Sant Julià es conjura per recuperar el centre cultural abans del proper estiu

Un curtcircuit en una sala tècnica annexa a la consergeria i el bar es perfila com a possible causa de l'incendi que ha afectat l'equipament lauredià, que té el vestíbul i la primera planta molt afectats

T

Toni Solanelles / Bru Noya

Comentaris

Tècnics i responsables polítics observant els efectes de l'incendi.
Tècnics i responsables polítics observant els efectes de l'incendi. COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Sant Julià pretén recuperar el seu buc insígnia en el menor temps possible. Abans del proper estiu es voldria tornar a tenir el centre cultural, afectat la matinada de dimarts a dimecres per un incendi que hauria pogut tenir conseqüències molt més greus, a ple rendiment. El comú espera tenir reubicats tots els serveis i activitats habituals entre aquest dijous i divendres a molt tardar. I després mirarà d’anar reprogramant els actes que s’han hagut de cancel·lar o els que es preveia dur a terme en les properes setmanes o mesos.

Diverses fonts comunals han assegurat que s’estan posant tots els esforços per tenir refet l’equipament, molt afectat quant al vestíbul i la primera planta, durant la propera primavera. De fet, s’han estat analitzant durant tota la jornada d’aquest dimecres els mecanismes legals per escurçar al màxim els terminis de contractació de qualsevol obra o servei que sigui necessari. El repte majúscul seria tenir la part més grossa encaminada al gener, però es veu molt just. Fins i tot establir un calendari cap al març o l’abril és molt optimista.

La idea de l’equip comunal, però, en col·laboració amb els funcionaris i ja havent consultat algunes empreses que podrien assumir els treballs, és collar al màxim per reduir tant com es puguin els terminis, sabent que les dificultats i els imprevistos ja sorgiran sols. Hores d’ara no se sap de cap de les maneres quin pot arribar a ser el cost de la reconstrucció, que s’haurà de centrar, òbviament, en la planta baixa i essencialment el vestíbul i en la primera planta. La part central dels dos pisos han quedat molt malmesos. Sortosament, cap dels dos auditoris s’ha vist afectat ni pel foc ni per l’aigua. I en aquests dos casos el fum hi ha passat, però de resquitllada.

efectes incendi
Efectes de l'incendi al vestíbul.

Les diverses fonts consultades -del comú, dels bombers- han considerat com a causa més probable de l’incendi, detectat vers les 4 de la passada matinada, un curtcircuit en una sala tècnica annexa a la consergeria i el bar. Es tracta d’un habitacle a la part posterior del vestíbul emprat per mitjans informàtics amb un important volum de cablejat i un equip SAI que és on hi podria haver hagut la falla, encara que no està clar. El que sí que hi ha segur són tres coses: l’origen és elèctric, no hi ha indicis de criminalitat i tampoc d’intencionalitat.

¿Com s’explica l’ocorregut? El foc s’hauria iniciat en dita sala, en trobar-se tancada tant aquesta habitació com la consergeria, les flames haurien tirat cap amunt prenent cap al forat d’escala de la primera planta i anant cap al bar. Tots aquests espais comparteixen l’estructura del fals sostre del vestíbul, que és el que ha fet córrer el foc i és allò que l’incendi essencialment ha afectat. Sortosament, el protocol de seguretat i emergència de foc ha funcionat de manera exemplar. Han saltat les alarmes, s’han tancat les portes que el mandat estableix i s’han posat en marxa els ruixadors automàtics.

Estat que presenta el vestíbul de la primera planta.

Relacionat

Un incendi iniciat en una sala tècnica deixa inoperatiu el centre cultural de Sant Julià

Tot plegat ha evitat un desastre que si els ruixadors no haguessin actuat com ho han fet aquesta matinada hauria estat majúscul i de dimensions ara mateix inimaginables. La contrapartida, és obvi, és que l’aigua també té efectes nocius i ha inutilitzat alguns espais, igual com el fum. La instal·lació elèctrica de l’equipament, en part, també ha resultat molt malmesa. S’han d’acabar de fer les valoracions pertinents atès que per seguretat l’accés al recinte durant tot el dia -hi havia alts volums de monòxid de carboni- hi ha estat molt limitat.

majoral incendi
Josep Majoral, al centre, durant la visita a les instal·lacions malmeses per valorar actuacions a seguir.

Per aquest motiu, per exemple, l’accés a l’escola d’art és inabastable. I durant la jornada de dijous o a tot estirar divendres el comú espera tenir resoltes les reubicacions més urgents. La biblioteca, per exemple, no ha sofert danys pel foc, però alguns llibres -sense que el volum sigui important- hauran estat danyats per l’aigua. L’estructura global de l’immoble, però, no ha quedat en cap cas malmesa ni tan sols compromesa. Els gegants i els capgrossos, que fan estada al vestíbul, però a la part dreta mirant a la plaça des de dins, també s’han salvat.

Encara hi ha molts elements a resoldre -des de comprovar que les assegurances realment responen a auditar exactament que s’ha perdut de manera irreparable- i a quantificar. El cònsol major, Josep Majoral, ha assegurat aquest dimecres al matí que en moments com aquests és quan més es valora haver fet una política de certa contenció pressupostària per poder afrontar ara un greu imprevist sense cotilles inassumibles. Amb tot, el cost de la reconstrucció hores d’ara no se sap. El que sí que tenen clar molts lauredians i altres ciutadans del país és que, canviant els materials i els elements de seguretat que es vegi que no han acabat de rutllar, el centre cultural lauredià ha de mantenir la mateixa estructura i imatge sòbria i, fins i tot, senyorial.

El Centre Cultural aquest dijous amb el contenidor per recollir la ferralla.

Relacionat

Sant Julià va per feina amb la reconstrucció del centre cultural

Comentaris (2)

Trending