veu.

Tant l’Ajuntament de Valls de Valira com des de la presidència de l’entitat menor descentralitzada d’Ós de Civís s’està molt pendent de tot plegat. La possibilitat que una part del parc solar de Pal estigui en territori català l’ha avançat PirineusTV, i l’Altaveu ho ha pogut confirmar amb diversos fonts municipals del cantó català. De fet, una vegada responsables del Parc Natural de l’Alt Pirineu han tingut dubtes, han demanat als agents rurals que facin una revisió de l’espai. Evidentment, aquests funcionaris no poden engegar un conflicte territorial en tota regla. Però sí que la seva constatació, com a coneixedors que són del territori, pot ser fonamental per posar en marxa tot l’engranatge reclamatori.

Els dubtes són persistents. I cartogràfics. Segons la cartografia del Principat, tot el planell de la Tosa és territori andorrà, de manera que la totalitat del parc està dins del país. Per tant, Nord Andorrà, el comú de la Massana o l’estació d’esquí de Pal i Arinsal estan, aparentment, d’allò més tranquils. Però es dóna el cas, però, que segons la cartografia oficial catalana i espanyola, en aquest punt, on s’està implantant el parc solar, la frontera passa pel mig del planell de la Tosa, de manera que una part de la plantada de planells solars estarien en territori municipal de Valls de Valira, en aquest cas.

panells2
Una vista de l'espai on s'està construint el parc solar.

Les fonts municipals consultades han assegurat que, per ara, des del bàndol català es mantindrà un perfil baix però amatent. Però que en el cas que es determini que s’ha envaït sòl català caldrà buscar la solució escaient. Determinar els convenis que calgui i, això és clar també, en aquella part del parc que eventualment s’estigui en terme municipal de Valls de Valira caldrà sotmetre’s a la legislació que regeix a Catalunya.

El projecte, s’ha dit, l’està impulsant l’empresa Nord Andorrà, que té la intenció de subministrar el 37% de l’energia que consumeix en un any EMAP, la societat que explota l’estació de Pal-Arinsal. El del planell de la Tosa seria el parc solar més gran del país, o com a tal es va presentar. S’hi estan instal·lant en una fase ja molt avançada unes 5.300 plaques fotovoltaiques, que ocuparan 22.000 metres quadrats de superfície, i que està previst que entrin en funcionament aquesta mateixa temporada d’hivern. Fa pocs dies que es va ubicar ja a la Tosa el transformador arribat de Turquia i que ha d’injectar energia a la xarxa.

Comentaris (13)

Trending