Un incendi iniciat en una sala tècnica deixa inoperatiu el centre cultural de Sant Julià

(AMB VÍDEOS) Encara avaluant les causes del foc i l’abast del fum i l’aigua, que han malmès diverses estances de l’edifici, amb el vestíbul destrossat i la primera planta també molt afectada, el comú es marca com a objectiu poder tenir l’equipament “a ple rendiment” durant els mesos de març o abril vinents

B

Bru Noya / Toni Solanelles

Comentaris

Estat que presenta el vestíbul de la primera planta.
Estat que presenta el vestíbul de la primera planta. COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Un incendi que s’ha iniciat a les 4 de la matinada ha danyat de manera molt important el Centre Cultural i de Congressos Lauredià. Més enllà del foc, que ha destrossat el vestíbul de l’edifici, amb atenció especial al fals sostre que dóna al primer pis, la repercussió més gran és la del fum i de l’aigua. Tant la dels ruixadors automàtics, l’actuació dels quals ha estat essencial per evitar un desastre major, com la dels bombers. El foc s’ha originat en una sala tècnica a la part posterior del bar, on hi ha equips informàtics del comú. No hi ha hagut danys personals.

Aquest matí, mentre els bombers treballen en la ventilació de l’immoble alhora que s’està mirant d’aclarir les causes de l’incendi, el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, ha fet un primer balanç de situació, mostrant-se fins i tot emocionat en les seves explicacions. El recinte no podrà ser operatiu durant temps. “L’objectiu seria que al març o abril que ve, com a molt tardar, el centre torni a estar a ple rendiment. Però les coses han d’anar pas a pas” i queden molts aspectes per valorar. El comú lauredià ja ha fet diverses reunions i contactes, per exemple amb les asseguradores, per avaluar la situació.

“El centre cultural és un emblema, i avui l’emblema de Sant Julià, que és la cultura, ha quedat tocada”, ha afirmat el cònsol. Majoral ha indicat que el vestíbul del centre cultural ha quedat “destrossat” i que la primera planta de l’edifici també està malmesa, especialment la instal·lació elèctrica. El cap de guàrdia dels bombers, Josep Ribera, ha admès que “dins del que cap, es pot estar satisfet”. I ha confirmat que l’estructura de l’immoble no s’ha vist afectada. Tampoc el bar s’ha vist especialment afectat.

Els gegants i capgrossos de la parròquia, que es conserven al vestíbul del recinte, s’han pogut salvar sense que hagin patit cap dany més enllà d’alguna possible afectació del fum. Justament ahir s’havien arraconat uns quadres que hi havia exposats als vestíbul del centre, per la qual cosa no s’han cremat però sí que s’han mullat. El fum també hauria arribat a l’auditori Claror, el teatre, que no ha patit cap dany en relació amb el foc, igual com tampoc ha afectat l’auditori Rocafort. L’abast exacte, però, de l’impacte de la fumera i de l’aigua encara no se sap del cert.

Sí que han quedat afectats els equips del centre de comandament que Cable Mútua, de la Mútua Parroquial de Sant Julià té a la planta baixa del centre i també dependències policials, que confronten amb les dependències del centre cultural. Per aquest motiu, l’aplicació televisiva AndorraeTVeu (TV Up) no funciona. Els equips no s’han cremat però sí que han quedat danyats per l’aigua.

 

També la Universitat d’Andorra (Ud’A), que té les seves dependències a l’edifici annexe al centre ha suspès aquesta jornada l’activitat lectiva, que espera reprendre demà, dijous. O potser abans. El comandament dels bombers que ha comparegut davant els mitjans ha explicat que durant aquest matí es faran controls de monòxid de carboni a les instal·lacions universitàries per mirar que els nivells siguin acceptables per poder tornar a ser ocupades.

REINVENTAR-SE

Des de poc després de les 4 de la matinada estan treballant al centre cultural diverses dotacions dels bombers i tècnics del comú i de la mútua. Una de les primeres coses que s’ha fet vint minuts després de les 4 ha estat deixar sense llum l’edifici per evitar mals majors. Els protocols han funcionat de forma molt òptima, tal i com ha remarcat el cònsol. Les alarmes s’han activat i també els ruixadors automàtics d’aigua, que han salvat el centre d’un desastre major.

Els protocols han funcionat de forma molt òptima, tal i com ha remarcat el cònsol. Les alarmes s’han activat i també els ruixadors automàtics d’aigua, que han salvat el centre d’un desastre major

L’oficial cap de guàrdia dels bombers ha remarcat que el foc no s’ha originat en cap dependència directa del bar sinó del centre cultural pròpiament dit, però les causes exactes de l’incendi no les ha pogut avançar. Josep Ribera ha preferit esperar que siguin els tècnics especialitzats i els pèrits de les companyies asseguradores que facin les seves valoracions per tal de poder concret l’origen de les flames, que podria estar lligat a una sala informàtica comunal.

El cònsol major de Sant Julià ha indicat que una de les primeres preocupacions és poder reubicar el personal que habitualment treballa al centre cultural perquè “la feina s’ha de continuar fent”. De forma metafòrica, Majoral ha indicat que “tardarem més o menys però ho tirarem endavant, la cultura no s’atura. Ens reinventarem i anirem endavant segur”. Caldrà també reprogramar totes les activitats previstes al centre cultural per als propers mesos.

“Intentarem reubicar totes les activitats en espais de la parròquia encara que la qualitat no serà la mateixa”, ha manifestat el cònsol pensant, per exemple, en la representació d’Els Pastorets. Majoral ha deixat caure que de ben segur és reactivarà la “part solidària de Sant Julià” i “trobarem aquesta col·laboració” amb privats per poder disposar d’espais on reprogramar les activitats. Els primers actes que s’han de treure del centre cultural es podrien traslladar a l’església.

Josep Majoral, enginyer tècnic de formació, ha donat per fet que “la instal·lació elèctrica s’haurà de refer”. Però ha deixat clar que encara és molt aviat per poder saber el cost que tindrà refer el recinte del desastre. En tot cas, els responsables comunals ja s’han reunit amb l’equip d’intervenció per veure com es poden disposar de partides pressupostàries i tècnicament com es pot fer per poder accelerar terminis i entrar a treballar al centre amb la major celeritat possible.

-seguirà ampliació-

Comentaris (9)

Trending